nettikirkko logoNETTIKIRKKO

Yleisönpalsta


Osallistu Nettikirkon toimintaan.  Liity vapaaehtoisjäseneksi  Ohjeita yleisönpalstan keskusteluun osallistumiseen:

Voit osallistua lähettämällä aineisto: Lähetä tästä  Ilmoita aina: Nimesi ja sähköpostiosoitteesi ja tarvittaessa nimimerkki.

Kirjoitukset menevät Nettikirkon toimitukselle, joka valitsee palstalla julkaistavat. Pidätämme kaikki oikeudet lähetettyyn aineistoon.

Emme julkaise mainoksia. Kuuntele kokousääniteitä Netti- TV/Radio sivulta.


Näen vieläkin painajaisia ja minun on pakko kirjoittaa jos vaikka joku lukisi

Tarina alkaa 1985 kun muutimme maalta kaupunkiin Turkuun Varissuolla minua kiusattiin myös koulun ulkopuolella kotona pahoin pidettiin isäpuolen kohdalla. Isäpuoleni meni viinaan väkivaltaan ja vieraisiin naisiin eli ei ollut koskaan turvallinen aikuinen.10 vuotiaana minut laitettiin laitokseen tutkimuksiin minulle todettiin masennus , henkilökunnalle tuliselväksi miksi . Kun pääsin kotiin minut laitettiin tarkkailu kouluun missä asiat pahenivat en koskaan päässyt pois. Perheellämme ei ollut paljoa rahaa .asioita pahensi isäpuolen jättämät yritys lainat 5 vuotta saimme olla yhdessä kunnes jouduimme muuttamaan koska asuntomme tunkeutui jatkuvasti häiriöitä. Jouduimme isäpuolen luo elin pelossa 3 vuotta kunnes minut laitettiin lasten kotiin. Olin aina yksin koska en käyttänyt huumeita enkä halunnut olla tekemisissä heidän kanssaan. Lasten kodin ulkopuolella ei myöskään ollut ystäviä koska lasten kodin lapsena kannoin leimaa. Olin jo melkein aikuinen kun olin omillani ja luulin kaiken olleen takana kunnes kotiini murtautui narkomaaneja ja löivät minua huume ruiskulla . Menin sairaalaan ja minua pidettiin huumeiden käyttäjänä vuoteen 1997 kunnes menin huume poliisille puhumaan ongelmastani tuolloin olin jo koditon 20 vuotian. Tänä aikana näin ja todistin silmitöntä väkivaltaa rikollisuutta ja hyväksikäyttöä tuntui hyvältä saada kaikki ulos . En ollut enää peloissani ja rakensin itselleni elämän mikä minulta ryöstettiin. Sain kauniin pojan ja perheen. Nykyään olen 46 vuotias vaikka aikaa on kulunut yli 20 vuotta näen vieläkin verisiä painajaisia ajoista jolloin minä kuolin liian monta kertaa ja jotenkin vielä olen hengissä .kiitos Jumala  toivottavasti tämä auttaa jotain ihmistä selviämään asioista mitä voi pahuus tehdä. En koskaan luovuta.

 

JEESUS KUTSUU

Ota vaari Jumalan sanasta, että Jumala ottaisi vaarin sinusta ja pelastaisi sinut koetuksen hetkestä, mikä kohtaa koko maailmaa. Jos olet vaikeuksissa, tai koet, että elämä on tyhjää, tai sinulla on monenlaisia ongelmia. Pakene sinäkin tulevaista vihaa, joka kohtaa niitä ihmisiä, jotka eivät ole paenneet Jeesuksen turviin. Anna elämäsi Herralle. Jeesus on meidän syntimme sovittanut ristin kuolemallaan. Hänen verensä puhdistaa ne ihmiset kaikesta synnistä, jotka tunnustavat Hänelle syntinsä ja hylkäävät ne, ja kaiken synti elämän. Ja avuksi huutavat Herran nimeä, ja pakenevat Jeesuksen turviin.

Ilm.3:10. Koska sinä olet ottanut Minun kärsivällisyyteni sanasta vaarin, niin Minä myös otan sinusta vaarin ja pelastan sinut koetuksen hetkestä, joka on tuleva yli koko maanpiirin koettelemaan niitä, jotka maan päällä asuvat.

Jeesus seisoo ovella ja kolkuttaa, avaa hänelle ovi elämääsi. Hänessä Jeesuksessa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä. Jeesus sanoi maan päällä ollessaan, että ahdas portti ja kaita tie vie elämään, ja harvat ovat ne jotka sen löytävät. Hän sanoi myös, ettei siitä portista kaikki pysty menemään läpi. Mutta Jumalalle on kaikki mahdollista, Hän kyllä auttaa, kun apua pyytää. Ne asiat, jotka näyttävät mahdottomilta esteiltä, eivät kuitenkaan sitä ole Jeesuksen kanssa, sillä Hän tekee mahdottoman mahdolliseksi. Hän tasoittaa vaikean tien sille, joka kulkee rukoillen. Ajattele iankaikkista parastasi ja onneasi, älä katsele tämän hetken houkutuksia. Jeesus rakastaa sinua. Uskossa olevan ei tarvitse mistään murehtia, kaikkia tarpeitaan saa pyytää Jumalalta. Herra antaa omilleen myös Pyhän Hengen ja muita lahjojaan. Elämästä tulee mielenkiintoinen. Herran kanssa on helpompi kohdata surut, murheet ja vastoinkäymiset. Kun Pyhä Henki täyttää ihmisen, tapahtuu se mitä sanassa sanotaan;

Joh.16:13. Mutta kun Hän tulee, Totuuden Henki, johdattaa Hän teidät kaikkeen totuuteen. Sillä se, mitä Hän puhuu, ei ole Hänestä itsestään; vaan minkä Hän kuulee, sen Hän puhuu, ja tulevaiset Hän teille julistaa.

Hän todella julistaa tulevaiset omilleen, se kuitenkin riippuu paljolti siitä, kuinka lähellä Herraa olemme, miten paljon meille voi tulevaisia paljastaa. Herra kasvattaa omiaan niitä tehtäviä varten, mitä Hän haluaa itse kullekin tehtäväksi antaa., mutta Hän kasvattaa myös taivasta varten. Nyt on vielä portti auki, jos nimeäsi ei ole vielä Elämän kirjaan kirjoitettu, anna nyt elämäsi Jeesukselle. Tunnusta syntisi Hänelle, pyydä ne anteeksi. Pyydä myös Pyhää Henkeä oppaaksesi matkalle, ja kirkastamaan sinulle raamatun sanaa. Jeesus kutsuu sinua, tule ja seuraa Häntä.

Aili

 

ETSIKKOAIKA

 

Tuo hieman harvinaisempi sana tarkoittaa sitä parasta ja herkintä hetkeä, kun ihminen sisäisesti kokee Jumalan häntä kutsuvan. Sellainen herkkä hetki ei ole aina ihmisellä ja voi pian mennä ohitsekin.

Jumala puhuu meille monillakin tavoin, mutta tavallisinta on se, että puhutun Jumalan Sanan kautta ihminen  ymmärtää kutsun tarkoittavan itseään.

Jos koet tuollaista Jumalan sisäistä puhuttelua, niin älä sitä pelkää. Sen takana on maailman kaikkein paras Herra.    Etkö haluaisi antautua Hänelle  jotta hänestä tulisi elämäsi ISÄNTÄ  ?

Älä siis estele tuota kutsua, vaan päätä mielelläsi hyväksyä itsellesi OIKEA  ISÄNTÄ! TOINENKIN ISÄNTÄ PYYDYSTÄÄ  SINUA

                     

Toinenkin isäntä on, sielunvihollinen, jolla on hyvin suuri valta nytkin monien ihmisten elämässä. Hän  kyllä yrittää estää sitä, että alkaisit ajattelemaan hengellisiä asioita.

Mutta - huomaa - SINULLA ON VAPAA TAHTO JA VALINNANMAHDOLLISUUS. Ei sinun ole pakko palvella tämän maailman jumalia.

On mahdollisuus, että Sinä palvelisit kaikkein suurinta, parhainta ja ihaninta  HERRAA, Jeesusta Kristusta!

Itse sain tuon kutsun juo nuorena. Ja kun nuorena saa antautua Jumalalalle, niin elämä ei mene hukkaan tämän maailman tyhjänpäiväisyyksissä.

Ja lopullisena päämääränä ja palkkiona on iankaikkinen elämä,  ja siellä on sanomattoman suuri onnellisuuden tila kirkkaudessa.

 

‘MUTTA KAIKILLE, JOTKA OTTIVAT HÄNET VASTAAN, HÄN ANTOI VOIMAN TULLA JUMALAN LAPSIKSI,  NIILLE JOTKA USKOVAT  HÄNEN NIMEENSÄ’ (JOH. 1:12).

Anreas

 

 

KOSKETUS JEESUKSEEN

 

Markuksen evankeliumin 5. luvussa kerrotaan  naisesta,  joka oli sairastanyt verenvuototautia  kaksitoista vuotta. Hän oli kuullut Jeeksuksen auttaneen monia. Muut hoitoyritykset eivät olleet tuottaneet tulosta.

Hän tuli ja lähestyi Jeesusta väkijoukossa takaapäin.    Hän tunkeutui yhä lähemmäksi ja lähemmäksi. Siinä hänen  lähestyessään hänen toivonsa muuttui uskoksi. Viimein hän  tuli hyvin lähelle, kumartui alas ja kädellään sai  KOSKETUKSEN Jeesuksen viitan liepeeseen. 

Ja silloin ! Hän koki, että VOIMAVIRTA JEESUKSESTA kulki hänen ruumiinsa läpi ja hän parantui  silmänräpäyksessä!

 

SINÄKIN VOIT RUKOUKSEN KANSSA OJENTAA KÄTESI JEESUSTA KOHDEN ! Myös Sinä voit lähestyä HÄNTÄ, JUMALAN POIKAA, JEESUSTA KRISTUSTA! Myös SINÄ VOIT SAADA  k o s k e t u k s e n   Häneen ! Ja Hän tahtoo auttaa Sinua Sinun vaikeissa asioissasi.

 

Markus 5.28 - 29: ‘sillä hän sanoi: ”Kunhan vain saan koskettaa edes hänen vaatteitaan, niin tulen terveeksi”. Ja heti hänen verensä lähde kuivui, ja hän tunsi ruumiissansa, että oli parantunut vaivastaa. ‘

Andreas

 

Sain kohdata Vapahtajan 39-vuotiaana.

Tänä iltana, kun me olemme tulleet tänne hengelliseen tilaisuuteen, meillä on kaipausta ja janoa Jumalan puoleen. Mutta, hän tietää sinun janosi ja kaipauksesi, mitä sinä odotat ja mitä minä odotan. Mutta minä tahtoisin puhua siitä, että  Jumalallakin on nimittäin odotuksia meihin päin. Ja ne ajatukset, jotka ovat minun sydämelläni ne liittyy Jumalan odotuksiin. Ja niistä voitas katsoa tästä, Johanneksen evankeliumin 15:sta luku, jae 16:sta. Te ette valinneet minua, vaan minä valitsin teidät ja asetin teidät, että te menisitte ja kantaisitte hedelmää ja että teidän hedelmänne pysyisi: että mitä te anotte Isältä minun nimessäni, hän sen teille antaisi. Kun sinä olet Jeesuksessa Kristuksessa ja minä olen hänessä. Hän on valinnut sinut, hän on valinnut minut, jotta me menisimme ja kantaisimme paljon hedelmää. Me olimme sunnuntaina tässä lähi kunnassa, rukouspiirin avajaisissa, vihkiäisissä. Jonne tuotiin seurakunnista erilaisia lahjoja ja muun muassa tämä seurakunta sai tämmöisen palmun. Minä olen kuullut sitten tästä palmusta semmoisen asian, että palmu missä se kasvaa on erämaa ja se on tällaista hiekka aavikkoa. Kun palmuja istutetaan sinne erämaahan, niin kun se siemen laitetaan sinne hiekkaan, siemenen päälle laitetaan sen jälkeen kivi. Ja se on sen tähden, että kun aavikolla puhaltaa kovat tuulet ja käy suuret myrskyt. Kun sitten kahden vuoden päästä, tullaan siirtämään tämä kivi pois, jotta tämä palmu pääsisi juurtumaan syvään. Ellei siinä olisi tätä aikaa, että se saa juurtua, niin se ei kestäisi niitä tuulia ja myrskyjä joita siellä puhaltaa. Ja tämä on valtava kuvaus siitä, myös hengellisesti. Minun elämässäni oli tietyllä tavalla, kun minä olen syntynyt uskovaan kotiin, uskovan kodin lapsi. Ja tätä evankeliumin sanomaa on pidetty esillä ja minä olen saanut käydä pyhäkouluissa ja kuulla sitä.

Ja tämä Jumalan sanan siemen on kylvetty myös minun sydämeeni. Ja minun elämässäni kesti 39 vuotta, jolloin minun sydämeltäni otettiin tämä kivi pois. Monesti se juurtuminen näin hengellisessä mielessä, ihmiselämässä voi kestää äärettömän kauan. Mutta minä uskon, että Jumala on näin hyväksi nähnyt. 12-13:sta-vuotiaana minä sain antaa elämäni hänelle ja siitä lähti  se, että Jumala on varjellut ja hänen katseensa on seurannut. Mutta vasta 39-vuotiaana sain kohdata Vapahtajani. Silloin minun elämäni muuttui uudeksi. Me tulemme erilaisista elämän tilanteista, tietyllä tavalla silloin, tässä puhutaan hedelmän kantamisesta. Kun ajattelemme omenapuuta, niiden juuret täytyy olla aika syvällä, jotta se kestäisi myöskin sen kuorman ja pysyisi pystyssä. Luonto puhuu äärettömän paljon Jumalan kieltä. Minä uskon että hengellisessä elämässä on myöskin vuoden ajat. Jotta sinä ja minä voitas olla hedelmää kantavia, niin kuin luonnossakin. Kevät ja kesä on sitä aikaa, jolloin luonto puhkeaa kukkaan. Aurinko lämmittää ja kypsyy sato. Silloin kun ihminen kohtaa Jumalan rakkauden, niin me myös puhkeamme kukkaan. Tietyllä tavalla olen kokenut elämässäni sitä, että kun Jumala on sellainen, hän tahtoo tehdä aina uutta. Hän luo aina uutta sinussa ja minussa. Niin saman aikaisesti, jotta, niin kuin omenapuu ei siihen hedelmät tule suoraan. Vaan se on ensin kukassa ja siitä kukasta kehittyy sitten se hedelmä. Uskon, että Jumala tahtoi sinun ja minun elämässäni. Että voitaisi jatkuvasti olla siinä kukassa, myöskin kantaa hedelmää Jumalan valtakuntaan. Vielä tähän samaan liittyen luen Psalmin 1 jakeet 1-3. Autuas se mies, joka ei vaella jumalattomain neuvossa eikä astu syntisten teitä eikä istu, kussa pilkkaajat istuvat, vaan rakastaa Herran lakia ja tutkistelee hänen lakiansa päivät ja yöt! Hän on niin kuin istutettu puu vesiojain tykönä, joka antaa hedelmänsä ajallaan ja jonka lehti ei lakastu; ja kaikki, mitä hän tekee, menestyy. Jumala tahtoo, että sinä ja minä, kun me olemme tällaisia istutettuja puita Jumalan virtaan. Siinä virrassa totisesti riittää vettä.

Jumala tahtoo, että sinä menestyt niin ajallisesti ja siinä palvelu tehtävässä johon Jumala on sinut kutsunut. Jumalalla on jokaiselle lapselleen tehtävä ja se tehtävä on sellainen, että sinä saat kantaa siinä tehtävässä hedelmää Jumalan valta kuntaan. Monesti me ei ajallisesti nähdä sitä hedelmää. Vasta sitten, kun me olemme kotona. Mutta ollaan uskollisia, siinä tehtävässä johon hän on sinut ja minut asettanut. Aamen. Aarni

KOSKETUS JEESUKSEEN

Markuksen evankeliumin 5. luvussa kerrotaan naisesta, joka oli sairastanut verenvuototautia kaksitoista vuotta. Hän oli kuullut Jeesuksen auttaneen monia. Muut hoitoyritykset eivät olleet tuottaneet tulosta.

Hän tuli ja lähestyi Jeesusta väkijoukossa takaapäin. Hän tunkeutui yhä lähemmäksi ja lähemmäksi. Siinä hänen lähestyessään hänen toivonsa muuttui uskoksi. Viimeinhän tuli hyvin lähelle, kumartui alas ja kädellään sai KOSKETUKSEN Jeesuksen viitan liepeeseen. 

Ja silloin! Hän koki, että VOIMAVIRTA JEESUKSESTA kulki hänen ruumiinsa läpi ja hän parantui silmänräpäyksessä!

SINÄKIN VOIT RUKOUKSEN KANSSA OJENTAA KÄTESI JEESUSTA KOHDEN! Myös Sinä voit lähestyä HÄNTÄ, JUMALAN POIKAA, JEESUSTA KRISTUSTA! Myös SINÄ VOIT SAADA k o s k e t u k s e n Häneen! Ja Hän tahtoo auttaa Sinua Sinun vaikeissa asioissasi.

Markus 5.28 - 29: ‘sillä hän sanoi: ”Kunhan vain saan koskettaa edes hänen vaatteitaan, niin tulen terveeksi”. Ja heti hänen verensä lähde kuivui, ja hän tunsi ruumiissansa, että oli parantunut vaivastaan. ‘

Andreas

 

 

MAAILMANKAIKKEUS JA JUMALA

 

Mark.14: 62. Jeesus sanoi: "Olen; ja te saatte nähdä Ihmisen Pojan istuvan Voiman oikealla puolella ja tulevan taivaan pilvissä."

 

Luuk.22: 69. Mutta tästedes Ihmisen Poika on istuva Jumalan voiman oikealla puolella."

 

Jer.23: 24. Saattaako joku niin piiloon piiloutua, etten minä häntä näe? sanoo Herra. Enkö minä täytä taivasta ja maata? sanoo Herra.

 

Kosminen energia täyttää koko avaruuden.

75 % kosmista energiaa ja loppu planeettoja kalakseja kiertotähtiä.

Nim. asiaa tutkinut

VANHA IHMISMIELI KUOLETETAAN KRISTUKSESSA

Raamatusta Jumalan ilmoituksen kautta tulemme tuntemaan Kristuksen täytetyn työn. Mitä se meille merkitsee? Room.. 6:6 Kun tiedämme sen, että meidän vanha ihmisemme on hänen kanssaan ristiinnaulittu, että synnin ruumis kukistettaisiin, niin ettemme enää syntiä palvelisi. Teko on siis täydellisesti loppuun suoritettu, siitä ei puutu mitään eikä sitä tarvitse täydentää.Room:6:11 Niin tekin pitäkää itsenne synnille kuolleina, mutta Jumalalle elävinä Kristuksessa Jeesuksessa. Pidä asia totena omalla kohdallasi, Kristus on kuollut puolestasi. Kun Kristus riippui ristillä, olit sinä myös hänessä.

Miten se tapahtuu? Kun katsot itseäsi näyttää vanhan ihmisesi kuolema ehkä hyvin epätodennäköiseltä. Mutta muista, että tässä ei olekaan kysymys uskomisesta itseesi vaan toiseen. Kiinnitä katseesi Jeesukseen, sillä hänessä sinä näet vanhan ihmisesi kuoleman. Sano Jeesukselle, että uskot häneen  ja pidät totena mitä hän on tehnyt ja pysy kestävänä tässä uskon asenteessa.Room.3:28 Niin päätämme siis, että ihminen vanhurskautetaan uskon kautta, ilman lain tekoja. Siis olemme vanhurskautetut uskon kautta, sen kautta olemme omistaneet syntien anteeksisaamisen ja rauhan Jumalan kanssa. Ilman uskoa Jumalan täytettyyn työhön näitä asioita ei voida omistaa.

Oletko miettinyt mitä usko on?  Usko on myöntymistä Jumalan totuuksiin, usko pohjaa tapahtuneeseen. Tätä uskoa tarkoittaa evankeliumin kohta Markus11:24 Sen tähden minä sanon teille: kaikki, mitä te rukoilette ja anotte, uskokaa saaneenne, niin se on teille tuleva.  Jeesus on  kantanut  syntimme ja kuollut edestämme, jotta saisimme syntimme anteeksi. Me itsekin olimme kätketyt hänen kuolemaansa, jolla hän valmisti meidän vapautuksemme.

Me uskomme Herraan ja olemme vanhurskautetut. Usko Jumalallisiin totuuksiin Kristuksen rististä ja pidä totena vanhan ihmisen kuolema, siitä seuraa valtava vapaus. Jeesuksen veri on tehnyt mahdolliseksi syntien anteeksisaamisen. Jumalallinen totuus Kristuksesta ja hänen rististään on valtava sanoma. Entä kun kiusaukset koettelevat? Vaikka uskomme edellä mainitut totuudet, entiset himot saattavat alkaa nostaa päätään ja lankeamme entisiin synteihin. Muista, että tämä ei kumoa ristin ja veren totuutta ja osoita niitä petoksiksi.

Meidän on muistettava, että vihollisen tärkein tavoite on saada meidät epäilemään Jumalallisia totuuksia. Varmasti olet itsekin kokenut kuinka vihollinen yrittää koko ajan sotkea sinun elämääsi, että sinä et uskoisi Jumalan sanan totuuksiin. Kun olemme tulleet tuntemaan vanhan ihmisemme kuoleman Kristuksen kanssa, vihollinen on heti kuiskaamassa meidän sisäiseen maailmaamme ”asiasi eivät taida olla nyt oikealla tolalla, tämmöinenkö voisi olla kuolleena olemista Kristuksen kanssa”. Mitä me tässä tilanteessa  vastaamme sielunviholliselle? On hyvin tärkeää ymmärtää mikä on uskolla omistettava tosi asia.

Synti, entinen isäntä elää edelleen mutta hänen uskollinen palvelijansa ja orjansa on nyt äkkiä kuollut ja kuoleman kautta poistunut palveluksesta, eikä siis voi enää häntä totella. Hän ei voi enää antaa jäseniänsä hänen palvelukseensa. Vihollinen ei voi enää käyttää hänen kättä, ei valehtelijankieltä, vaan näistä on tullut vanhurskauden aseita Jumalalle. Synti on edelleen olemassa mutta me koemme vapautuksen sen vallasta Jeesukseen turvaamalla.

Vapautus on  todellinen. Johanneksen ensimmäinen kirje 3 : 9  Ei yksikään Jumalasta syntynyt tee syntiä, sillä Jumalan siemen pysyy hänessä eikä hän saata syntiä tehdä, sillä hän on Jumalasta syntynyt. Johannes ei sano, että synti ei enää asuisi meissä niin ettemme saattaisi langeta syntiin, vaan hän tarkoittaa ettei syntiä ole siinä mikä on syntynyt Jumalasta. Kristuksen elämä on istutettu sinuun ja minuun uudestisyntymisessä eikä siinä elämässä ole syntiä.

Synti ei asu Kristuksen luonnossa. Kristuksen luonto ei voi tehdä syntiä mutta kaikki mikä on Aadamissa sekä voi että tahtoo tehdä syntiä niin pian kuin saatana saa tilaisuuden käyttää valtaansa.

Kaikki seisoo ja kaatuu niiden tosiasioiden mukaan joista me pidämme kiinni ja joita me sovellamme elämäämme. Kaikki riippuu siitä tartummeko Jumalallisiin totuuksiin.

Hebr.11:1 Usko on luja luottamus siihen mitä toivotaan, ojentautuminen sen mukaan, mikä ei näy. Usko tekee tosiasiat todellisuudeksi minun ja sinun elämässä, se tekee Kristuksen todelliseksi meille. Se, että meidän vanha ihmisemme on  hänen kanssaan ristiinnaulittu on uskovalle todellisuus mutta epäilijälle se on hölynpölyä. Muista, että Jumalan totuudet pysyvät totuuksina huolimatta siitä uskommeko ne vai emme. 

Ellemme usko ristin tosiasioihin ei se millään tavalla vähennä niiden todellisuutta, ne vain ovat silloin meille itsellemme arvottomia. Sillä siihen ei tarvita uskoa, että nämä asiat tulisivat todellisiksi itsessään mutta tarvitaan paljonkin uskoa, jotta ne tulisivat todellisiksi meidän elämässämme. Pitäkäämme vihollisen valheena kaikkea sitä mikä on Jumalan sanaa vastaan, olkoon tuon sanan tuoja kuka tahansa ja siitäkin huolimatta, että tunteemme puhuisivat toista.

Ristin muuttamattomien tosiasioiden kohdalle ei voida panna kysymysmerkkiä. Tässä meidän täytyy uskoa Jumalaa, näytti saatanan todisteet miten selviltä tahansa, sillä parkkiintunut huiputtaja ei petä vain sanoin vaan myös teoin. Hän laskee liikkeelle vääriä huhuja ja vääriä sanomia yhtä liukkaasti kuin livauttaa valheita. Saatana on ammattivalehtelija eikä pidä suinkaan luulla hänen syöttävän valheita vain sanoissa vaan hän käyttää häikäilemättä myös väärennettyjä tunteita ja elämyksiä saadakseen meidät horjumaan uskossamme Jumalan sanaan. Saatana koettaa millä hinnalla tahansa syöstä meidät pois asemastamme Kristuksessa.

Jos meille on valjennut kuolemisemme Kristuksen kanssa, tulee saatana varmaan päivittäistemme kokemustemme nojalla mitä vakuuttavammalla tavalla todistamaan meille ettemme suinkaan ole kuolleita vaan vanhassa ihmisessämme elävämpiä kuin milloinkaan ennen .Sen vuoksi meidän on valittava saatanan valheen ja Jumalan totuuden välillä. Kumpaa me uskomme? Sanelevatko meille totuuden olosuhteet vai Jumalan sana? Olosuhteet, joita saatana käyttää hyväkseen sanovat, että me emme ole kuolleet. Jumalan sana sanoo, että olemme kuolleet. Kumpaa me uskomme? Olivatpa tunteemme millaisia tahansa, olemme kuolleet Kristuksen kanssa.

Kuinka voin olla tästä varma? Siksi, koska Kristus on kuollut, koska yksi on kuollut kaikkien edestä siis myös kaikki ovat kuolleet. Toinen Kor. 5:14  Sillä Kristuksen rakkaus vaatii meitä, jotka olemme tulleet tähän päätökseen: yksi on kuollut kaikkien edestä, siis myös kaikki ovat kuolleet.  Kun pysyt vankkumatta tässä tosiasiassa ei saatana pysty koskemaan meihin. Muista, että saatana haluaa sysätä meidät pois asemastamme Kristuksessa. Jos hän saa meidät epäilemään Jumalan sanaa on hänen voittonsa varma.

Toinen Kor.  5 :7  Sillä me vaellamme uskossa emmekä näkemisessä. Jumala on tehnyt kaiken pojassaan. Iankaikkinen elämä on Kristuksessa, jolla on Kristus hänellä on iankaikkinen elämä.

Kun pitäydymme Kristuksessa niin saamme todeta, että hänen sanansa toteutuu sinussa ja minussa. Jeesus sanoo. Pysykää minussa niin minä pysyn teissä. Room. 6:14 Sillä synnin ei pidä teitä vallitseman, koska ette ole lain alla, vaan armon alla. Sinä olet Kristuksessa et hänen ulkopuolellaan. 

Nimimerkki Uusi luomus

 

ELÄ ONNELLINEN ELÄMÄ.

1Kun 17: 2- 6. Ja hänelle tuli tämä Herran sana: ”Mene pois täältä ja käänny itään päin ja kätkeydy Keritin purolle, joka on Jordanin itäpuolella. Sinä saat juoda purosta, ja Minä olen käskenyt kaarneiden elättää sinua siellä.”Niin hän meni ja teki Herran sanan mukaan: hän meni ja asettui Keritin purolle, joka on Jordanin itäpuolella. Ja kaarneet toivat hänelle leipää ja lihaa aamuin sekä leipää ja lihaa illoin, ja hän joi purosta.

Elia siis totteli Herraa, meni sinne Keritin purolle ja oleskeli siellä Herran läheisyydessä. Ja sai elantonsa Jumalan järjestämällä tavalla. Luonnon rauhassa, ympärillään vain lintujen ja luonnon äänet. Raamattu ei kerro seurusteliko hän Herran kanssa, varmaan seurusteli niin kuin Aabrahamkin seurusteli Herran kanssa.

Vallitsi kuivuus ja oli pula ruuasta. Tässä lopun ajassa emme mekään tiedä, loppuuko ruoka, tai käy vähiin, jos tuonti jostakin syystä loppuu, ja Suomen oma tuotanto ei riitä, tai se ei kulkeudu tarvitseville. Mutta meillä on Herran sana, ja lupaukset.

Matt.6: 25- 34. Sen tähden Minä sanon teille: älkää murehtiko hengestänne, mitä söisitte tai mitä joisitte, älkääkä ruumiistanne, mitä päällenne pukisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet? Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä eivätkä leikkaa eivätkä kokoa aittoihin, ja teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ettekö te ole paljoa suurempiarvoiset kuin ne?

Ja kuka teistä voi murehtimisellaan lisätä ikäänsä kyynäränkään vertaa? Ja mitä te murehditte vaatteita? Katselkaa kedon kukkia, kuinka ne kasvavat: eivät ne työtä tee eivätkä kehrää. Kuitenkin Minä sanon teille: ei Salomo kaikessa loistossansa ollut niin vaatetettu kuin yksi niistä.

Jos siis Jumala näin vaatettaa kedon ruohon, joka tänään kasvaa ja huomenna uuniin heitetään, eikö paljoa ennemmin teitä, te vähäuskoiset? Älkää siis murehtiko sanoen: Mitä me syömme? tahi: Mitä me juomme? tahi millä me itsemme vaatetamme? Sillä tätä kaikkea pakanat tavoittelevat. Teidän taivaallinen Isänne kyllä tietää teidän kaikkea tätä tarvitsevan.

Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja Hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan. Älkää siis murehtiko huomisesta päivästä, sillä huominen päivä pitää murheen itsestään. Riittää kullekin päivälle oma vaivansa.”

Tässä on lupaus Herralta, jos sinua huolettaa joku asia elämässäsi. Rukoile niin kauan niin kauan Herran tahdon tapahtumista elämässäsi, että huoli katoaa. Kun huoli on kadonnut, pysy silti Herran yhteydessä, ettei tulisi uusia huolia. Täyty jatkuvasti Pyhällä Hengellä niin, että voitelun arki elämääsi. Ole kuuliainen Herran äänelle. Ole Herran edessä niin kauan, että opit kuulemaan Hänen äänensä, ja tottele sitä ääntä. Elia oli kuuliainen ja Herra johdatti hänet turvaan Keritin purolle, hänen piti piiloutua sinne, kuningashan etsi häntä tappaakseen hänet.

Aili

 

 

JEESUS  ON  KRISTUS -  MESSIAS

 

 

(liide vihkisse

                 ’Ärge  usaldage  iga  vaimu’ )

 

 

See on  tähelepanuväärne,  et  apostoleide  kuulutuses  oli nähtaval  viisil  esil see,  et Jeesus  on Messias,  Kirjutusis  lubatud.

 

Paljuis Piibli  fraktsioones esile tuleb Jeesuse kinnitamine  Kristuseks.  Sõna,  mis   avaldab  Jeesuse  positsiooni, on  Kristus.   See on  kreeka keelt.  Heebrea keelne väljendus on Messias.   Kui ma  jätkamises   sõna  Kristus  kohal  -  ja  lisaks -  kasuta  väljendust  Messias,   nii see aidab  asja  mõistmist.

 

Johannese  1.  kiri  4:1-3  õpetab,  et  vaimud  võime  identifitseerida  sellest,  kui  tunnistavad  Jeesuse  Messiaks  või  ei. 

 

2Te tunnete Jumala Vaimu sellest: iga vaim, kes tunnistab Jeesust
Kristust,   (Messiaks)   lihasse tulnuna, see on Jumalast,“  
1. Joh.  4.2.

 

(mis  on  sulumärkeis,   on  autori  toonitaminst)

 

Jeesuse  positsioon  Messiana  avaldakse  1. Joh. 5:1 – fraksioonis  konsta-teerimisel  : 

 

1Igaüks, kes usub, et Jeesus  on Kristus (Messias), on Jumalast sündinud.  „

 

Siin  on küsimus  tõesti  kesknest  asjast.  Tõeline  künnisküsimus  on  too  Jeesuse  tunnistamine  Kristuseks  (Messiaks).  Tollest  mõistame, miks saatan ja  valevaimud  toda  tunnistust  ei võivad anda.  Kui need  antaksid, nii need  ju  siis  ehk usaksid ?!

 

Miks pidab uskuda ?  Tolle  järgi  pidab  uskuda,  et Jeesus on Messias

 

(Siiski  arvatavasti pidab  siis ka mõista ja uskuda, mida tollesse Messia positsioonisse ja tööse  sisaldub.) 

 

Usk on  Piibli järgi :

 

”--- ja usk, mis tuleb Jeesuse läbi ---„   (Apostolite  teod  3:16).

„---1Usk on loodetava tõelisus, nähtamatute asjade
tõendus.  „ 
(Kiri  Hebreelastele  11:1).

 

1.  Joh.  5:1  :  

1Igaüks, kes usub, et Jeesus on Kristus, (Messias) on Jumalast sündinud.
Igaüks, kes armastab seda, kes ta on sünnitanud, armastab ka seda,
kes temast on sündinud. „

 

 

JEESUSE  TUNNISTAMINE  KRISTUSEKS  ESILE  TULEB  PALJUDEIS  PIIBLISALMEDEIS

 

Matteuse evangeelium  1:16 :

16Jaakobile sündis Joosep, selle Maarja mees, kellest sündis
Jeesus, keda nimetatakse Kristuseks  (Messiaks). „

 

Matt. ev.  27:17  :

17Kui nad nüüd koos olid, küsis Pilaatus neilt: "Kumma te
tahate, et ma lasen teile vabaks, kas Barabase või Messiaks
nimetatud Jeesuse?"  „

 

Matt. ev.  27:22 :

22Pilaatus küsis neilt: "Mis ma siis pean tegema Jeesusega,
keda nimetatakse Messiaks?" Nad kõik ütlesid: "Löödagu risti!"  „

 

Luuka evangeelium  23:2 :

2Ja nad hakkasid tema peale kaebama: "Me oleme leidnud, et
tema ahvatleb meie rahvast eksiteele. Ta keelab anda keisrile pearaha
ja väidab enda kuningas Messia olevat." „

 

 

Johannese evangeelium 4:25 :

25Naine ütles temale: "Ma tean, et tuleb Messias, keda nimetatakse
Kristuseks.  Kui tema tuleb, siis ta kuulutab meile kõik."  „

 

Johannese evangeelium  9:22 :

22Ta vanemad vastasid nõnda, sest nad kartsid juute, kuna juudid
olid juba kokku leppinud, et kes iganes tema Messiaks tunnistab,
heidetakse kogudusest välja.  „

 

Apostlite teod 2:36 :

36Kogu Iisraeli sugu teadku nüüd kindlasti, et Jumal on
tema teinud Issandaks ja Messiaks, sellesama Jeesuse, kelle
teie risti lõite!"  „

 

 

MÕNIS KOHIS  SELGEST  TÕDEDAKSE,  ET JEESUS ON  KRISTUS :

 

Johannese evangeelium 20:31 :

 

31aga need on kirja pandud, et te usuksite, et Jeesus on Kristus, (Messias)
Jumala Poeg, ja et teil uskudes oleks elu tema nimes. „

 

Apostolite  teod  9:22 :

22Saulus läks aga järjest vägevamaks ja ajas segadusse
Damaskuses elavad juudid ning selgitas, et Jeesus ongi Messias, (Kristus).

 

Apostolite  teod  17:3 :

3selgitades ja tõestades, et Messias pidi kannatama ja
surnuist üles tõusma: "Tema ongi (Kristus),  Messias - see Jeesus, keda
mina teile kuulutan." 

 

Apostolite teod 18:5 :

5Kui aga Siilas ja Timoteos Makedooniast sinna tulid,
pühendus Paulus täielikult sõna kuulutamisele ning tunnistas
juutidele, et Jeesus on (Kristus),  Messias. „

 

Apostolite  teod 18:28 :

28Sest ta kummutas osavalt juutide väited, näidates avalikult
Pühakirjast, et Jeesus on (Kristus)  Messias. „

 

(Tõlkija  märkus :  Soomlases Piiblis on  nendes kohades  erinevil viisidel kasutatud need sõnad  Kristus või Messias).

 

 

SELGEST  KA  ÖELDAKSE,  ET  SEE  ON  ANTIKRISTUS,  KES  SALGAB  JEESUSE

 

1.  Johannese kiri  2:22 :

22Kes on valetaja? Eks ju see, kes salgab, et Jeesus on Kristus, (Messias).
Antikristus on see, kes salgab Isa ja Poega.  „

2. Johannese  kiri  1:7 :

7Jah, maailma on läinud välja palju eksitajaid. Kes ei
tunnista Jeesust Kristust (Messiaks) lihasse tulnuna, seesama ongi
eksitaja ja antikristus.  „

 

Küsimus on Jeesuse  positsiooni  tunnistamisest,  ehk  sellest, et  Jeesus on  Messias.

 

See ju  on  komistuskivi  liiatigi  paljudeil religiooneil,  tõeline   pahan-duskalju.  Judaism ju  ei tunnistab,  et   Jeesus on  Messias (Kristus).  Too  tunnistamine  oleks juudidele  koledus.  Jehoova tunnstajad ka ei tunnistavad  Jeesust  Messiaaks (Kristuseks);  nemad  pidavad, et Jeesus oleks  mingisugune  ’jumal-poeg’.

 

Nii ka muhameedlased, kes  tunnistavad  Jeesuse vaid  prohvetaks. 

 

Meediumed ning muud tunnistavad Jeesuse vaid  ’jälle sündimise tsükkelis  viimsel  põõrel  olevaks  enam õilistunud  inimeseks.

 

Uus (soomlane) Piiblitõlge  tunnistab   ’Jeesuse Kristuse  inimseseks  lihasse tulnuna’.   Too on  imestama panev  ja  jõhker.   Too ju  täiesti  sama kui  muhameedlane  arvamus  Jeesusest.  Nüüd on  ka  uues (soomlases)  Piiblis  ametlikult  tulnud,  mis  apostel Paulus  ütles :

 

7Vägivalla saladus on juba toimimas, ainult vahelt peab ära
kaduma see, kes teda seni takistab
. „ 
2. Tess.  2.7).

 

Jeesus Kristus  on ignoreeridud  tolles  otsustav kohas,   milles  proovidakse,  kui  vaimud  on Jumalast või  oleks  töötav  vaim  antikristuse  vaim.

 

Võib olla nii,  et  sõnade  kombinatsioonis  ’Jeesus Kristus’,   paljud mõistavad  sõna  Kristus  vaid  Jeesuse  ’teiseks’ nimeks,  või  pere-konnanimeks,  ja  nad  ei  mõistavad ja  ei  mõteldavad, et  sõna  Kristus  on kreeki keelt ja tõlge  heebrealasest sõnast Messias,   ja see  tähendab  ’Võideldud’  (Johannese evangeelium 1.41).   Niisiis küsimuses on  Messias,  kes  oli  kuulutatud tulema  lunastada oma rahva  ja  vabastama  neid nende pattudest.  Küsimus on  sellest, et  tunnistakse Jeesuse  selles,   et  Ta  tegeb  lunastustööt.

 

Arvatavasti se on  koledal koht  juudidel  tunnistada,  et need  tappasid  Messiat.

 

Jeesuse  Messias-positsioonit ei  saatan  tõesti  tunnistab.  Apostlite  tööks oli tunnistada,  et Jeesus on Messias.  Nii ju Paulus  kohe  oma  pöördumise pärast tunnistas  Jeesusest :

 

20ning hakkas üsna varsti kuulutama sünagoogides Jeesusest, et
see on Jumala Poeg. „  
(Apostlite teod 9:20)

 

28Sest ta kummutas osavalt juutide väited, näidates avalikult
Pühakirjast, et Jeesus on  (Kristus),  Messias.  „ 
(Apostlite teod  18.28).

 

Ka Johannes  kirjutas oma evangeeliumi  selleks et  tõestada ja  tunnistada  Jeesuse  Messias-positsioonist

 

31aga need on kirja pandud, et te usuksite, et Jeesus on Kristus,
Jumala Poeg, ja et teil uskudes oleks elu tema nimes.„   
(Johannese evangeelium 20.31).

 

 

APOSTELID  TUNNISTIVAD,  ET  JEESUS  ON  KIRJUTUDES  LUBATUD  MESSIAS  VÕI  KRISTUS

Too  poleemika  jätkub  ka veel.  Küsimus  oleks  saatana  uskumisest,  kui tema tunnistaks,  et Jeesus on Kristus,  või  Messias.

 

Esimene Johannese kiri  5.1  öeldab :

 

1Igaüks, kes usub, et Jeesus on Kristus, (Messias), on Jumalast sündinud.
Igaüks, kes armastab seda, kes ta on sünnitanud, armastab ka seda,
kes temast on sündinud.  „

 

Siiski saatan  tolle ilmselt   teadab,  aga tema seda  ei tunnistab,  kunas se  temal  tähendaks  oma kahju  tunnistamist.

 

Jeesuse  olemine  tunnistajana  tähendab  juur seda, et tunnistakse,  et  Jeesus on  Messias,  Lunastaja,  Päästja,  meie  oma  pattuseid  Lepitaja.

 

 

Niisiis  on  võimalik  tunnistada,  et  Jeesus on  Kristus,  või  tunnistada Jeesus  Kristuseks. 

 

Probleem  võib  eri  Piibli  tõlkedeis  olla  selles,  et  Uus  Testament  algul  on  kirjutatud  kreeka keeles,  ja  siis  Jeesuse positsioon  kirjutakse  ’Kristus’.  Kui see  asi  kirjutakse  heebrea keeleks,  nii  siis  kirjutakse  Messias.  Sellest  Johannese  evangeelium  1:41  ka mainidab :

 

41Ta leidis esmalt oma venna Siimona ja ütles talle: "Me oleme
leidnud Messia!" - see on tõlkes "Kristuse".  „

 

Niisii kreeki  keelel  tõlgitud  sõna  Messias  muutub ehk enam raske  mõista -  Kristuseks  -  kui  küsimus  on  Jeesuse  positsioonist  lunastustöö  soori-tajana.

 

Ka nii võib  olla,  algkeele kreekat  on raske mõista  mõnis kohtades – niisiis muul kui  päriolult  kreeklasel.   Seda  pildistab  Olavi Syväntö,  kes  elab  Israelis,  järgmisel viisil :

 

„Nende  kodusse tuli külastama  päriolult kreeklane perekond, mis  võttis kõneks  Piibli koha (Johannese evangeelium  15.2) : 

 

2Iga oksa minu küljes, mis ei kanna vilja, lõikab ta ära, ja
igaühte, mis kannab vilja, ta puhastab, et see kannaks rohkem vilja.  ’

 

See kreeklane  küsis, kui  soomlane  Syväntö perekond  see Piiblikoha  mõis-tab.  Nemad  ütlesid,  et mõistavad  nii kui  see on  kiritatud,   siis  soo-mekeelel: ’kärpib ära’.   Too kreeklane  ikkagi  ütles,  et vaid  päriolult kreeklane võib  see mõista,  et  tolles kohas  algkeel  mõeldab  ’tõsta üles’  -  ei  niisiis  ’kärpib ära’.

 

Muidugi on  loogilist, et kui  kreeka keeles  kirjutatud Uut Testamentit  tõlgetakse  soomeks,  nii  Jeesuse  positsioonist  kasutakse  kreeklast  väljendust  Kristus  ja nii  ka küsimuses olev kohas -  1. Joh. 4:2 -  muutmisvormit   Kristuseks.

 

Ometi siiski asi  selgendaks kui näiteks ka tolles  1. Joh. 4:2  fraktsioonis oleks Jeesuse positsioonit kirjutatud heebrea keeles : „tunnistab Jeesus Messiaks“.  Tollal Jeesuse positsioonit   lunastustööle sooritajana tuleks ühemõttelisest  väljendatud.   Küll see ka nüüd tuleb selgest  väljendatud,  siis kui mõistakse,  et Kristus-nimi tähendab  Jeesuse positsioonit,   et  Tema positsioon on Messias, Lunastustöösse saadetud.  Võideldud.

 

Võib-olla hea nõndes vaimude proovidamise  situatsioonis kasutada  lauset „Kas sa tunnistad Jeesust Kristuseks?“  asemest  heebrealastet väljandust „Kas sa  tunnistad  Jeesust  Messiaks?  Tollal  asjale õpetamine soomlastel usklikadeil võib olla  enam hõlpus mõista.

 

See on  imelikult, ett nii paljud kordad ma olen pidanud  toda Jeesuse positsinile  tähendust  selgitama.  Paljud inimesed lihtnelt ei ole mõistnud,  et  inimseil  rääkiv vaimud  võime  identifitsieerida  sellest,  kui need tunnistavad  Jeesuse Messiaks.   Paljud mõistvad, et  1. Joh.  4:1-3  mõeldab  inimese   tunnistamist.

 

Võib olla,  et  paljud  mõistvad  tolle  Jeesus Kristus  -  ehk  kavatseda  sama kui  „Voitto Aulis“ ja  ehk  oletavad, et asi ei kuidagi muudub, kui  keegi tunnistab  Voittot  Auliseks.  Ja  tõesti minu nimele kohal  ei kuidagi muudu  - ei midagil viisil -   kunas too Aulis  ei ole  midagi oma positsioonit kujutav sõna,  nagu  Kristus   on Jeesuse  kohal.

 

Aga see on  kindelt, et  võitlus   Kristuse  positsioonist   tuleb ägeneda  ennenägematus suuruses. 

 

24sest tõuseb valemessiaid  (sooml. tõlge :  ’väär Kristused’)  ja vale-prohveteid  --- „  (Matt.  24:24).  Ja  eriti antikristus tuleb  „anastama“  Kristuse  positsioonit   isel  tähtaegaks,  see temale andakse (Johannese Ilmutus 13:7,  Taaniel 7:25).  Tema tuleb  esineda  eriti „antimessiana“,  Messiia  koopiana,  dublikaatina (2. Tess. 2:4).

 

„Kui mõni teine tuleb iseenese nimel, siis tolle te võtate vastu. „   (Johannese evangeelium 5:43).  Too  ’teie’  kindlasti  kavatseb  Iisraeli rahva,  aga ka  kogudust (või  usklikuid)  -  niisiis  kogudust,  mis  muutub  hooraks.   Kui  kihlatu  mõrsja  vastu võttab  teist  -  see  ju on  hoor.   Kindlasti antikristus on

isik,  aga kindlasti see ka  matkib  ka  kolmainsust  või  see  alguses  esineb  vaimuna,  Pühana Vaimuna – „sest saatan ise moondab ennast valguse
ingliks.“ 
(2. Kor. 11:14).

 

Kindalta Jeesus  tuleb  ignoreedidud (jättavad maha)   tollest  Kristuse,  Mes-siia  positsioonist :  

 

„--- ainult  vahelt peab  ära kaduma  see,  kes  teda  seni  takistab.“  (2. Tess. 2:7) -  niisiis  tõkestab  antikristuse ilmnedust  ja  antikristus  võttab  isel tähtaegaks  tolle Kristuse positsiooni  ka  koguduse  seas (2. Tess.  2:4).  Atikristuse  vaimuna  saatan on  ju  kaua  teinud toda   ettevalmistustööt  ’halduse  vahetamiseks.  Kogudus  ühekordne  võttab vastu  tolle   antikristuse  vaimut ja  kujutleb  selle olevat  Püha Vaim.

 

„---  Kui mõni teine tuleb iseenese nimel, siis tolle te võtate vastu.  „  (Johan-ese evangeelium  (5:43).

 

Saatan  oma  hulkaga on juba  heidetud  välja  taevast  siia  maa peale.  Tema on  suures  raevus  neid vast,  kes  „---kes hoiavad tallel
Jumala käske ning kellel on Jeesuse tunnistus.  „ 
(Ilmutus  12:9, 12, 17).   Suuri  tunnustähtedeil ja imesideil  see  eksitab  eriti  valituid,   usklikuid ja  ärkamise  kohas olevaid.   Tolle raevu  see  kindlasti   omab  seda usku vastu,  millega  uskume, et Piiblis ilmutatud  Jeesus on  Messias.   See  üritab  vahetada  tolle  usu  nüüd  tegutsevaks  vaimuks  või  iselleks.  Paljude kohal see  selles ka  õnnestub.   Ettevalmistustööle kindlasti  olulisena osana  kuulub teha püsiv  antikristuse vaimu ja  kristlaseid  vahelise  kontakt.  Läbikäimine  pimeduse  vaimude ja  halduse  kaasa  kindlasti tuleb  endisest  lisanduma. Asjat ei  vahetab  mingil viisil  see,  et kujutledakse  olev  tegimuses Påha Vaimuga,  nagu  sulased  kindlasti  oletsid :

 

22Paljud ütlevad mulle tol päeval: "Issand, Issand, kas me
ei ole sinu nimel ennustanud ja sinu nimel kurje vaime välja
ajanud ja sinu nimel teinud palju vägevaid tegusid
?" „  
(Matt. 7:22).

 

 

OLGU  HOOLIKAD

Kas  teie tunnistate Jeesuse Kristuse „?   Jaatavalt  sellele küsimusele    vastatav  tunnistab  vaid Jeesuse Kristuse  eksisteerimise  isikuks,  aga ei tema  positsinoonit.   See on  niisiis  täiesti  eri  asi  kui  tunnistada  Jeesust Kristuseks   või  MessiaksLunastajaks,  meie pattude Lepitajaks.

 

Meediumid  muidu just  niimoodi küsivad  nendelt  vaimudeilt,  kellega  nemad  on  kontak-tis :  „Kas  sa tunnistad Jeesuse Kristuse?“  Ja nemad  saavad  sellesse  jaatav  vastuse :  „Jah, meie  oleme  samal poolel „.  Nii keegi  endine meedium  minule  kirjutis.  Too  hästi  võib pildistada,  kui  tähtist on  asju õige mõistmine.  Muidu võib  jääda  pimeduse  vaimude  pettamaks.

 

 

SEE  TÖÖTAB

Üks  sõber,  kes  helistis,   rääkis  ühest vennast,  keda  vaim ergutas  minema alkohoolikede  juurde.  Vend  siis  kohe küsis   tollelt vaimult :  „Kas sa tunnistad Jeesuse Kristuseks lihasse tulnuna?“   Siis too vaim algasis  kiruda.  Imestama panev on palju sellist,   et  esineb  kõned   vaimudelt,  kes on  seda kui saatan ise moondab ennast  valguse ingliks.   Imestama paneb  kuulda tagasiside,  kui nood vaimud on  tollel viisil   proolvidud ja  siis  taganedes,  naerdaes või   vaikides.

 

Sama päeva  ajal  helistas üks  õde, kes  rääkis, kui  tema oli  ühes  koosolekus,  mis  noor õde  tõusis  rääkima sellelt, kui  temale oli tulnut  prohvetlik  ilmutusid.  Tema rääkis, kui  oli  õppidud,  kui vaimud pidab proovida,  kui nad  tunnistavad  Jeesust Kristuseks  lihasse tulnuna.  Õde  siis rääkis,  kui tema  proovis   rääkiv vaimut  tollel viisil.  Sellesse vaim  vastas :  ’Ma ei ole Püha Vaim,  aga sinul on  kasuks  see  sünum ’.    Too  võib pildistada, kui  karm  võitlust  usklikuide  hingeist  nüüd  on.   Inimhingi  on nüüd tõesti tulnud  kaupaks (Ilm. 18:13).  Paljudeil viisil  valevaimud üritavad saada usklikud  neid kuulama.  Ja  selles nad tüesti on  õnnestunud.  Üldiselt kõig vaimu  rääkimine ja  prohvetlik  otsus on tulnud  tõlgetud  Püha Vaimu rääkimiseks,  kui ei  nendes ole selget  Piibli vastuolekit.   Nii pimeduse vaimud on  õnnestunud  vedada  kiindumust  isel.  See  on  võimu  vahetamise  esimene  eeldus.   Niisiis antikristus saab  lõpuks  tähtajal võim ka koguduses.  Palju  see on  juba nüüd  antikristuse  vaimuna  võim saanud.

 

Jaana kirjutis, et  tema  alustas  proovida  vaimut  tollel viisil, kui  Piibel  õpetab.  Valevaim oli taganedud,  aga  ikka uuesti ja uuesti tuli tagasi.  Tema palju oli  antanud  prohvetlik  sõnumit.   Kui tema  jätkuvalt  proovidas vaimut,  oli   ennustamine  siis  lõppinud.   Jaana ka  ühes  tseremoonias oli  proovinud  tegutsevat vaimut  küses  vaimult :  „Sina nüüd  tegutsev vaim :  Kas  sina  tunnistad Jeesuse Krisituseks,   lihasse tulnuna?“  Siis  palveteenindamist  juhtiv  isik  kiirustas  öeldama :  „Täna ma ei  või   palveda  teie eest,  keegi  takistab see,  et vaim  tuleb läbi“.  Sellisist  sündumisist on mitu rääkinud.  Nemad  proovdsid  vaimut ja  isik,  kes  toimetas  palve  teste eest,  jõudis rääkida, et täna ei  juhtub  imeid,  keegi nüüd  vastu seisab  vaimu vastu.  Üks  kuulus  „imeide tegija“  siis  algas  pöörama  saalis ja oli peatunud  just see  venna ees,  kes  proovidis  vaimut.

 

Inimestel plju  räägivad  valet  paranemidest.   Aasta 1997  alguses üks  välismaalane  karismaatik  külastas ja  pidadis kõneid  Helsingis.  Saabudes  kõneleja  paikasse  tema rääkis,  et  tema just  saali  tagaosas  istuv  naise  peale,  kes  põdedis  ekseema palges  ja, et  tema  paranedis.  Vend, kes oli  istunud kõrval,  oli  tolle sündmuse  näinud,  mulle  telefonis  rääkis,  et see   naise  ekseemas  ei sündinud midagi  paranemista.   Niisiis meile  valet  rääkitakse.

 

7Kas tahate Jumala kasuks valet rääkida
ja tema heaks pettust sõnastada?

8Kas tahate olla tema poolt,
Jumala kasuks asja ajada?

9Ons see hea, kui ta teid läbi katsub?
Või tahate teda petta nagu inimest? „  
(Iiob  13:7-9).

 

 

 

 

VÕITLUS  JÄTKUB

12Meil ei tule ju võidelda inimestega, vaid
meelevaldade ja võimudega, selle pimeduse
maailma valitsejatega, kurjade taevaaluste vaimudega. „   
(Ef.  6:12)

 

Hooma, et  toda võitlust   ei  teha ajades  deemonid  välja  (liiatigi  usiklikuidest !) ja  neid  sidudes.   Tõda võitlust  pidab teha kuulutades  evangeeliumi  sõna  kõikjal.

 

Jumala  vägi   -   evangeelium, sõna ristist  on ainult  see,  mis  võitab  pimeduse.   Inimeste  tegimad  deemoniajamised  ei  audavad.   Pimeduse  vaimulik  meelevaldade  võim  ei  mitte sugugi  väheneb,  ehki mee  millel viisil  poksdakse  neid vast või  sidudakse.  Nende  vaimulik  valdade  võim   taganeb  vaid  sela,  kus  Kristuse  valgus  hiilab  või Jumala  võim,  sõna  ristist  võitab  ala.   See  Kristuse lepitustöö  kuulutamine on  võitlus  voimulik  meelevaldade  vastu.   Jeesus  meie  südamed  puhastab  usu läbi (Apostlite  teod 15:9).   Siis  Kristuse  valgus  hiilab meie  südamedeis ja pimedus  taganeb  (2. Kor.  4:6).

 

 

PIMEDUS  TÕESTI  ON  LASKUNUD  RISTIKOGUDUSE  PEALE

Sõna ristist  ei  enam  võib tuua  oma valgust.   Valet -   teistsugust  evangeeliumit  levitakse ja inimesed  usuvad  tolle  valet,  eksituse,  mis  Jumal   lastis  välja saata.  (Paulusse  2.  kiri  tess.  2:11 – 12).

 

6Sellepärast tuleb teile
nägemusteta öö
ja ennustusteta pimedus.
Päike loojub nende prohvetite kohal
ja päev muutub neile pimedaks. „     (Miika 3:6).

 

Issand,  anda  meil võimit  püsida  Tõdes. Sinu oma Sõnas ja  võim  kesta ja  püsida  truuna  nendes  aegades  viimsis  võitlusedes ja  ahvatlusedes.

 

 

JEESUSE  TAGASITULEMINE  ON  KÄES

 

Mee taham valvata ega usuda kõig,  mis vaimulik tegevusalal  juhtub.

 

Ära lähe  kaasa  mingisugusse  uued  asjadesse.  Ära lähe keegi kädesse  alla  palve  pärast,  kui ei sina tunned  teda  ja   tema   rändamist isiklikult.  Nüüd  seeriatööna  patustatakse seda Piibliakohta  vast, kus hoiatakse :

22Ära ole kärmas käsi kellegi peale panema, ära ka tee end
võõraste pattude osaliseks! Hoia end puhtana!  „  
(1. Tim. 5:22). 

Piibli järgi sina võid kohata  Jeesust  kannatavas  ligimenes (Matteuse ev. 25:34-46),  ei inimeste  kättede  all.  Püha Vaim ei ilmutab  oma iset füüsilisena nähtusena ja  tundmides, vaid Püha Vaim  kirgastab  Kristust (Johannese ev. 16:14).

Kui  sina  püüdad nähtuseded,  nii  siis  õige  kindlasti  jõudad  valevaimude  võimasse.   Piibel  sellest  rääkib, kui  Jeesuse tagasitulemise  eel  sündib  imeid ja  tunnuseid.

Valitsev  ahvatlused on meil läkitatud proovidimiseks.  Nüüd meie  truu mee  tuleb  proovimisesse.   Kahjuks  paljud  on  langedud  ja  siis  on kõlvatuses  valevaimudega.  Nüüd Jumal puhastab oma rehealust.

 

17Temal on visklabidas käes, et puhastada oma rehealust ja koguda
nisud oma aita, kuid aganad põletab ta ära kustumatu tulega."  
(Luuka ev. 3:17).  

 

Ei-ustavad  tema nüüd  sõeludab  ära ja  nad  minevad  eksimusse.  Vaid  puhas,  ustav  mõrsja  pääseb  Talle  pulmapidusse.

 

27Sinna ei saa midagi, mis on rüve, ega keegi, kes teeb
jäledusi ja valet, vaid üksnes need, kes on kirjutatud Talle
eluraamatusse.“  
(Ilm. 21:27).

 

14Õndsad on need, kes oma rüüd pesevad, et neil oleks
meelevald süüa elupuust ning nad võiksid minna väravaist linna
sisse! „  
(Ilm. 22:14).

 

Voitto

 

TOIMIMMEKO  RAKKAUDEN  LAIN  MUKAAN ? 

Erääseen  sellaiseen  tilanteeseen,   missä  rakkauden lain noudattaminen  oli  vähintäänkin  kyseenalaista,  apostoli  Paavali viittaa  Room.  14.15- jakeessa.

 

Mutta  sellaisia  tilanteita  voi  ilmetä  nykyisessäkin  ajassamme.  Oma  kokemukseni  tosin  liittyy  tapahtumaan  muutaman  vuosikymmenen  takana   eräässä  eteläisen Suomen  kaupungissa.    Siellä  olivat eräät  kristillis-sosiaalisen  järjestön  jäsenet  eräänä  vapaailtanaan  päättäneet  mennä  toisen  ryhmän  – suuremman herätysliikkeen  -   kokoukseen.   Hämmästyksekseen  he  joutuivat  kuulemaan  jotakin,  joka  heitä  haavoitti.   Minulle  -  vasta uskoontulleelle -  tämä  oli  pudotusta  realismiin,  arkitodellisuuteen,   eli  käsittämään,  etteivät  noissa uskovaisten piireissä  kaikki  välttämättä  olekaan niin pyhitettyjä kuin  olin luullut.   Minulle  sellainen  realismiin  pudotus   saattoi  kyllä  olla jopa terveellistäkin !

 

Mutta   antakaamme  asianomaisen  - mukana olleen  itse kertoa.  Haluan asian kertoa  liiemmin  paljastamatta  paikkakuntia  tai nimiä :

 

”--- niin me mentiin  sinne (suuren herätysliikkeen kokoukseen),  ja siellä  tuli  ’hörönauru’  sille,  että  (ensin mainitun)  kristillis-sosiaalisen  liikkeen tilaisuudessa  oli sanottu,  että  ’rakkaus on  armolahjoista suurin’.  ”

 

Mielestäni ei pitäisi  käsitteillä  aivan  tuolla  tavalla lähteä  pilkkaamaan  toista ryhmää,  koska  kuitenkin  todellisuudessa  kaikki  se  mitä  itsekukin  voi  tehdä  Jumalan valtakunnan  työssä,  on  Jumalan  armosta  ja  lahjaa Jumalalta on kaikki  työkykymme,  mahdollisuutemme  jne. !   Ensisijainen  tehtävämme  itsekullakin  varmasti pitäisi olla  sielujen  voittaminen  Kristukselle -  vaikkei  kaikki  toisessa  ryhmässä  tapahtuisikaan  juuri  meidän tottumiemme  käsitteiden  tai  toimintatapojen  tai painotusten mukaan.

 

LOPUN  AJASSA  TULEE  TOISTEN  LYÖMISTÄ  TAPAHTUMAAN 

Sellaiseen  Jeesus  viittasi  Matt.  24.  luvun  jakeissa  48-51 :

 

48. Mutta jos paha palvelija sanoo sydämessään: 'Minun herrani viipyy',

49. ja rupeaa lyömään kanssapalvelijoitaan ja syö ja juo juopuneiden kanssa,

50. niin sen palvelijan herra tulee päivänä, jona hän ei odota, ja hetkenä, jota hän ei arvaa,

51. ja hakkaa hänet kappaleiksi ja määrää hänelle saman osan kuin ulkokullatuille. Siellä on oleva itku ja hammasten kiristys." 

 

Mielestäni  tuo onkin itse asiassa  vakava  varoitus  siitä,  ettei  vihollinen  saisi  tuolla  tavoin  sokaista.  Jeesus  tulee pian ja  itse  kukin  antautukaamme  lähinnä  sielujen  voittamiseen  Kristukselle -  tavalla  tai  julistakaamme Kristusta.  Niinhän Paavalikin  kehoitti :

 

15. Muutamat tosin julistavat Kristusta kateudestakin ja riidan halusta, mutta toiset hyvässä tarkoituksessa:

16. nämä tekevät sitä rakkaudesta, koska tietävät, että minut on pantu evankeliumia puolustamaan,

17. nuo toiset taas julistavat Kristusta itsekkyydestä, epäpuhtaalla mielellä, luullen tuottavansa minulle murhetta kahleissani.

18. Vaan mitäpä tuosta, kunhan Kristusta vain tavalla tai toisella julistetaan, joko näön vuoksi tai totuudessa! Ja siitä minä iloitsen, ja olen vastakin iloitseva.  ”    (Fil. 1.15-18).

 

Paavalin kanssa  jääkäämme  mekin  iloitsemaan  siitä,  että  Kristus  kuitenkin  vastaanottaa  työmme  - vaikka sitä  teemekin  itse kukin  tällaisina  vajavaisina  ihmisinä.

Jeesus  tulee pian ja maksaa kullekin palkan  hänen  tekojensa mukaan !

 

Martin

 

 

 

KUOLLEISTA  NOUSSEITTEN  ESIKOINEN

 

Johanneksen  Ilmestys  1. 4 - 7    –jakeet :

 

” 4. Johannes seitsemälle Aasian seurakunnalle: Armo teille ja rauha häneltä, joka on ja joka oli ja joka tuleva on, ja niiltä seitsemältä hengeltä, jotka ovat hänen valtaistuimensa edessä,

5. ja Jeesukselta Kristukselta, uskolliselta todistajalta, häneltä, joka on kuolleitten esikoinen ja maan kuningasten hallitsija! Hänelle, joka meitä rakastaa ja on päästänyt meidät synneistämme verellänsä

6. ja tehnyt meidät kuningaskunnaksi, papeiksi Jumalalleen ja Isälleen, hänelle kunnia ja voima aina ja iankaikkisesti! Amen.

7. Katso, hän tulee pilvissä, ja kaikki silmät saavat nähdä hänet, niidenkin, jotka hänet lävistivät, ja kaikki maan sukukunnat vaikeroitsevat hänen tullessansa. Totisesti, amen.  ”

 

Edellä oleva  katkelma  liittyy siihen  tervehdykseen,  jonka  apostoli  Johannes,  Ilmestyskirjan  saaja ja näkijä,  liittää  Raamatun viimeisen  kirjan  aloitustekstiin.

Herralla,  Jeesuksella  esiintyy   tässä   uusia  arvonimiä,  joita  ei käsittääkseni  aiemmin Uudessa Testamentissa  samalla  tavoin löydykään.

 

USKOLLINEN  TODISTAJA

Jakeen  5  ’uskollinen todistaja’  ilman muuta  tarkoittaa  Herran Jeesuksen  ristinkuolemaa,  marttyyriutta.   Kreikan  sana   ’martys’  merkitsee todistajaa,  veritodistajaa.

 

Näihin pääsiäisenajan  teksteihin liittyen  esim.  Markuksen  evankeliumin  15. luvun jakeissa   25 -  32  kerrotaan  siitä,  miten   jo  ristille  lyötyä  Jeesusta  vielä pilkattiin  ja herjattiin :

 

” 29. Ja ne, jotka kulkivat ohitse, herjasivat häntä ja nyökyttivät päätään ja sanoivat: "Voi sinua, joka hajotat maahan temppelin ja kolmessa päivässä sen rakennat!

30. Auta itseäsi ja astu alas ristiltä."

31. Samoin ylipapitkin ynnä kirjanoppineet keskenään pilkkasivat häntä ja sanoivat: "Muita hän on auttanut, itseään ei voi auttaa.

32. Astukoon hän, Kristus, Israelin kuningas, nyt alas ristiltä, että me näkisimme ja uskoisimme." Myöskin ne, jotka olivat ristiinnaulitut hänen kanssaan, herjasivat häntä. ”    (Jj. 29-32).

Tuo kaikki  - varsinkin  jae  32,  kun  vielä nimittivät  Messiaaksi (Kristus)  -  oli käsittämätöntä  ihmisten  sokeutta !   Mutta  sielunvihollisen  -  entinen  loistava  kerubi  -  oli  näköjään  jo  ennen  ihmisiä  joutunut  täysin  sokean uhman  valtaan.  Eihän  muuten voitane  sanoa !  

 

Eikö olisi  pitänyt  jo ennalta  käsittää,  että  kun kyseessä on  JUMALAN  POIKA,  niin  Hänet  kyllä  Isä sitten  voi   KUOLLEISTA  HERÄTTÄÄ ?  

Ja  Hän  nousikin kuolleista !

 

KUOLLEITTEN  ESIKOINEN  (Ilm.  1.5)

 

Suomalainen  professori  Aapeli  SAARISALO  on tuon jakeen  Ilm. 1.5  kääntänyt  näin :

”ja  uskolliselta  todistajalta,  kuolleista  nousseitten  esikolta  ja maan kuningasten hallitsijalta  ---”

 

Käsite  ’kuolleista  nousseitten  esikoinen’  käsittääkseni  siis  ilmaisee,   ettei   tällaista  kuolleista  nousemista  -  kuin Jeesuksella  -  ollut  ennemmin  tapahtunut. 

Lasaruksenkin -  jonka  Jeesus  herätti  kuolleista  (Joh.  11. luku) -  täytyi  myöhemmin   uudelleen kuolla  ja sitten  jäädä odottamaan   vanhurskasten  ylösnousemista.

 

Jos  nyt  siis  nuo  juutalaiset ja  roomalaiset,  jotka  olivat  läsnä  Jeesuksen  kärsimyksen viimeisillä  hetkillä,  olisivat  tajunneet,  että  Jeesus  kuoltuaan  nouseekin  kuolleista  ja  on sitten  vapaa  -  KIRKKAUDEN  HERRA  JA  MAAN  KUNINGASTEN  HALLITSIJA,   niin eivät olisi  uskaltaneet  tuollaista  tehdä.

 

Apostoli Paavalikin  sanoi  asiasta  1. Kor.   2. 7-8  -jakeissa : ” 7. vaan me puhumme salattua Jumalan viisautta, sitä kätkettyä, jonka Jumala on edeltämäärännyt ennen maailmanaikoja meidän kirkkaudeksemme,

8. sitä, jota ei kukaan tämän maailman valtiaista ole tuntenut - sillä jos he olisivat sen tunteneet, eivät he olisi kirkkauden Herraa ristiinnaulinneet – ”

 

JEESUS   VIITTASI  KUOLEMAN  JÄLKEISEEN  ELÄMÄÄN

 

M.m.   Matt.  10.28 –jakeessa  Jeesus  sanoi näin : ” 28. Älkääkä peljätkö niitä, jotka tappavat ruumiin, mutta eivät voi tappaa sielua; vaan ennemmin peljätkää häntä, joka voi sekä sielun että ruumiin hukuttaa helvettiin. ”

 

Ei  Jeesus itsekään  pelännyt  -  Hän sai voimaa  vielä  Getsemanen  rukoustaistelussa -  noita  sokeita  ihmisiä,  jotka  Häntä  vielä viimeisillä hetkillä  herjasivat,  pilkkasivat.    Hän tiesi,   että  muutaman  ohikiitävän  hetken  kuluttua  Hän  vapautui  maallisen ruumiinsa  tuskista. 

 

Sitten  Hänet laitettiin kallioon hakattuun  hautaan,  mutta  kolmantena  päivänä  Hän – kuten  Kirjoituksissa on meille  tiedoksi  saatettu – nousi  kuolleista. 

 

TÄMÄ   KUOLLEISTA  YLÖSNOUSSUT  KIRKKAUDEN  HERRA  ILMESTYI  MYÖS JOHANNEKSELLE  PATMOS- SAARELLA

 

Tuon valtavan  ilmestyksen,  joka on  Raamatun viimeinen  kirja,  antoi  tämä  Kirkkauden  Herra  Jeesus Kristus,  Kuolleista  nousseitten esikoinen,  joka  tulee  vielä  ottamaan  valtansa  Maan Kuningasten  hallitsijana.

 

Apostoli  Paavali  antoi  oman  sanamuotonsa  näistä  kristillisen  uskon  perusaisoista  1. Kor.  15.3 -  8  :

 

” 1. Veljet, minä johdatan teidät tuntemaan sen evankeliumin, jonka minä teille julistin, jonka te myöskin olette ottaneet vastaan ja jossa myös pysytte

2. ja jonka kautta te myös pelastutte, jos pidätte siitä kiinni semmoisena, kuin minä sen teille julistin, ellette turhaan ole uskoneet.

3. Sillä minä annoin teille ennen kaikkea tiedoksi sen, minkä itse olin saanut: että Kristus on kuollut meidän syntiemme tähden, kirjoitusten mukaan,

4. ja että hänet haudattiin ja että hän nousi kuolleista kolmantena päivänä, kirjoitusten mukaan,

5. ja että hän näyttäytyi Keefaalle, sitten niille kahdelletoista.

6. Sen jälkeen hän näyttäytyi yhtä haavaa enemmälle kuin viidellesadalle veljelle, joista useimmat vielä nytkin ovat elossa, mutta muutamat ovat nukkuneet pois.

7. Sen jälkeen hän näyttäytyi Jaakobille, sitten kaikille apostoleille.

8. Mutta kaikkein viimeiseksi hän näyttäytyi minullekin, joka olen ikäänkuin keskensyntynyt.  ”

 

Me palvelemme   ELÄVÄÄ  HERRAA  JEESUSTA  KRISTUSTA !

HÄN  TULEE

Ilm.  1.7  -jakeessa   sanotaan  Hänen  tulemuksestaan : ” 7. Katso, hän tulee pilvissä, ja kaikki silmät saavat nähdä hänet, niidenkin, jotka hänet lävistivät, ja kaikki maan sukukunnat vaikeroitsevat hänen tullessansa. Totisesti, amen. ”

 

Myös ne,  jotka   olivat  Jeesus ristiinnaulitsemassa,  saavat  vielä  nähdä  Hänet  Hänen  kirkkauden  olotilassaan.¨

 

Maan  kansat  tulevat  silloin  -  Hänen  tullessaan -  vaikeroimaan  :   Se oli sittenkin  totta,  mitä ne uskovaiset Raamatuistaan lukivat !   Se  tuo  Kristus sittenkin  on  Todellisuus !    Hän tulee  tuomitsemaan  elävät  ja kuolleet !

 

NYT  VIELÄ  HÄN  TARJOAA  ARMOAAN

Vielä tänään Sinulla,  joka  tätä luet,  on mahdollisuus  antautua  tuon  tulevan  Kuninkaan,  Voittajan,   palvelijaksi !   Ota  vastaan  Hänen armonsa !   Tartu  kiinni  ijankaikkiseen elämään ja  salli   Jeesuksen  Kristuksen   antaa  Sinulle Sinun syntisi anteeksi,  armon ja  ikuisen  elämän. 

 

Muuta  nimeä  ei ole ihmisille  annettu heidän pelastumisekseen ! 

Apostolien Teot  4.12 : ” 12. Eikä ole pelastusta yhdessäkään toisessa; sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman." 

 

Karlos

 

 

EVANKELIUMI  TULEE JULISTAA  JA  USKOA  SELLAISENA  KUIN  KRISTUS  JA HÄNEN

APOSTOLINSA  SEN ENSIN  JA  ALUNPERIN   JULISTIVAT

Otsikkomme  ilmaisemaa periaatetta  tuo esille  esim. apostoli  Paavali  erityisesti  1. Kor. 15.  luvun  jakeissa 1 – 8 :

1. Veljet, minä johdatan teidät tuntemaan sen evankeliumin, jonka minä teille julistin, jonka te myöskin olette ottaneet vastaan ja jossa myös pysytte 2. ja jonka kautta te myös pelastutte, jos pidätte siitä kiinni semmoisena, kuin minä sen teille julistin, ellette turhaan ole uskoneet.

3. Sillä minä annoin teille ennen kaikkea tiedoksi sen, minkä itse olin saanut: että Kristus on kuollut meidän syntiemme tähden, kirjoitusten mukaan, 4. ja että hänet haudattiin ja että hän nousi kuolleista kolmantena päivänä, kirjoitusten mukaan,

5. ja että hän näyttäytyi Keefaalle, sitten niille kahdelletoista. 6. Sen jälkeen hän näyttäytyi yhtä haavaa enemmälle kuin viidellesadalle veljelle, joista useimmat vielä nytkin ovat elossa, mutta muutamat ovat nukkuneet pois.

7. Sen jälkeen hän näyttäytyi Jaakobille, sitten kaikille apostoleille. 8. Mutta kaikkein viimeiseksi hän näyttäytyi minullekin, joka olen ikäänkuin keskensyntynyt.  ’

Tuossa  otteessa – luonnollisesti – itse evankeliumin  perusasiat  (siis  eräänlainen  uskontunnustus)  ovat  esitetyt  vain lyhykäisesti ja aivan pääkohdiltaan.

Mutta  juuri  tuo on tuossa  hyvin olennaista,  tärkeää ja  keskeistä,   että  evankeliumista  pidetään kiinni  semmoisena  kuin  se oli Herran  Jeesuksen ja Hänen  apostoliensa  suulla  alun perin  julistettu !

ALKUPERÄISESTÄ EVANKELIUMISTA  HARHAAN JA SYRJÄÄN JOHDATTAVIA  VIRTAUKSIA,  OPETTAJIA JA JULISTUSTA  ESIINTYI  JO VARHAIN

Sellaiseen viittaa  apostoli Paavali  jo esim.  Galatalaiskirjeen  1. luvun  jakeissa :

6. Minua kummastuttaa, että te niin äkkiä käännytte hänestä, joka on kutsunut teidät Kristuksen armossa, pois toisenlaiseen evankeliumiin, 7. joka kuitenkaan ei ole mikään toinen; on vain eräitä, jotka hämmentävät teitä ja tahtovat vääristellä Kristuksen evankeliumin. 8. Mutta vaikka me, tai vaikka enkeli taivaasta julistaisi teille evankeliumia, joka on vastoin sitä, minkä me olemme teille julistaneet, hän olkoon kirottu.

9. Niinkuin ennenkin olemme sanoneet, niin sanon nytkin taas: jos joku julistaa teille evankeliumia, joka on vastoin sitä, minkä te olette saaneet, hän olkoon kirottu. 10. Ihmistenkö suosiota minä nyt etsin vai Jumalan? Tai ihmisillekö pyydän olla mieliksi? Jos minä vielä tahtoisin olla ihmisille mieliksi, en olisi Kristuksen palvelija. 11. Sillä minä teen teille tiettäväksi, veljet, että minun julistamani evankeliumi ei ole ihmisten mukaista; 12. enkä minä olekaan sitä ihmisiltä saanut, eikä sitä ole minulle opetettu, vaan Jeesus Kristus on sen minulle ilmoittanut. ’

Tällä  tavoin Paavali siis  tahtoi  nimetä nuo  harhajulistajat.

ONKO  MEILLÄ  OIKEUS  ARVOSTELLA  ASIOITA ?

Mitä Paavali profetoi lopun ajasta – siis meidän ajastamme ?

Esim.  1. Tim. 4.  luvun 1. jakeessa : 1. Mutta Henki sanoo selvästi, että tulevina aikoina moniaat luopuvat  uskosta ja noudattavat villitseviä henkiä ja riivaajien oppeja. ’

Koska  nykyisessäkin ajassa  siis  -  jo  em.  profetian mukaan – esiintyy  harhaopetusta,   VILLITSEVIÄ  HENKIÄ JA  RIIVAAJIEN  OPPEJA,  niin  valppaanahan  sellaisessa  tilanteessa  tulee olla !

Ei ole mitenkään ihme se,  että Jeesus  ns.  eskatologisissa puheissaan -  esim.  Matt.  24.4 aivan  ensimmäisenä  varoitti  eksyttäjistä ja  eksytyksistä.

Ottakaamme  siis  näissäkin asioissa  ikään kuin ’järki kätteen’   -  kuten eräs suomalainen kansansanonta kuuluu !   Joku toinen on sanonut niinkin,  että  ’järjen käyttö on sallittua’ !

Mutta,  se joka ottaa itse Jumalan antamat sanat täydestä,  niin hän  käyttää  samalla  sitä järkeä,  jonka  itse Jumala on ihmiseen antanut !   Hänessä on ainoa tosi viisaus -  niin eräs virsi sanoo!  Aamen !

Carlos

Todistus

Tänä iltana, kun me olemme tulleet tänne hengelliseen tilaisuuteen, meillä on kaipausta ja janoa Jumalan puoleen. Mutta, hän tietää sinun janosi ja kaipauksesi, mitä sinä odotat ja mitä minä odotan. Mutta minä tahtoisin puhua siitä, että  Jumalallakin on nimittäin odotuksia meihin päin. Ja ne ajatukset, jotka ovat minun sydämelläni ne liittyy Jumalan odotuksiin. Ja niistä voitas katsoa tästä, Johanneksen evankeliumin 15:sta luku, jae 16:sta. Te ette valinneet minua, vaan minä valitsin teidät ja asetin teidät, että te menisitte ja kantaisitte hedelmää ja että teidän hedelmänne pysyisi: että mitä te anotte Isältä minun nimessäni, hän sen teille antaisi. Kun sinä olet Jeesuksessa Kristuksessa ja minä olen hänessä. Hän on valinnut sinut, hän on valinnut minut, jotta me menisimme ja kantaisimme paljon hedelmää. Me olimme sunnuntaina tässä lähi kunnassa, rukouspiirin avajaisissa, vihkiäisissä. Jonne tuotiin seurakunnista erilaisia lahjoja ja muun muassa tämä seurakunta sai tämmöisen palmun. Minä olen kuullut sitten tästä palmusta semmoisen asian, että palmu missä se kasvaa on erämaa ja se on tällaista hiekka aavikkoa. Kun palmuja istutetaan sinne erämaahan, niin kun se siemen laitetaan sinne hiekkaan, siemenen päälle laitetaan sen jälkeen kivi. Ja se on sen tähden, että kun aavikolla puhaltaa kovat tuulet ja käy suuret myrskyt. Kun sitten kahden vuoden päästä, tullaan siirtämään tämä kivi pois, jotta tämä palmu pääsisi juurtumaan syvään. Ellei siinä olisi tätä aikaa, että se saa juurtua, niin se ei kestäisi niitä tuulia ja myrskyjä joita siellä puhaltaa. Ja tämä on valtava kuvaus siitä, myös hengellisesti. Minun elämässäni oli tietyllä tavalla, kun minä olen syntynyt uskovaan kotiin, uskovan kodin lapsi. Ja tätä evankeliumin sanomaa on pidetty esillä ja minä olen saanut käydä pyhäkouluissa ja kuulla sitä.

Ja tämä Jumalan sanan siemen on kylvetty myös minun sydämeeni. Ja minun elämässäni kesti 39 vuotta, jolloin minun sydämeltäni otettiin tämä kivi pois. Monesti se juurtuminen näin hengellisessä mielessä, ihmiselämässä voi kestää äärettömän kauan. Mutta minä uskon, että Jumala on näin hyväksi nähnyt. 12-13:sta vuotiaana minä sain antaa elämäni hänelle ja siitä lähti  se, että Jumala on varjellut ja hänen katseensa on seurannut. Mutta vasta 39 vuotiaana sain kohdata Vapahtajani. Silloin minun elämäni muuttui uudeksi. Me tulemme erilaisista elämän tilanteista, tietyllä tavalla silloin, tässä puhutaan hedelmän kantamisesta. Kun ajattelemme omenapuuta, niiden juuret täytyy olla aika syvällä, jotta se kestäisi myöskin sen kuorman ja pysyisi pystyssä. Hengellisessä mielessä tämä syksy, joka on muuttumassa talveksi. Luonto puhuu äärettömän paljon Jumalan kieltä. Minä uskon että hengellisessä elämässä on myöskin vuoden ajat. Jotta sinä ja minä  voitas olla hedelmää kantavia, niin kuin luonnossakin. Kevät ja kesä on sitä aikaa, jolloin luonto puhkeaa kukkaan. Aurinko lämmittää ja kypsyy sato. Silloin kun ihminen kohtaa Jumalan rakkauden, niin me myös puhkeamme kukkaan. Tietyllä tavalla olen kokenut elämässäni sitä, että kun Jumala on sellainen, hän tahtoo tehdä aina uutta. Hän luo aina uutta sinussa ja minussa. Niin saman aikaisesti, jotta, niin kuin omenapuu ei siihen hedelmät tule suoraan. Vaan se on ensin kukassa ja siitä kukasta kehittyy sitten se hedelmä. Uskon, että Jumala tahtoi sinun ja minun elämässäni. Että voitaisi jatkuvasti olla siinä kukassa, myöskin kantaa hedelmää Jumalan valtakuntaan. Vielä tähän samaan liittyen luen Psalmin 1 jakeet 1-3. Autuas se mies, joka ei vaella jumalattomain neuvossa eikä astu syntisten teitä eikä istu, kussa pilkkaajat istuvat, vaan rakastaa Herran lakia ja tutkistelee hänen lakiansa päivät ja yöt! Hän on niin kuin istutettu puu vesiojain tykönä, joka antaa hedelmänsä ajallaan ja jonka lehti ei lakastu; ja kaikki, mitä hän tekee, menestyy. Jumala tahtoo, että sinä ja minä, kun me olemme tämmösiä istutettuja puita Jumalan virtaan. Siinä virrassa totisesti riittää vettä.

Jumala tahtoo, että sinä menestyt niin ajallisesti ja siinä palvelu tehtävässä johon Jumala on sinut kutsunut. Jumalalla on jokaiselle lapselleen tehtävä ja se tehtävä on sellainen, että sinä saat kantaa siinä tehtävässä  hedelmää Jumalan valta kuntaan. Monesti me ei ajallisesti nähdä sitä hedelmää. Vasta sitten, kun me olemme kotona. Mutta ollaan uskollisia, siinä tehtävässä johon hän on sinut ja minut asettanut. Aamen

Aaarni

MITEN  VOI  KRISTITTY   SAASTUTTAA  HENGELLISET  VAATTEENSA ?

Tällainen  ajatus  tulee mieleen,  kun  lukee  Ilm. 3. luvussa  olevaa  sanomaa  Sardeen seurakunnalle.  Laitan  tähän koko sanoman johdannoksi :’ 1. "Ja Sardeen seurakunnan enkelille kirjoita: 'Näin sanoo hän, jolla on ne Jumalan seitsemän henkeä ja ne seitsemän tähteä: Minä tiedän sinun tekosi: sinulla on se nimi, että elät, mutta sinä olet kuollut. 2. Heräjä valvomaan ja vahvista jäljellejääneitä, niitä, jotka ovat olleet kuolemaisillaan; sillä minä en ole havainnut sinun tekojasi täydellisiksi Jumalani edessä. 3. Muista siis, mitä olet saanut ja kuullut, ja ota siitä vaari ja tee parannus. Jos et valvo, niin minä tulen kuin varas, etkä sinä tiedä, millä hetkellä minä sinun päällesi tulen.

4. Kuitenkin on sinulla Sardeessa muutamia harvoja nimiä, jotka eivät ole tahranneet vaatteitaan, ja he saavat käyskennellä minun kanssani valkeissa vaatteissa, sillä he ovat siihen arvolliset. 5. Joka voittaa, se näin puetaan valkeihin vaatteisiin, enkä minä pyyhi pois hänen nimeänsä elämän kirjasta, ja minä olen tunnustava hänen nimensä Isäni edessä ja hänen enkeliensä edessä. 6. Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki seurakunnille sanoo.' 

Itse  asiassa  Seurakunnan Herra puhuu  vieläkin  vakavammasta  asiasta   kuin  mitä on  otsikon  mainitsema  ’vaatteiden  saastuminen’.

ELÄMME  TÄSSÄ   MAAILMASSA  HENGELISESSÄ  SUHTEESSA  VAARALLISESSA, JOPA  KUOLETTAVASSA,  YMPÄRISTÖSSÄ  JA ILMAPIIRISSÄ

Ja voimme  nähdä myös niin,  että  hengelliseen  kuolemaan johtaa  sellainen  tie,  että  ei  pidetä huolta  hengellisten  ’vaatteidensa’  puhtaudesta,   jolloin  ei omista  sitä,  mitä  oli  tuon  4. jakeen   mukaan  noilla  joillakin harvoilla !

Jakeen  5.  nojalla ymmärrän siten,   että,  kun  tuo  hengellinen  tila  riittävän  kauan kehittyy  huonoon  suuntaan,   niin  lopulta on seurauksena,  että  Seurakunnan  Herra  pyyhkii  pois  nimen  Elämän   kirjasta !

Tähän  liittyvä  kehoituksen  sana  on löydettävissä  2. Kor.  6. luvun   jakeissa  17-18 :’ 17. Sentähden: "Lähtekää pois heidän keskeltänsä ja erotkaa heistä, sanoo Herra, älkääkä saastaiseen koskeko; niin minä otan teidät huostaani 18. ja olen teidän Isänne, ja te tulette minun pojikseni ja tyttärikseni, sanoo Herra, Kaikkivaltias." ’

Uskovan   tulee elää tässä  maailmassa  - silti olematta  tästä maailmasta !

MIKÄ   ON  SIIS  SE  OIKEA  LÄÄKE  JA PUHDISTUSAINE ?

Vastauksen tähän löydämme Ilm.  7. luvun  13-14. jakeissa :’ 13. Ja yksi vanhimmista puhui minulle ja sanoi: "Keitä ovat nämä pitkiin valkeihin vaatteisiin puetut, ja mistä he ovat tulleet?" 14. Ja minä sanoin hänelle: "Herrani, sinä tiedät sen." Ja hän sanoi minulle: "Nämä ovat ne, jotka siitä suuresta ahdistuksesta tulevat, ja he ovat pesseet vaatteensa ja valkaisseet ne Karitsan veressä. ’

Tämä  tarkoittaa  sitä,  että  he kaiken  maallisen  ahdistuksensa,  tuskansa – jopa tuskittelunsa  -  keskellä  riippuvat  kiinni  Jeesuksen Kristuksen  kärsimyksen  ja  ristin  kuoleman  kautta  saadussa   lunastuksessa  ja sovituksessa.   Heille  SANA RISTISTÄ  ON JUMALAN  VOIMA  PELASTUKSEKSI ! (Vrt.  1. Kor. 1.18).

Muuta lääkettä  ja  hengellisten  vaatteiden  pesuainetta  ei ole  olemassa  kuin  Jeesuksen  Kristuksen,   Jumalan Uhrikaritsan,  veri !   Jos ken sen hylkää,  hänelle käy  huonosti.  hänet lopulta pyyhitään  pois  Elämän kirjasta.  

Mutta   Sinähän,  rakas lukijani,  haluat  Jumalan Sanan mukaisesti  hyväksyä  Kristuksen  hankkiman  lunastuksen  ja sovituksen kohdallesi !

Arnold

SOVITUKSEN  VIRKA  JA  SANA

2. Kor. 5.18-21 :KR 1938  mukaan : ’ 18. Mutta kaikki on Jumalasta, joka on sovittanut meidät itsensä kanssa Kristuksen kautta ja antanut meille sovituksen viran. 19. Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut heille heidän rikkomuksiaan, ja hän uskoi meille sovituksen sanan. 20. Kristuksen puolesta me siis olemme lähettiläinä, ja Jumala kehoittaa meidän kauttamme. Me pyydämme Kristuksen puolesta: antakaa sovittaa itsenne Jumalan kanssa. 21. Sen, joka ei synnistä tiennyt, hän meidän tähtemme teki synniksi, että me hänessä tulisimme Jumalan vanhurskaudeksi. ’

SOVITUKSEN  JA LUNASTUKSEN  KÄSITTEISTÄ

Syvemmässä  mielessä  nämä  käsitteet  lienevät  hyvin  lähellä  toisiaan ja voivat olla tietyin tavoin  toisiinsa  kietoutuneita.

Käsitteen  ’LUNASTUS’,  ainakin Pietarin tekstin  nojalla,   ensisijaisemmin  yhdistäisin  kysymykseen  ihmisen  vaelluksesta ja siten siihen,  että ihmisen – ollen  lunastettu eli ostettu  Kristukselle -  ei enää  tule  antautua  tekemään  niitä tekoja,  joista  hänet  jo oli  lunastettu.

Pietarin 1. kirjeen 1. luvun  jakeissa 16-21  on sanottu :’ 16. Sillä kirjoitettu on: "Olkaa pyhät, sillä minä olen pyhä." 17. Ja jos te Isänänne huudatte avuksi häntä, joka henkilöön katsomatta tuomitsee kunkin hänen tekojensa mukaan, niin vaeltakaa pelossa tämä muukalaisuutenne aika,

18. tietäen, ettette ole millään katoavaisella, ette hopealla ettekä kullalla, lunastetut turhasta, isiltä peritystä vaelluksestanne, 19. vaan Kristuksen kalliilla verellä, niinkuin virheettömän ja tahrattoman karitsan,

20. hänen, joka tosin oli edeltätiedetty jo ennen maailman perustamista, mutta vasta viimeisinä aikoina on ilmoitettu teitä varten, 21. jotka hänen kauttansa uskotte Jumalaan, joka herätti hänet kuolleista ja antoi hänelle kirkkauden, niin että teidän uskonne on myös toivo Jumalaan. ’

Kas,  tässä meillä on  teologisesti  varsin pitkälle  selvitetty kysymys  siitä,  mikä ja mitä on  LUNASTUS  KRISTUKSESSA.  Kuten  sovitus,  tulee  tämäkin  asema ja oikeus,  siis lunastus,  ottaa  vastaan henkilökohtaisesti.  Mutta  periaatteessa  niin lunastus kuin  sovitus  ovat  kaikkia ihmisiä  varten  olemassa  Kristuksen  ristin työn  perusteella. 

Ja Kristuksen  ristin  työ on niin keskeinen  asia,  ettei  sitä saisi  syrjäyttää ja jättää mainitsematta  yhdessäkään uskovien  kokoontumisessa -  varsinkaan  Herran Pyhän Ehtoollisen -  Leivän murtamisen,  ja siihen liittyvän  Viinin nauttimisen  -  yhteydessä.

SOVITUKSESTA

Mutta,  mikä siis on  sovitus ? 

IRT: n  palstalla  5317  sanotaan  asiasta  mm. seuraavaa :’Sovitus  Jumalan kanssa, synnin särkemän jumalayhteyden uudistaminen,  voi raamatullisessa uskonnossa  tapahtua vain hyvittämisen  kautta, so. uhraamalla hyvitettävä uhri.  Hyvitys  tapahtuu rangaistuksen sijaiskärsimisen kautta, antamalla viaton elämä kadotetuksi tuomitun elämän puolesta,  tämän lunastamiseksi.  Syyllisen lunastamiseksi  annetulla viattomalla  elämällä  on uhrin luonne.’

Toistan  tässä  tuon 2. Kor.  5.19 –jakeen :’ 19. Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut heille heidän rikkomuksiaan, ja hän uskoi meille sovituksen sanan. ’

Fr:  Näin  siis  - mielestäni -  tuo  vuoden 1938  Kirkkoraamatun  sanamuoto on tämän  asian  ilmaissut  hyvin,  raittiisti ja selvästi.  Samaa  en  - valitettavasti  -  kaikilta osin voi sanoa vuoden  1992  käännöksestä.  Juuri tämän  sovitusopin kohdalla  on siihen  yritetty  toisin paikoin liittää  sana  ’sovinto’.   Niinpä  UK  1992 :n  sanamuoto  jakeesta  2. Kor. 5.20  kuuluu näin :

’ 20. Me olemme siis Kristuksen lähettiläitä, ja Jumala puhuu teille meidän kauttamme. Pyydämme Kristuksen puolesta: suostukaa sovintoon Jumalan kanssa. ’

(alleviivaus on tämän kirjoittajan).

Edustaako  tuo käännös  teologisesti  siis  sellaista käsitystä,  että ihmisen  tulisi  suostua  sovintoon  Jumalan kanssa ?

Eihän se niin voi olla,  sillä ihminenhän  se oli  rikkoi,  mutta  Jumala armossaan valmisti  sovituksen  POIKANSA  KAUTTA.  Olisi  hyvin tärkeätä,  että  epäselvillä käännöksillä  ei  sekoitettaisi  keskeistä opinkysymystä.

EIKÖ  SENTÄÄN PITÄISI OLLA  AJATUKSELLISESTI  AIVAN  SELVÄ SE,  ETTÄ  ON   AIVAN  ERI  ASIA  SUOSTUA  SOVINTOON  KUIN   PYYTÄÄ  SAADA  OSALLISUUS  SOVITUKSESTA !

Tuon  jakeen  20 haluan nyt tähän ottaa  joitakin muitakin  käännöksiä  käyttäen.

Suom.  BIBLIA :’ 20. Niin olemme me Kristuksen puolesta käskyläiset; sillä Jumala neuvoo meidän kauttamme. Niin me rukoilemme siis Kristuksen puolesta, että te Jumalan kanssa sovitte. ’

Tuokaan käännös ei oikein kirkkaasti asiaa näy selvittävän.

KJV :’ 20. Now then we are ambassadors for Christ, as though God did beseech you by us: we pray you in Christ's stead, be ye reconciled to God.

Myös englanninkielisessä  tekstissä  näyttävät  sanat  ’sovitus’ ja ’sovinto’  keskenään  sekautuvan.  Ne  käsitteet  tietenkin  saattavat eri kielissä olla lähelläkin toisiaan.

 

Vihdoin,   suomalaisen  maisteri Toivo KOILON  käännöksessä  (’SUURI ILOSANOMA’,  Raamatun Tietokirja, Vantaa,  1980,  ISBN 951-605-638-5,  sanotaan  asia  teologisesti –  mielestäni -  puhtaammalla  tavalla :

’KRISTUKSEN PUOLESTA OLEMME  SIIS  LÄHETTILÄINÄ,  *NIIN ETTÄ  JUMALA KEHOITTAA*  VÄLITYKSELLÄMME.  PYYDÄMME  KRISTUKSEN  PUOLESTA :  ANTAKAA  SOVITTAA  ITSENNE  JUMALAN KANSSA.

Tämä on  selkeä uskomme  perusasia :  Rikkonut  ihminen nöyrtyy ja pyytää  armoa  Kaikkivaltiaalta,  Pyhältä Jumalalta.  Jumala puolestaan teki  asian  ihmiselle  mahdollisimman  helpoksi  tekemällä  uskomattoman,  ihmeellisen,  armoteon :  Hän antoi  oman Poikansa  meidän edestämme  sovitusuhriksi !

Kenenkään ihmisen ei tulisi  hylätä tätä  ihmeellistä  Jumalan armon  tarjousta !   Ota siis siis sinäkin,  joka  näitä rivejä lukiessasi  ensi kerran  tutustut  asiaan,   henkilökohtaisesti  vastaan  tämä  armon tarjous.  Siinä  on  viimein osanasi  ijankaikkinen  elämä,  kun  tälle maailmalle ja elämälle silmäsi suljet !

Fred

LINNUTKIN  OPETTAVAT  IHMISTÄ

Jobin kirjan  12. luvun  7-10 :” 7. "Mutta kysypä eläimiltä, niin ne opettavat sinua, ja taivaan linnuilta, niin ne ilmoittavat sinulle; 8. tahi tutkistele maata, niin se opettaa sinua, ja meren kalat kertovat sinulle. 9. Kuka kaikista näistä ei tietäisi, että Herran käsi on tämän tehnyt, 10. hänen, jonka kädessä on kaiken elävän sielu ja kaikkien ihmisolentojen henki?"

LUOMISTEKOJEN  IHMEET

Kaikki  Jumalan  luomisteko  sinänsä  on  kaikkineen  yhtä suurta  ihmettä -  alkaen  pieneimpien  kasvien  ja  eläinten  monilajisuudesta  ja  monimuotoisuudesta  -  puhumattakaan  taivaalla näkyvien  tähtitarhojen  suunnattomasta  avaruudesta  ja  taivaankappaleiden  pyörryttävästä  lukuisuudesta.  Taitavinkaan  ihminen  ei  voi  tehdä yhtäkään  niistä.  Ihminen – tiedemieskin -  voi vain  havainnoillaan ainoastaan todeta  kaikkea  tuota.

Kaiken  edessä  ajatteleva  ihminen  voi  vain  nöyrästi  Jumalan edessä  kumartaa ja kunnioittaa  SUURTA  LUOJAA,  JUMALAA ! 

JEESUKSEN  VIITTAUS  LINTUIHIN

Varmaan  tunnetuin  kohta  Raamatussa  tässä asiassa  -  kun nyt rajoitumme  tutkailemaan  nimenomaan  linnuista  olevia  Sanan  kohtia  -  on  Matt.  6.26 – 30  -jakeet :  ” 26. Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä eivätkä leikkaa eivätkä kokoa aittoihin, ja teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ettekö te ole paljoa suurempiarvoiset kuin ne? 27. Ja kuka teistä voi murehtimisellaan lisätä ikäänsä kyynäränkään vertaa?  ”

Mitä  Jeesuksen  tuo puhe  tarkoittaa ?  Ennen kaikkea – mm. NOVUM’in mukaan (1. osa  s. 279)  -  Jeesus korostaa sitä,  että  turhalla murehtimisella ei kukaan voi pidentää elämänsä ikää.

HUOMIOITA  ERÄIDEN  LINTUJEN  KÄYTTÄYTYMISESTÄ

En ole  lainkaan  mikään luonnontuntija,  mutta  silti  on nyt  eläkepäivinä  avautunut kuin uusi  maailma  esim.  tarkastellessa  erämaajärven  seudun  lintujen touhuja. 

ELÄINTEN  JA MYÖS LINTUJEN  KÄYTTÄMINEN  RAVINNOKSI

Genesiksen  9. luvun  jakeiden  1-4   mukaan  Jumala määräsi  maan eläimistä,  linnuista ja  kaloista  mm.  seuraavaa :

” 1. Ja Jumala siunasi Nooan ja hänen poikansa ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa. 2. Ja peljätkööt ja vaviskoot teitä kaikki eläimet maan päällä ja kaikki taivaan linnut ja kaikki, jotka maassa matelevat, ja kaikki meren kalat; ne olkoot teidän valtaanne annetut. 3. Kaikki, mikä liikkuu ja elää, olkoon teille ravinnoksi; niinkuin minä olen antanut teille viheriäiset kasvit, niin minä annan teille myös tämän kaiken. 4. Älkää vain syökö lihaa, jossa sen sielu, sen veri, vielä on. ”

Se,  että  linnut ja muut eläimet  yleensä ovat  tuollaisia  säikkyviä,  on niille  Jumalan  antama  suojakeino,  mutta  ihminen  voi niitä pyydystää ravinnokseen.   Mooseksen  kautta  kuitenkin annettiin  eräitä  rajoituksia sen takia,  että  Jumalan  katsantokannan  mukaan  eräät  eläimet  eivät  ole rituaalisesti  puhtaita  uhrieläimiksi.  Tähän  asiaan  voin  vielä  jossakin yhteydessä  palata.

JOUTSEN

Tämä  suuri  lintu –  joka  lienee  jopa Suomen kansallislinnuksi nimitetty -  herättää  ihastusta,  kun sen näkee  soutelevan  tyynellä lahdella.  Sen luonteen  piirteenä näyttää  siten olevan  kiireetön  uskollisuus  ravinnon  etsinnässä.   Samanlainen  määrätietoisuus varmaan ilmenee  silloin,  kun  se  syksyn  tullessa  lentää  siihen  maahan,  missä se talvensa  aikoo viettää.  Joutsen  oli sodan jälkeen Suomessa  lähellä  sukupuuttoon kuolemista,  mutta kannan elpymistä  lienee  edistänyt eläinlääkäri Yrjö Kokon kirja ’Laulujoutsen’.

Joutsenen elämäntapa – ja kuten  näytti  myös  puolisouskollisuus ja  että huolehtivat poikueestaan  – on ihmisillekin  esimerkkinä huomionarvoinen  asia – varsinkin nykyajassa.

KÄKI

Toisenlainen  elämäntapa on  käellä.  Otan  tähän  otteen  OTAVAN  Ison Tietosanakirjan 5. osan  palstalta  90 :”Käki   ---  Pesäloinen,  munii  mm.  leppälinnun, västäräkin ja järripeipon pesiin,  joiden omat  munat  tai  poikaset  käen poikanen  työntää  pois. ---”.

Mutta,  kuka  ei  ihailisi  ja mielellään  kuuntelisi  tuota  salojen  musiikkia,  kun  puhdas  sointuaskel  toistuu  ja  metsä siinä kajahtaa.  Valitettavasti  ei ihmistenkään  elämässä  aina  ole  elämän  todellisuus  sopusoinnussa  niiden  hienojen  taiteellisten  suoritusten  ja  esitysten kanssa,  mihin  asianomainen   pystyy !

PÄÄSKYNEN

Vaikka  tämä  3. Moos.  11.  luvun  16.  jakeen  mukaan  onkin  inhottaviin lintuihin  kuuluva,  katseleva   ei voi olla  ihastelematta  sen  lentotaitoa  ja  nopeutta.  Suomessa  kesä katsotaankin alkaneeksi siitä,  kun ensimmäinen  pääskynen  on nähty.

Jos  pääskysestäkin pyrimme löytämään  jonkin  myönteisen  puolen,  tai hengellisen  opetuksen,  niin  siinä on sen  nopeus  ottaa  kiinni saaliikseen ilman hyönteisiä. Se  on  ihailun arvoinen.

Tähän  sopii  opetukseksi  vaikkapa  ote  2. Kor.  105 –jakeesta :”---   ja vangitsemme jokaisen ajatuksen kuuliaiseksi Kristukselle.  ”

 

KAMELIKURKI

 

Jobin kirjan  39.  jakeen  16-21  jakeissa  luemme :” 16. Kamelikurjen siipi lepattaa iloisesti, mutta asuuko sen sulissa ja höyhenissä haikaran hellyys? 17. Se jättää munansa maahan, hiekalle helteen haudottaviksi. 18. Ei se ajattele, että jalka voi ne särkeä ja metsän eläimet polkea ne rikki. 19. Se on tyly poikasilleen, niinkuin ne eivät olisikaan sen omia; hukkaan menee sen vaiva, mutta ei se sitä pelkää. 20. Sillä Jumala on jättänyt sen viisautta vaille ja tehnyt sen ymmärryksestä osattomaksi. 21. Kun se kiitää ilmaa piesten, nauraa se hevoselle ja ratsumiehelle. ”

Kamelikurki- nimitystä  näytään käytettävän  eritysesti  afrikkalaisesta  strutsista.  Jätän  tässä  kunkin  tykönänsä  arvioitavaksi,  onko  tässä  vertauskuva  ihmisestä,  jolle on pääasiana  oma menestys,  vauhdikas meno,  mutta  ei  oikealla  tavalla  huolehdi  esim.  lapsistaan  tai  muutoinkin  laiminlyö  luonnollisemmat  velvollisuutensa?

Tuokin lintu  kuuluu niihin,  jotka 3. Moos.  11. luvun mukaan ovat saastaisia.  Kysymys  puhtaista ja saastaisista  kaikkine hengellisine  ulottuvuuksineen  selvinnee parhaiten  C. H. Mac Intoshin  teoksista (Mooseksen kirjojen selitykset).

LINNUT  TUOMIOIDEN  TÄYTÄNTÖÖNPANOSSA,  SEN VIIMEISTELYSSÄ

Kun  vihdoin  tarkastelemme  tämän aikakauden  loppuun liittyvien  tapausten  kuvausta  Johanneksen Ilmestyksessä,  niin havaitsemme näkijälle,  Johannekselle,  näytetyn seuraavaa (Ilm. 19.17-18) :’ 17. Ja minä näin enkelin seisovan auringossa, ja hän huusi suurella äänellä sanoen kaikille keskitaivaalla lentäville linnuille: "Tulkaa, kokoontukaa Jumalan suurelle aterialle 18. syömään kuningasten lihaa ja sotapäällikköjen lihaa ja väkevien lihaa ja hevosten sekä niiden selässä istuvien lihaa ja kaikkien vapaitten ja orjien lihaa, sekä pienten että suurten." ’

Siinä on kyse  maan päälle tulevien  tuomioiden  viime  vaiheesta,  jolloin  ’maa ei enää peitä  surmattujaan’ (Jes. 26.21).

Ilmestyskirjan  tuo kuvaus muistuttaa sitä,  mikä on profetiassa  ns. Googin sodasta  Hes.  39. luvun  jakeissa  17-20.  Samoin  Matt.  24.28,  mikä on tulkittu  koskevaksi  Lähi-Idän alueita  nykyajassa.   Kotka  mainitaankin  usein  Ilmestyskirjan profetioissa.  Sen asian tutkiminen  vaatinee oman artikkelinsa. Tässä  siis  joitakin  hajapiirteitä  linnuista Raamatun sanoman mukaan.

Sten

’HYVYYDEN  VOIMAN   IHMEELLISEEN  SUOJAAN’

Hebr.  11.27 – 40 :” 27. Uskon kautta hän jätti Egyptin pelkäämättä kuninkaan vihaa; sillä koska hän ikäänkuin näki sen, joka on näkymätön, niin hän kesti. 28. Uskon kautta hän pani toimeen pääsiäisenvieton ja verensivelyn, ettei esikoisten surmaaja koskisi heihin. 29. Uskon kautta he kulkivat poikki Punaisen meren ikäänkuin kuivalla maalla; jota yrittäessään egyptiläiset hukkuivat.

30. Uskon kautta kaatuivat Jerikon muurit, sittenkuin niiden ympäri oli kuljettu seitsemän päivää. 31. Uskon kautta pelastui portto Raahab joutumasta perikatoon yhdessä uppiniskaisten kanssa, kun oli, rauha mielessään, ottanut vakoojat luoksensa. 32. Ja mitä minä vielä sanoisin? Sillä minulta loppuisi aika, jos kertoisin Gideonista, Baarakista, Simsonista, Jeftasta, Daavidista ja Samuelista ja profeetoista, 33. jotka uskon kautta kukistivat valtakuntia, pitivät vanhurskautta voimassa, saivat kokea lupauksien toteutumista, tukkivat jalopeurain kidat,

34. sammuttivat tulen voiman, pääsivät miekanteriä pakoon, voimistuivat heikkoudesta, tulivat väkeviksi sodassa, ajoivat pakoon muukalaisten sotajoukot. 35. On ollut vaimoja, jotka ylösnousemuksen kautta ovat saaneet kuolleensa takaisin. Toiset ovat antaneet kiduttaa itseään eivätkä ole ottaneet vastaan vapautusta, että saisivat paremman ylösnousemuksen; 36. toiset taas ovat saaneet kokea pilkkaa ja ruoskimista, vieläpä kahleita ja vankeutta; 37. heitä on kivitetty, kiusattu, rikki sahattu, miekalla surmattu; he ovat kierrelleet ympäri lampaannahoissa ja vuohennahoissa, puutteenalaisina, ahdistettuina, pahoinpideltyinä -

38. he, jotka olivat liian hyviä tälle maailmalle -; he ovat harhailleet erämaissa ja vuorilla ja luolissa ja maakuopissa. 39. Ja vaikka nämä kaikki uskon kautta olivat todistuksen saaneet, eivät he kuitenkaan saavuttaneet sitä, mikä oli luvattu; 40. sillä Jumala oli varannut meitä varten jotakin parempaa, etteivät he ilman meitä pääsisi täydellisyyteen. ”

Nämä   Hebrealaiskirjeen  jakeet  viittaavat  sellaisiin  Jumalan  ihmisiin,  jotka  kestivät  suunnattomia  kärsimyksiä  sen tähden,   että he  pitivät  kiinni  uskosta  Kristukseen,  uskosta  Jumalaan,  ijankaikkiseen  hyvyyden voimaan  ja uskolliseen Luojaan.

He  ikään kuin näkivät sen,   mikä on näkymätöntä,  ja siksi  he  kestivät !

Nämä  otsikkomme  sanat  sisältyvät  erääseen uusimmista  virsistämme.  Tuon virren  on runoillut  saksalainen  pappi  Friedrich  Bonhoeffer  v. 1944  ollessaan   keskitysleiriolosuhteissa  II  maailmansodan  aikana.  Siellä hän  sitten myös  seuraavana  vuonna  eli  vuonna 1945  kuoli.

Otan  tähän  kokonaisuutena  tuon  virren runon – sellaisena  kuin  se on kokoelmassa  ’Hengellinen  Laulukirja’,  vuonna  2001  ilmestyneessä  painoksessa (ISBN 951-606-285-7)   n:lla  583 :

1.  ”HYVYYDEN  VOIMAN  IHMEELLISEEN  SUOJAAN

OLEMME  KAIKKI  HILJAA  KÄTKETYT.

ME SAAMME LUOTTAA  USKOLLISEEN  LUOJAAN,

YHDESSÄ  KÄYDÄ  UUTEEN  AIKAAN NYT.

 

2.  JOS  AHDISTUKSEN TIE ON EDESSÄMME, 

MYÖS  SILLOIN  KRISTUS  MEITÄ KULJETTAA.

ANNAMME  ISÄN  KÄSIIN  ELÄMÄMME.

HÄN  ITSE MEILLE  RAUHAN  VALMISTAA.

 

3.  SUO,  HERRA,  TOIVON  KYNTTILÖIDEN  LOISTAA,

TYYNEKSI  LÄMPIMÄKSI  LIEKKI  LUO.

VALAISET  PIMEÄN,  VOIT  PELOT  POISTAA.

JÄÄ  KESKELLEMME,  KRISTUS RAUHA  TUO !

 

4.  KUN  PAHAN  VALTA  KASVAA YMPÄRILLÄ,

VAHVISTA  ÄÄNI   TOISEN  MAAILMAN,

NIIN  ETTÄ UUDEN VIRREN SÄVELILLÄ

KUULEMME  KANSASI  JO  LAULAVAN.

 

5.  HYVYYDEN VOIMAN  USKOLLINEN  SUOJA

PIIRITTÄÄ  MEITÄ   KUINKA  KÄYNEEKIN.

ILLASTA  AAMUUN  KANSSAMME  ON  LUOJA

HÄNELTÄ  SAAMME  HUOMISPÄIVÄNKIN.

Jumalan  Sanan  profetiat  alkavat  jo voimakkaasti todistaa  siitä,  että  pian  voi olla  läsnä  se   viimeinen  aika,  jolloin  maailman ylle  laskeutuu  yö  ja  silloin ei kukaan voi työtä  tehdä.  Joh.  9.4.

Luuk.  21.36  on   HERRAN  JEESUKSEN   KRISTUKSEN  OMIA  SANOJA :” 36. Valvokaa siis joka aika ja rukoilkaa, että saisitte voimaa paetaksenne tätä kaikkea, mikä tuleva on, ja seisoaksenne Ihmisen Pojan edessä."    Aamen !

Rudolf

MITEN  JUMALA  ILMESTYY  IHMISELLE  ?

YLEISTÄ  Jaakobin  kirjeen  4.  luvun  8.  jakeessa  sanotaan :

” 8. Lähestykää Jumalaa, niin hän lähestyy teitä. --- ”.

Käsittääkseni  tämä  antaa  meille  perussäännön  siitä,  miten  ihminen  pääsee  siihen,  että hän  saa kontaktin,  kosketuksen Jumalaan.

Itselläni  se alkoi  n. 15-vuotiaana,  kun eräs uskovainen  mies  antoi  neuvon,  että  tulee  alkaa rukoilla  Jumalaa,   ts.  puhua  Hänelle  asioita.

MIKÄ ON  SE ASIA,  JOSTA  JUMALA  ENSIMMÄISEKSI  TAHTOISI  MEIDÄN  HÄNELLE  PUHUVAN ?

Mielestäni se ensimmäinen  asia on se,   että  ihminen  Jumalalta  pyytää  puhdistusta  elikkä siis  armoa  omalle  kohdallensa.   Ja sitten  ihmisen  normaalisti  tulisi  ryhtyä Häntä  eläämässään  palvelemaan.

ROBINSON  CRUSOE

Nyt  kerron erään  asian  maailman  mahdollisesti  tunnetuimmasta  seikkailukirjasta,  jonka  on alkujaan  v. 1719  kirjoittanut  englantilainen  kirjailija  Daniel  Defoe.  Kirjan  nimi  oli englanniksi ’The Life and Strange Surprising  Adventures of Robinson  Crusoe of York’,   ja  suomeksi  ’Robinson Crusoen elämä ja kummalliset  seikkailut’.   Siinä kirjassa  kerrotaan siitä,  kun  laivan  haaksirikosta  vain tuo yksi mies  selviytyi autiolle  saarelle  ja  siellä  neuvokkuudellaan  selvisi  hengissä.   Monia  tarvikkeita hän sai rantaan  ajautuneesta laivasta. 

Erään  kerran  hän sairastui  kovaan  kuumeeseen  ja siinä hän  unessa  näki  enkelin  paljastettu miekka  kädessään.  Ja  enkeli sanoi : ’Sinun  on kuoltava, koska  et ole kiittänyt  Jumalaa  siksi,  että pelastuit  merestä.’

Herättyään  hän muisti,  että oli laivasta  löytänyt  Raamatun.  Hän  avasi  kirjan  umpi mähkään,  jolloin  avatui   psalmi   50  jae 15  :

”15.  JA  AVUKSESI  HUUDA  MINUA  HÄDÄN  PÄIVÄNÄ,  NIIN  MINÄ TAHDON  AUTTAA  SINUA,  JA   SINUN   PITÄÄ  KUNNIOITTAMAN  MINUA. ”

Hän  teki  niin kuin  siinä  neuvottiin,   parantui  sairaudestaan  ja  jäi henkiin,  ja  viimein  myös  pelastui   pois  saarelta  monien  vaiheiden jälkeen.

Itsekin olen toisinaan  saanut kokea  Jumalan  johdatusta  siten,  että  aivan  selvä ääni  suomenkielellä  sanoi minulle  ohjeen.

Ja   monesti sitten  tätä  hengellistä  työtä  varten  olen  ajatusmaailmaani  saanut puheen tai kirjoituksen  aiheita.

Siitä,  miten  Jumala on  esim.  Raamatun  ihmisille  ilmestynyt,  toivon  saavani  vielä  myöhemmin  kirjoittaa.

Carlos

Moraalisia kysymyksiä

Täystyöllisyys ja taloussäästöt ovat todellisuutta pohjoisen Keski-Suomen kunnassa.

Tahto/talous ovat kohdanneet toisensa. Talous / tekniikka / politiikka / ihminen / ihmisarvo

voivat löytää toisensa. Kaiken tämän yhdistäminen on mahdollista.

nim. pieni-/suuri ihmisarvo?

NUORI JEREMIA

Jeremian kirjan 1. luvun jakeissa 4 – 7 sanotaan :” 4. Minulle tuli tämä Herran sana: 5. "Jo ennenkuin minä valmistin sinut äidin kohdussa, minä sinut tunsin, ja ennenkuin sinä äidistä synnyit, minä sinut pyhitin; minä asetin sinut kansojen profeetaksi." 6. Mutta minä sanoin: "Voi Herra, Herra! Katso, en minä kykene puhumaan, sillä minä olen nuori."

7. Niin Herra sanoi minulle: "Älä sano: 'Minä olen nuori', vaan mene, kunne ikinä minä sinut lähetän, ja puhu kaikki, mitä minä käsken sinun puhua. 8. Älä pelkää heitä, sillä minä olen sinun kanssasi ja pelastan sinut, sanoo Herra."

Näin tämä nuorimies  sai Jumalalta selvän kutsun.  Ja hänestä tuli  yksi Raamatun keskeisimmistä profeetoista.

Vaikka Sinä,  joka  tätä luet,  ehkä elät kuitenkin  aivan  tavallisen  ihmisen elämän,  niin  kuitenkin  siinäkin on  Jumalalla varattuna Sinulle  tietty  tehtävä,  jota ei kukaan toinen voi tehdä.  Sinun  askeleesi  maailmassa vain Sinä voit  ottaa.

Etsi siis Herraa,  opi kuuntelemaan Hänen puhettaan ja ymmärtämään Hänen viittauksensa -  ennen kaikkea  Jumalan Sanan kautta,  niin  Herra Sinun elämäsi tulee hyvin  johdattamaan.

Kaarlo

LÄHELLÄ  VAIKO  KAUKANA   JUMALAN  VALTAKUNNASTA

YLEISTÄ: Herra Jeesus  joutui sanomaan  eräille  aikansa  juutalaisille  seuraavat  mm.  sanat :”  'Tämä kansa kunnioittaa minua huulillaan, mutta heidän sydämensä on minusta kaukana;

mutta  turhaan  he palvelevat  minua  opettaen  oppeja,  jotka  ovat ihmiskäskyjä ’ ”.    (Matt.  15.8-9).

Ja eräässä  toisessa  tapauksessa  Herra  Jeesus  sanoi  eräälle  fariseukselle,   että  TÄMÄ  EI  OLLUT KAUKANA  JUMALAN  VALTAKUNNASTA.  Mark. 12.34.

On  siis  ihmisiä,  jotka  ovat  kaukana  Jumalan valtakunnasta  ja  on toisia,  jotka  ovat  lähellä  Jumalan  valtakuntaa.

KUMPIKAAN  ASENNE  EI  VIE  PERILLE  TAIVASTEN  VALTAKUNTAAN

Joku voi kysyä,  että miten  niin ?

Sanon  esimerkin :

Tuolla  Pohjois-Suomessa  on  Tornionjoen siltaa pitkin  mahdollista  vaikka kävelemällä  mennä  Suomesta  Ruotsiin.   Siinä  sillalla  on sitten  eräässä  kohdassa  se  rajaviiva,  ja  vasta  sen  ylitettyään  kulkija  on  RUOTSISSA !   Mutta,  jos jää seisomaan  siihen  rajaviivalle  Suomen puolelle  eikä ota  sitä ratkaisevaa  askelta,  niin  on kyllä  lähellä  Ruotsia,  mutta  ei ole  vielä  Ruotsissa !

Samalla  tavoin on  Jumalan  valtakunnan  suhteen.  Siihenkin  sisälle  tullakseen,  täytyy  ottaa  se ratkaiseva  askel,  jotta  tulisi  Jumalan valtakunnan  kansalaiseksi.

Sanon nyt  Jumalan Sanan,  Raamatun kohdan,  mistä  asian pitäisi selvitä.  Avaamme  Roomalaiskirjeen  10.  luvun  jakeet  9-10  -jakeet :” 9. Sillä jos sinä tunnustat suullasi Jeesuksen Herraksi ja uskot sydämessäsi, että Jumala on hänet kuolleista herättänyt, niin sinä pelastut; 10. sillä sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan.  ”

OMA  TODISTUKSENI

Olin  16- vuotias  nuori,  kun  koin,    että Herra  kutsui  minua.  Aivan kuin kuulin  sisälläni  äänen,  joka  sanoi :  ’Tule,  tule !’

Menin hengellisiin  kokouksiin.   Sitten  erään  sellaisen  kokouksen lopussa  menin saarnaajan  puheille.   Ja hän kysyi,  joko tämä  kallis  asia  on selvinnyt.   Sanoin,   että ei ole.  Hän  kysyi,  että voitaisiinko  sitä  yhdessä  Herralta  pyytää ?  Hän  vei  minut  sen huoneen  erääseen  nurkkaukseen,  missä polvistuimme ja hän rukoili.  En siinä vielä mitään  erikoista tuntenut.  Mutta  jonkin aikaa  myöhemmin sitten tietoisestikin  käsitin,  että  olin  liitetty  Jumalan  valtakuntaan.

Mutta  tämän  maailman  ihmisten  silmissä  jo siitä  alkaen  olin  leimattu – uskovaisen leimalla.   Ja  juuri  sitä Herra  tahtoo.  Juuri  siinä on astuttu  se ratkaiseva  askel  Jumalan  valtakunnan  puolelle,  kuten   ratkaiseva  askel  Tornion joen sillalla  vie meidät  Ruotsin  puolelle !   On  vain tärkeää,  ettei  ihminen  sitten  käytännössä  palaa  takaisin  siihen  entiseen !

Itse  Herra  Jeesus  sanoo  Matt.  11.32 -  33  :” 32. Sentähden, jokaisen, joka tunnustaa minut ihmisten edessä, minäkin tunnustan Isäni edessä, joka on taivaissa. 33. Mutta joka kieltää minut ihmisten edessä, sen minäkin kiellän Isäni edessä, joka on taivaissa.  ”

Näin  tarkka  se  rajanveto  on.

MONET  IHMISET   KYLLÄKIN  NÄISSÄ  ASIOISSA  PETTÄVÄT  ITSEÄNSÄ   JA  MYÖS  TOISIA

Sellaiset  itsepetoksessa  elävät  voivat  olla juuri niitä,  jotka  nojautuvat  vaikkapa  joihinkin  ihmisten  perinnäissääntöihin  tai  muihin  verukkeisiin,   ja  antavat  ulospäin  kuvan,  ettei  tässä  nyt  aivan  pakanoita  olla !

Ja  esim.  Ap.  t.  26.25 – 29  -jakeissa  on tosin tässä  suhteessa  mielenkiintoinen  ja  erikoinen  keskustelu  Paavalin  ja  kuningas Agrippan  kesken :” 25. Mutta Paavali sanoi: "En ole hullu, korkea-arvoinen Festus, vaan puhun totuuden ja toimen sanoja.

26. Kuningas kyllä nämä tietää, jonka tähden minä puhunkin hänelle rohkeasti. Sillä minä en usko minkään näistä asioista olevan häneltä salassa; eiväthän nämä ole missään syrjäsopessa tapahtuneet. 27. Uskotko, kuningas Agrippa, profeettoja? Minä tiedän, että uskot." 28. Niin Agrippa sanoi Paavalille: "Vähälläpä luulet taivuttavasi minut kristityksi."

29. Mutta Paavali sanoi: "Toivoisin Jumalalta, että, olipa vähällä tai paljolla, et ainoastaan sinä, vaan myös kaikki te, jotka minua tänään kuulette, tulisitte semmoisiksi, kuin minä olen, näitä kahleita lukuunottamatta." 30. Niin kuningas nousi ja maaherra ja Bernike sekä ne, jotka istuivat heidän kanssansa.  ”

Tuo  28- jakeessa  oleva  kuningas  Agrippan  lause NOVUMIN  mukaan  on näin :   ’Vähälläpä  minut  taivuttelet  kristityksi  tulemaan ---’.   Siis  lähes sama ajatus.

Mutta  se  ei todellakaan  auta  ihmistä  Jumalan edessä,   ijankaikkisuuteen  astuttaessa,  vaikka  hän  jo  vähällä  olisi   ollut  tulla  uskovaksi !   Päinvastoin :   Siellä  ijankaikkisuudessa  moni  sitten  katkerasti  syyttää  itseään :   ’Olinko  minäkin  niin  hullu,   etten  ottanut todesta  sitä,  mitä ne uskovaiset   sanoivat ?’

Mutta  silloin  se  on  jo  myöhäistä   katua ! Ota  siis  vastaan  pelastus vastaan  tänä  päivänä !   2. Kor.  6.2  -jakeessa  on kirjoitettuna :" Katso, nyt on otollinen aika, katso, nyt on pelastuksen päivä.  ”

Ja  Johanneksen  evankeliumin  1.12  -jakeessa  on  Sinulle  se viimeinen  päästösana :” 12. Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi, niille, jotka uskovat hänen nimeensä,  ”

Krister

PURJEHTIMINEN  KÄY  JO VAARALLISEKSI 

Apostolien tekojen 27. luvun  jakeet 9-11 :” 9. Mutta kun paljon aikaa oli kulunut ja purjehtiminen jo oli vaarallista, sillä paastonaikakin oli jo ohi, varoitti Paavali heitä 10. ja sanoi: "Miehet, minä näen, että purjehtiminen käy vaivalloiseksi ja vaaralliseksi, ei ainoastaan lastille ja laivalle, vaan myös meidän hengellemme." 11. Mutta sadanpäämies uskoi enemmän perämiestä ja laivanisäntää kuin Paavalin sanoja. ”

Paavali  oli syntynyt  Kilikian Tarsossa ja siis  tiesi ja tunsi  Välimeren  talvimyrskyjen  mahdollisuuden.  Hän  siis  koki tarpeelliseksi  varoittaa siinä vuoden ajassa lähtemästä  vaaralliselle  purjehdukselle.  Jumalan miehen antamaa varoitusta  ei sitten  kuitenkaan  uskottu.

Sen sijaan – aikaisemmin – kun Paavali vielä oli  vapaana ja oli palaamassa Jerusalemiin,  hän jo sai Herralta  ennakkoilmoituksia  tulevista vaikeuksista ja lausui esim.  Ap.t.  20.18-27 –jakeissa näin :” 20. kuinka minä en ole vetäytynyt pois julistamasta teille sitä, mikä hyödyllistä on, ja opettamasta teitä sekä julkisesti että huone huoneelta, 21. vaan olen todistanut sekä juutalaisille että kreikkalaisille parannusta kääntymyksessä Jumalan puoleen ja uskoa meidän Herraamme Jeesukseen Kristukseen. 22. Ja nyt, katso, minä matkustan, sidottuna hengessä, Jerusalemiin, enkä tiedä, mikä minua siellä kohtaa.

23. Sen vain tiedän, että Pyhä Henki jokaisessa kaupungissa todistaa minulle ja sanoo, että kahleet ja ahdistukset minua odottavat. 24. En minä kuitenkaan pidä henkeäni itselleni minkään arvoisena, kunhan vain täytän juoksuni ja sen viran, jonka minä Herralta Jeesukselta olen saanut: Jumalan armon evankeliumin todistamisen.

25. Ja nyt, katso, minä tiedän, ettette enää saa nähdä minun kasvojani, ei kukaan teistä, joiden keskuudessa minä olen vaeltanut ja saarnannut valtakuntaa. 26. Sentähden minä todistan teille tänä päivänä, että minä olen viaton kaikkien vereen. 27. Sillä minä en ole vetäytynyt pois julistamasta teille kaikkea Jumalan tahtoa.

Hän Herran edessä tiesi,   miten pitkälle  tulee mennä,  eikä  siis  liian aikaisin  vetäytynyt pois  evankeliumia  julistamasta (27. j.).   Näin menettelee sellainen,  joka on saanut Herralta  takuuvarman  kutsumuksen  Jumalan työhön.

Mutta sitten myöhemmin  Ap. t.  27. luvussa,  kun kerrotaan vaiheesta,  jolloin Paavali jo  oli  vangittuna ja mukana vankikuljetuksessa,  hän  järkevästi ja terveesti varoitti perämiestä ja laivanisäntää.  Mutta  roomalainen  upseeri, joka oli vankikuljetuksen johtaja,  kuitenkin uskoi  enemmän noita  merenkulkijoita.  Ja niin he sitten lähtivät  vaarallisella ajalla ja hetkellä pitkälle  merimatkalle.  Laiva – kuten  kertomuksesta  sitten  voimme   lukea  -  joutui haaksirikkoon.  Jumala kuitenkin pelasti  heidän henkensä.

Evankeliumin laivatkin saattavat jo nyt tässä viimeisessä ajassa  olla  tilanteessa,  jolloin olisi hyvä harkita,  onko  järkevää  lähteä  talviselle,  mahdollisesti myrskyävälle  merelle ?

VAARASTA YLEENSÄ

” 8. Joka kuopan kaivaa, se siihen putoaa; joka muuria purkaa, sitä puree käärme. 9. Joka kiviä louhii, se niihin loukkaantuu; joka puita halkoo, se joutuu siinä vaaraan. 10. Jos rauta on tylsynyt eikä teränsuuta tahkota, täytyy ponnistaa voimia; mutta hyödyllinen kuntoonpano on viisautta. 11. Jos käärme puree silloin, kun sitä ei ole lumottu, ei lumoojalla ole hyötyä taidostaan. ”  Saarnaaja 10.8—11).

Vaarallisessa työssä  aina on vaaransa,  mutta  esim.  alkuseurakunnan  ajalta  muistan kuulleeni  noudatetun  sellaista ohjetta,   että vainoa tai marttyyriutta ei tule etsiä,  mutta  se aikanaan  tulee luontaisesti – Jumalan sallimuksen mukaan -  niille,  joille Jumala sen on uskova.  

Jes. 26.20  ohje  sitten ainakin  kuuluu  tietyllä hetkellä  Herran kansalle,  Jumalan ihmisille :” 20. Mene, kansani, kammioihisi ja sulje ovet jälkeesi, lymyä hetkinen, kunnes viha on ohitse mennyt. ”

Bertel

ETTEI  KKRISTILLINEN  JULISTUKSEMME  OLISI  ENEMMÄNKIN   UNILÄÄKETTÄ

” 2. Heräjä valvomaan ---”   (Ilm.  3.2).Uskon monien  yhtyvän  näkemykseeni siitä,  että  hyvin monet ajanmerkit  ilmaisevat Herran  Jeesuksen tulemuksen olevan  hyvin lähellä.  Sitä tapahtumaa tulevat maailmassa profetioiden – ja erityisesti Ilmestyskirjan  -   mukaan edeltämään  maailmanlaajuiset,  hyvin suuret,  tuomiotapahtumat.

Mutta  näyttää siltä,  että huomattava  osa  ns.  kristikunnasta  on vaipunut,  tai juuri vaipumassa,  hengelliseen  unitilaan.  Tässä yhteydessä  koen  Herran  tahdoksi varoittaa siitä,  että  sananjulistajien tulisi erityisellä tavalla  valpastua ja herätä valvomaan  itseään ja opetustaan  (1. Tim. 4.16).

Valvomisen  siis tulisi erityisesti kohdistua  siihen,  ettei julistus olisi  enemmänkin  unilääkettä  kuin  herättävää.

VERTAUS  10  NEITSEESTÄ

Matteuksen evankeliumin  25. luvun jakeissa 1 – 6 sanotaan :” 1. "Silloin on taivasten valtakunta oleva kymmenen neitsyen kaltainen, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät ylkää vastaan. 2. Mutta viisi heistä oli tyhmää ja viisi ymmärtäväistä. 3. Tyhmät ottivat lamppunsa, mutta eivät ottaneet öljyä mukaansa. 4. Mutta ymmärtäväiset ottivat öljyä astioihinsa ynnä lamppunsa. 5. Yljän viipyessä tuli heille kaikille uni, ja he nukkuivat. 6. Mutta yösydännä kuului huuto: 'Katso, ylkä tulee! Menkää häntä vastaan.'

Vaikka  tätä  vertausta  on  jo  varmaankin  paljon  käytetty  hengellisissä  teksteissä,  niin kuitenkin koen tarpeelliseksi  vieläkin  siihen palata.

Nuo  10  hääneitoa osuvasti  kuvaavat  Jumalan  valtakunnan – siis uskovien -  hengellistä  tilaa tuossa  viimeisessä ajassa,  mihin vertaus  viittaa -  siis meidän ajassamme.

Kaikki  nuo 10 kerran lähtivät  uskon tielle  tunnustuksensa  lamppua  kohottaen.  Jonkin  ajan  kuluttua  kuitenkin  puolet  heistä  jätti  toiseen käteen  annetun öljyastian  jonnekin tien oheen.  Se tuntui  hieman epämukavalta.  Ja  sillä  toisella  kädellä piti  myös hoitaa joitakin muitakin tärkeitä  asioita.

Aikaa kului,  kun Ylkä näytti viipyvän.  Ja niin he KAIKKI  NUKAHTIVAT !  Mutta  yösydännä   -  alkukieli todellakin  sanoo ’KESKELLÄ YÖTÄ’ – kuului  viimeinen  herätyshuuto.   Jumalalla  on  joka tilanteeseen  sellaisia  erityisprofeettoja,  joille  Hän on tuon tehtävän  varannut (vrt. Ilm. 11. luku).

Ja tuo vertaus jatkuu (Matt. 25.7-9) :” 7. Silloin kaikki nämä neitsyet nousivat ja laittoivat lamppunsa kuntoon. 8. Ja tyhmät sanoivat ymmärtäväisille: 'Antakaa meille öljyänne, sillä meidän lamppumme sammuvat.' 9. Mutta ymmärtäväiset vastasivat ja sanoivat: 'Emme voi, se ei riitä meille ja teille. Menkää ennemmin myyjäin luo ostamaan itsellenne.'

Sen  viimeisen  hälytyshuudon  kuultuaan  kaikki nousivat ja alkoivat kiiruusti  virittämään  ja  kiilloittamaan  lamppujaan.   Silloin  nuo,  jotka olivat sen  öljyn  - siis  vara-astian -  unohtaneet  jonnekin,  alkoivat huomata,  ettei  heidän pienissä  käsilampuissaan  olekaan  öljyä.  Lamput  eivät  enää  pala.

He  ehdottivat  niille toisille,   että  he  antaisivat  osan  öljystään  heille.  Mutta  nämä  totesivat,  ettei  se  riitä   jaettavaksi  toisille. 

USKON  TUON  VERTAUKSEN  TARKOITTAVAN,  ETTÄ   TUO  ÖLJY KUVAA  PYHÄÄ HENKEÄ JA SIINÄ RAKKAUSSUHDETTA  HERRAAN  JEESUKSEEN.   JA SE ON NIIN  HENKILÖKOHTAINEN  ASIA,  ETTEI  SITÄ VOI JAKAA.

Ja  niin heitä  neuvottiin  menemään  ’myyjien’  luo  ostamaan  sitä  itselleen.  Mutta oli jo keskiyö  ja  vertaus  ei kerro,  löysivätkökään he yhtään  myyjää.   Tärkeä asia oli jätetty  liian  myöhäiseen  ajankohtaan.

Vertaus  jatkuu   (Matt. 25.10 – 13) :” 10. Mutta heidän lähdettyään ostamaan ylkä tuli; ja ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssansa häihin, ja ovi suljettiin. 11. Ja myöhemmin toisetkin neitsyet tulivat ja sanoivat: 'Herra, Herra, avaa meille!' 12. Mutta hän vastasi ja sanoi: 'Totisesti minä sanon teille: minä en tunne teitä.' 13. Valvokaa siis, sillä ette tiedä päivää ettekä hetkeä. ”

Ylkä tuli  ja ne,  jotka olivat  säädetyllä  tavalla  valmiina  palavan  lampun kanssa  tien ohessa  Yljän  tullessa,  pääsivät  hääsalin ovesta  sisälle.

Ne toisetkin tulivat sitten  myöhemmin  koputtelemaan  hääsalin  ovelle,  mutta  huomatkaamme  YLJÄN  VASTAUS :  ’MINÄ EN TUNNE TEITÄ’.

Tapahtui  siis  hyvin  murheellinen  pettymys.  Valvominen  on  -  paitsi  hereillä  pysyttelemistä  - myös  huolehtimista  henkilökohtaisesta  uskon-  ja rakkauden suhteesta  Herraan  Jeesukseen !

Rukoilkaamme  yhdessä  sitä  armoa,  että  lamppumme ynnä  öljyasia  olisi  kunnossa  Herran  Jeesuksen  tullessa !

Rudolf 

IHMISEN  TEKEMÄ  PALVONTAKOHDE  EI  OLE  JUMALA

Avaamme  Toisen Mooseksen  kirjan 32.  luvun  ja luemme  tekstin jakeista 1 – 6 :” 1. Mutta kun kansa näki, että Mooses viipyi eikä tullut alas vuorelta, kokoontui kansa Aaronin ympärille ja sanoi hänelle: "Nouse, tee meille Jumala, joka käy meidän edellämme. Sillä me emme tiedä, mitä on tapahtunut Moosekselle, tälle miehelle, joka johdatti meidät Egyptin maasta." 2. Niin Aaron sanoi heille: "Irroittakaa kultarenkaat, jotka ovat vaimojenne, poikienne ja tyttärienne korvissa, ja tuokaa ne minulle." 3. Ja kaikki kansa irroitti kultarenkaat, jotka heillä oli korvissaan, ja he toivat ne Aaronille;

4. ja hän otti vastaan kullan heidän käsistään, kaavaili sitä piirtimellä ja teki siitä valetun vasikan. Ja he sanoivat: "Tämä on sinun jumalasi, Israel, se, joka on johdattanut sinut Egyptin maasta." 5. Kun Aaron tämän näki, rakensi hän sille alttarin; ja Aaron julisti ja sanoi: "Huomenna on Herran juhla." 6. Ja he nousivat varhain seuraavana päivänä ja uhrasivat polttouhreja ja toivat yhteysuhreja; ja kansa istui syömään ja juomaan, ja sitten he nousivat iloa pitämään. ”              

Tämä on hyvin tunnettu  kertomus  Raamatusta.   Se oikein  tarkoin  jälleen  paljastaa  ihmisen turmeltuneen  luonteen.

Tuo Israelin kansahan  oli aivan  vast’ikään kokenut,  miten  ELÄVÄ JA  NÄKYMÄTÖN  Jumala oli sille  tehnyt  suuria  ihmeitä,  väkevällä kädellä  irroittanut sen  Egyptin orjuudesta ja  sorrosta  sekä  kuljettanut  pois  siitä  maasta  vihollistensa  silmien edessä.

Niin,  nyt sitten  tapahtuukin tällaista kuin,  mitä on  kerrottu  tässä  32.  luvun  1. jakeessa.   Mooses  oli  jonkin  aikaa ollut pois  näkyvistä.   Noiden israelilaisten  usko olikin  näköjään  perustunut  siihen,  että he silmillään näkivät  tämän  kansanjohtajan,  Mooseksen. 

MUTTA  IHMISELLE  ON  KOVIN  VAIKEATA  USKOA  JA LUOTTAA  NÄKYMÄTTÖMÄÄN  JUMALAAN.   Ja  niin  jo kohta  ovat Aaronille ehtottamassa,   että  ’tee  meille  jumala !’

Kyllähän  sen  oikeastaan vielä  jotenkin ymmärtää,   että  ihminen  - lihansa  puolesta -  on sellainen,  että pitkästyy,  kyllästyy,  turhautuu.   Ja  niin  ihmisen  liha  jälleen  toimii  samaan suuntaan  kuin  sielunvihollinen.  Hänhän  on kyllä  hyvin  taitava nykyajan ihmisellekin  järjestämään jos jonkinlaista  ohjelmaa ja viihdykettä,  ettei ihminen  vain  hiljentyisi  ELÄVÄN  JUMALAN  EDESSÄ  HÄNTÄ  PALVOMAAN.

Jae  32.2  sitten osoittaa,  että  Aaron  näköjään  on ollut  sellainen  pehmistyyppi.   Hän  ei  kansalle yhtään   hangoittele vastaan  tuoohon   esitettyyn  asiaan,  vaan  näköjään  aivan heti suostuu.   Ja niin ryhdyttiin  itse laatimaan itselleen jumalankuvaa.

Eikös  oikean – asiansa  ymmärtävän  hengellisen  kansanjohtajan  olisi  tullut  sanoa  jotenkin  näin :   ’Ei,  kuulkaas  nyt pojat,   nyt käydään  rukouksessa ja paastossa  etsimään  ELÄVÄN  JUMALAN  KASVOJA’.

Oliko  sitten  niin,   että  he olivatkin  siihen mennessä  tottuneet  kaiken JUMALAN LÄHESTYMISEN  TEKEMÄÄN  MOOSEKSEN  KAUTTA !

ONKOHAN – MUUTEN  -  SUOMESSA  MITÄÄN  EPÄJUMALIEN  PALVONTAA ?   Moni  varmaankin on  nyt näin äkikseltään  valmis  vastaamaan,  että  ’ei ole’ !

Mutta  katselkaamme  tätä  juttua  nyt hieman   tarkemmin !   Asia  ei – nimittäin – olekaan  aivan niin  yksinkertainen !

NYT  HALUAN  SANOA  JOTAKIN  SELLAISESTA  KÄSITTEESTÄ  KUIN  ITSE TEHDYSTÄ  JUMALASTA !

Jossakin  jonkin lehden yleisönosastokirjoituksessa  varmaan se oli   sellaista,  että joku  oli  sitä  mieltä,  että  ’jumala on sellainen kuin miksi  me hänet itse  teemme’. No niin,  eihän  Suomessa  varmaankaan  kukaan  tee itselleen  puisia  tai metallisia  jumalankuvia  -  ellei  sitten sellainen  jotenkin  liity johonkin uusnoituuteen,  jota sitäkin  kyllä on.

MUTTA  SE,  MITÄ  TÄSSÄ  TARKOITAN ON,   ETTÄ  MONET  SAATTAVAT  TODELLAKIN  OMISSA AJATUKSISSAAN  LAATIA  ITSELLEEN  MIELIKUVAN  JUMALASTA  JA   SIIHEN  TYYTYVÄT. 

Itse asiassahan se siis on jumalankuva  ihmisellä sekin  ajatuksissa  oleva  OMA MIELIKUVAJUMALA !

Minusta   sellainen  on  täysin rinnastettava  siihen,  että jos minä nyt menisin  tuonne  metsään  ja  sitten  sieltä ottaisin  jonkin  puupökkelön.   Ja sitten sitä  hieman muotoiltuani  sitä palvoisin  jumalana.    Niin,  kyllähän  kaikki sellaisesta  touhusta  sanoisivat,  että  ’HULLU MIES,  SEHÄN ON VAIN SINUN  ITSESI  TEKEMÄ  KUVATUS,  EIHÄN  SELLAISTA  VOI  JUMALANA PALVOA’.

Ja hullu olisinkin,  jos siten tekisin!   Mutta  silti moni  ajatuksissaan laatii itselleen  kuvan – siis mielikuvan -  jumalasta,  ja itselleen  uskottelee,  että  hänen  jumalanpalveluksensa  siten on kunnossa.   JA SIINÄ ON KYSE IHAN  SAMANLAISESTA  ITSETEHDYSTÄ  JUMALASTA !

Ja  niin – siinä  valossa on tuo  2.  Moos.  32.4 – 6  murheellista  luettavaa :” 4. ja hän otti vastaan kullan heidän käsistään, kaavaili sitä piirtimellä ja teki siitä valetun vasikan. Ja he sanoivat: "Tämä on sinun jumalasi, Israel, se, joka on johdattanut sinut Egyptin maasta." 5. Kun Aaron tämän näki, rakensi hän sille alttarin; ja Aaron julisti ja sanoi: "Huomenna on Herran juhla." 6. Ja he nousivat varhain seuraavana päivänä ja uhrasivat polttouhreja ja toivat yhteysuhreja; ja kansa istui syömään ja juomaan, ja sitten he nousivat iloa pitämään. ”

Siinä siis  tuo Aaron päästi  irti jotakin  sellaista,  josta  Jumalan  viha  seurasi.  Jumala ilmoitti asian  jo vuorella  Moosekselle.   Mutta  tässä  näemme senkin asian,  että Mooses  heti  oli valmis rukoilemaan  Jumalalta  armoa  tuolle  kansalle.

MITEN  MEIDÄN SIIS  TULEE  ALKAA JUMALAA  PALVOMAAN ?

Ensinnäkin  tulee  hyväksyä  sellainen  perustosiasia,   että  ELÄVÄ  JUMALA  ON PYHÄ JA ME  OLEM-ME  SYNTISET !

Toinen  tärkeä  totuus on  se,  että  TODELLINEN  TOTUUS  TOSIASIASSA  LÖYTYY  MEIDÄN  OMAN  AJATUSKONEISTOMME  ULKOPUOLELTA !

SE   LÖYTYY  USKON  KAUTTA  -  USKOMISEN  ASIASTA  TÄSSÄ  ON KYSYMYS  -  EI SIITÄ,   MILLAISEN   MIELIKUVAN  JUMALASTA  MEIDÄN  AJATUSKONEISTOMME  PYSTYY  LAATIMAAN !

Apostoli  Paavali  antoi  Filippin kaupungin vanginvartijalle  vastauksena  tähän  elämän  suurimpaan ja  tärkeimpään  kysymykseen  seuraavat  sanat :” 31. Niin he sanoivat: "Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi."

Tämä  on näin  selväpiirteinen  tie.   Kun tälle tielle  - uskon tielle -  lähtee,   niin  välttyy  kaikenlaisilta  monimutkaisilta  ihmispohdiskeluilta.

NÄIN  TAHDON  TÄMÄN  KAUTTA  OHJATA  SINUT  - RAKAS  KUULIJANI JA KATSOJANI -  hyvin  selkeälle  tielle.

USKO,  MITÄ  TÄMÄ  KIRJA,  JUMALAN  SANA  SANOO  !

OTA  VASTAAN  ELÄMÄÄSI  JA SYDÄMEESI  JUMALAN POIKA,  JEESUS  KRISTUS,  JOSTA  JA JONKA  TEOISTA  TÄMÄ  KIRJA  TARKEMMIN  KERTOO !

Kun  olet omalta  osaltasi  antanut  Herran  Jeesuksen  laittaa  elämäsi  asiat kuntoon,   niin sitten  voit  enemmän tutustua  myös  tähän  KIRJAAN,  RAAMATTUUN,  JUMALAN  SANAAN.  

Sieltä voit  sitten  lukea  tarkemmin  senkin,  miten  Jumala ja Mooses  sitten selvittivät  israelilaisten  kohdalla  tuon  tilanteen,  josta alussa luimme.

MUTTA  SINULLE  JÄTÄN  NYT ENSIMMÄISEKSI  MATKAEVÄÄKSI  JA HUOMIOON OTETTAVAKSI  JOHANNEKSEN  EVANKELIUMIN  1. LUVUN  12 –JAKEEN  :” 12. Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi, niille, jotka uskovat hänen nimeensä,  ”

Carlos

NÄKÖKOHTIA  RISTIN  PAHENNUKSESTA             A

Hyvin  olennainen  tunnusmerkki  myös nykyseurakuntien  hengellistä tilaa ja tasoa  tarkastellessa  on   KYSYMYS  RISTISTÄ !                 

Tätä asiaa  valaisevat   mm.  seuraavat Raamatun  kohdat.

Ensimmäisen  Korinttolaiskirjeen  1. luvun  jakeet 17-18 :” 17. Sillä Kristus ei lähettänyt minua kastamaan, vaan evankeliumia julistamaan - ei puheen viisaudella, ettei Kristuksen risti menisi mitättömäksi. 18. Sillä sana rististä on hullutus niille, jotka kadotukseen joutuvat, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima. ”

Tänäkin päivänä tulisi  ottaa täydestä  tämä kohta :  Sana rististä  on  Jumalan voima  niille,  jotka  pelastuvat. 

Mitä merkitsee  tuo ’sana rististä’ ?   Käsittääkseni se merkitsee ainakin sitä,   että uskovien kristillisessä  julistuksessa  tulisi  hyvin etutilalla  olla  puhuminen  Kristuksen  ristin työstä  ts. siitä,  mitä Herramme  Jeesus Kristus  teki,  kun  Hän  meidän tähtemme  alistui kärsimykseen ja kuolemaan  Golgatan  keskimmäisellä  ristillä. 

Tarkoitan tässä  sellaistakin asiaa,  että kun ollaan  joissakin  uskovien  seurakunnissa,  ja vielä erityisesti  kokoustilaisuudessa,  jossa on ilmoitettu  vietettävän  Herran  Pyhää  Ehtoollista,  niin  ilman  muuta edellyttäisi,   että  tämä  aihe  HERRAN KUOLEMAN  JA  KÄRSIMYKSEN  SANOMA JA MERKITYS  olisi  puheiden ja saarnojen  ensisijaisena  aiheena. 

Uskon,  että  tämä – jos mikään on  aihe ja asia,  jonka ITSE MEIDÄN HERRAMME  NÄKEE  KAIKKEIN  TÄRKEIMMÄKSI.   Juuri sen asian -  kärsimyksen  ja kuoleman -  suorittaakseen – meidän  tähtemme -  HÄN TULI  IHMISEKSI  MAAN PÄÄLLE !

Tämän  asian  haluan  tässä  palauttaa  mieleen   lukemalla  1. Kor.  11. luvun  jakeet 23-29 : ” 23. Sillä minä olen saanut Herralta sen, minkä myös olen teille tiedoksi antanut, että Herra Jeesus sinä yönä, jona hänet kavallettiin, otti leivän, 24. kiitti, mursi ja sanoi: "Tämä on minun ruumiini, joka teidän edestänne annetaan; tehkää tämä minun muistokseni."

25. Samoin hän otti myös maljan aterian jälkeen ja sanoi: "Tämä malja on uusi liitto minun veressäni; niin usein kuin te juotte, tehkää se minun muistokseni." 26. Sillä niin usein kuin te syötte tätä leipää ja juotte tämän maljan, te julistatte Herran kuolemaa, siihen asti kuin hän tulee.

27. Sentähden, joka kelvottomasti syö tätä leipää tai juo Herran maljan, hän on oleva vikapää Herran ruumiiseen ja vereen. 28. Koetelkoon siis ihminen itseänsä, ja niin syököön tätä leipää ja juokoon tästä maljasta; 29. sillä joka syö ja juo erottamatta Herran ruumista muusta, syö ja juo tuomioksensa. ”

Hjalmar

ONKO   JUMALAN  ASENNE  MUUTTUNUT ?

Ei ole.  Sen vahvistaa esim.  Hebr.  13. luvun  jae  :” 8. Jeesus Kristus on sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti. ”

Otsikkokysymys on tehty kuitenkin  sen vuoksi,   että  Herran edessä koemme  tarpeelliseksi  varoittaa myös  nykyihmisiä,  jotka näyttävät  luulevan  siten kuin luulivat   esim.  Sodoman  asukkaat  tai  ihmiset  Nooan päivinä. 

Jos siis  Jumala on muinaisina  aikoina jotakin ilmoittanut jollekin kansalle – vaikkapa israelilaisille -  niin sellainen  asenne  Jumalalla  on voimassa  syntiin ja kaikkeen jumalattomuuteen nähden  nykyisenäkin  aikana.

Esim.  Jer. 5.1-18  antaa selviä vertauskohtia  kansan nykyelämästä – niin tavallisella  kansalla  kuin yhteiskunnan  huipulla olevillekin :” 1. Kiertäkää Jerusalemin katuja, katsokaa ja tiedustelkaa, ja etsikää sen toreilta: jos löydätte yhdenkään, jos on ainoatakaan, joka tekee oikein, joka noudattaa uskollisuutta, niin minä annan anteeksi Jerusalemille.

2. Mutta vaikka he sanovat: "Niin totta kuin Herra elää", he kuitenkin vannovat väärin. 3. Herra, eivätkö sinun silmäsi katso uskollisuutta? Sinä olet lyönyt heitä, mutta he eivät tunteneet kipua; sinä olet lopen hävittänyt heidät, mutta he eivät tahtoneet ottaa kuritusta varteen. He ovat kovettaneet kasvonsa kalliota kovemmiksi, eivät ole tahtoneet kääntyä.

4. Silloin minä ajattelin: Sellaisia ovat vain alhaiset; he ovat tyhmiä, sillä he eivät tunne Herran tietä, Jumalansa oikeutta. 5. Niinpä menen ylhäisten luo ja puhuttelen heitä, sillä he kyllä tuntevat Herran tien, Jumalansa oikeuden. Mutta he olivat kaikki särkeneet ikeen, katkaisseet siteet. 6. Sentähden surmaa heidät metsän leijona, aavikon susi haaskaa heidät, pantteri väijyy heidän kaupunkejansa. Kuka ikinä niistä lähtee, se raadellaan, sillä paljot ovat heidän rikoksensa, suuri heidän luopumustensa luku.

7. Kuinka minä antaisin sinulle anteeksi? Sinun lapsesi ovat hyljänneet minut ja vannoneet niiden kautta, jotka eivät jumalia ole. Minä ravitsin heitä, mutta he tekivät aviorikoksen, ja porton huoneeseen he kokoontuivat. 8. He ovat hyvinruokittuja, äleitä oriita; he hirnuvat kukin lähimmäisensä vaimoa. 9. Enkö minä tällaisista rankaisisi, sanoo Herra, eikö minun sieluni kostaisi tämänkaltaiselle kansalle? 10. Nouskaa sen tarhojen pengermille ja hävittäkää, älkää kuitenkaan siitä peräti loppua tehkö; ottakaa pois sen köynnökset, sillä ne eivät ole Herran.

11. Sillä he ovat olleet minulle peräti uskottomat, sekä Israelin heimo että Juudan heimo, sanoo Herra. 12. He ovat kieltäneet Herran ja sanoneet: "Ei se ole hän! Ei meitä kohtaa onnettomuus, emme tule näkemään miekkaa emmekä nälkää. 13. Ja profeetat ovat pelkkää tuulta; Herra, joka puhuu, ei ole heissä - heidän itsensä käyköön niin." 14. Sentähden sanoo Herra, Jumala Sebaot, näin: Koska te tällaisia olette puhuneet, niin katso, minä teen sanani sinun suussasi tuleksi ja tämän kansan polttopuiksi, ja se kuluttaa heidät.

15. Katso minä tuon teitä vastaan, te Israelin heimo, kansan kaukaa, sanoo Herra; se on horjumaton kansa, se on ikivanha kansa, kansa, jonka kieltä sinä et ymmärrä ja jonka puhetta sinä et tajua. 16. Heidän viinensä on kuin avoin hauta, he ovat kaikki sankareita.

17. He syövät sinun satosi ja leipäsi, he syövät sinun poikasi ja tyttäresi, syövät sinun lampaasi ja raavaasi, syövät sinun viinipuusi ja viikunapuusi; he miekalla hävittävät sinun varustetut kaupunkisi, joihin sinä luotat. 18. Mutta niinäkään päivinä, sanoo Herra, en minä teistä peräti loppua tee. ”

Ja edelleen  Saarnaaja 1.9 :” 9. Mitä on ollut, sitä vastakin on; ja mitä on tapahtunut, sitä vastakin tapahtuu. Ei ole mitään uutta auringon alla. ”

Vielä nyt  - yksilöihmisille – kuuluu  tämä Herran  sana :” 14. Palatkaa takaisin, te luopuneet lapset, sanoo Herra, sillä minä olen ottanut teidät omikseni, ja minä noudan teidät, yhden ainoankin kaupungista ja kaksi sukukunnasta, ja tuon teidät Siioniin. ”

Herra  vielä tahtoisi  armahtaa !

Mårten

KUVAKIELESTÄ  RAAMATUSSA

Maailman kirjallisuudesta voi löytää moniakin esimerkkejä  kuvakielisistä esityksistä.  Esim.  Tansakalaisen  H. C.  Andersenin  satukuvaus ’Keisarin  uudet vaatteet’  on eräs sellainen.

Ylivoimaisesti  tunnetuimpia  kuitenkin lienevät  Raamatun  kuvakieliset,  symboliset,  vertaukset ja muut  esimerkit.  Raamatun  symboliikka – kuten  muukin teksti -  kuitenkin viime kädessä  nousee  ikuiseen  arvomaailmaan  asti,  kun taas maallinen, profaani,  kirjallisuus  puhuu yleensä  tämän  maailman  ajan  asioista.

Erityisesti  apokalyptisissä ja muissa  profeetallisissa kirjoituksissa näytetään paljon viljeltävän  symboliikkaa.

ESIMERKKEJÄ

Tuomarien kirjan 9. luvun jakeissa 8 – 15 on kuvakielinen  katkelma,  jonka voisi  otsikoida  ’Puut lähtivät voitelemaan  itsellensä  kuningasta’.

Herran  Jeesuksen  vertauksista

Herralla Jeesuksella  Kristuksella  on puheissaan  monia  vertauksia,  jotka on nähtävillemme  kirjattu  Uuden Testamentin  ensimmäisinä neljänä kirjana.  Hän lausui vertauksia mm. seuraavista  aiheista  ja asioista :   ’Tuhlaajapoika’,  ’Kylväjä lähti kylvämään’,  ’Vertaus 10 hääneidosta’,  ’Vertaus petollisesta  taloudenhoitajasta’ jne.

Apokalyptisistä kirjoista Raamatussa  tärkeimpinä  pidän  Johanneksen Ilmestystä ja Danielin kirjaa.

Apokalyptisistä eli  ilmestyskirjallisuuteen liittyvistä  symbolikuvista  voidaan Ilmestyskirjasta jo alkuun  todeta  ’Vaimo, vaatetettu auringolla’ (Ilm. 12.1),    ’Suuri tulipunainen lohikäärme’  (Ilm. 12.3),  ’Poikalapsi’ (Ilm.  12.5).

Maailmanhistorian  tapahtumia  kuvaamaan Raamatun symboliikassa on mm.  otettu  petoeläimiä  sekä  kuvapatsas (Dan. 2. luku – kuningas Nebukadnessariin uni).  Petoeläimiä löydämme esim. Dan. 7. luvusta ja Ilm. 13.  luvusta.  Mitä  tulee historian  kulkuun,  niin  on realismia todeta,   että  maailmanvaltojen  käyttäytymiset ja menettelytavat  historian saatossa lienevät useimmiten olleet  juuri  petomaisia.  Eikä  liene  juurikaan syitä olettaa,  etteikö niin  olisi  tulevaisuudessakin,  jonne  Raamatun apokalyptiikka varsinaisesti viittaakin.  

Kaikkia näitä  tutkimalla  saa runsaasti  ravintoa hengelleen  ja sielulleen.   Ja sehän on tarkoitus,   että Jumalan Sana,  Raamattu synnyttäisi  uskoa,  kasvattaisi  uskoa ja toivoa, lisäisi ihmisten  keskinäistä  ymmärtämystä  ja veljeyttä.  Mutta ennen kaikkea  Raamatun lehdiltä löydämme  Herran Jeesuksen,  Jumalan Pojan,  jonka  käden kautta  saamme iankaikkisen  elämän.  Taivasta ja iankaikkista  elämää on – itse asiassa -  tämän  elämän aikana  jopa pakko kuvailla  symbolein ja  vertauskuvin,  sillä  edelleen on voimassa myös  se, mitä on kirjoitettuna  1. Kor. 2. luvun  jakeissa  9 – 10 :

” 9. vaan, niinkuin kirjoitettu on: "mitä silmä ei ole nähnyt eikä korva kuullut, mikä ei ole ihmisen sydämeen noussut ja minkä Jumala on valmistanut niille, jotka häntä rakastavat." 10. Mutta meille Jumala on sen ilmoittanut Henkensä kautta, sillä Henki tutkii kaikki, Jumalan syvyydetkin. ”

Anders

TARTU  KIINNI  IANKAIKKISEEN  ELÄMÄÄN

Paavalin  ensimmäisen kirjeen  6. luvun jakeessa 12 sanotaan :” 12. Kilvoittele  hyvä  uskon  kilvoitus,  tartu kiinni iankaikkiseen elämään, johon olet kutsuttu  ---”.

Tämä  sana  tulee  erityisesti  sellaiselle  ihmiselle, joka kokee  olevansa  olosuhteissansa  monenlaisten   ristivetojen  ja  ristiaallokkojen  heittelyssä – irrallinen  kuin lastu laineilla. 

Sinulla on oikeus ja mahdollisuus   vaikkapa  juuri nyt  tällä hetkellä,  kun luet  tätä,   tarttua  kiinni  sellaiseen,  joka ei horju :    Kristus-kallioon,  Jumalan Sanaan !

Moni on löytänyt  alkukohdan ja tukevan otteen elämäänsä,   vaikka on  ensin  vain näin  sanonut  Jumalalle :   Jos olet olemassa,  niin auta minua.

Jumala ei arvostele meidän  rukouspuheemme  sanamuotoja,  vaan  Hän  aivan yksinkertaisesti   odottaa,   että  ihminen  puolestaan  rukouksessa  puhuisi  Hänelle.

Niin  koki  myös  eräs  vuosia  sitten  tuntemani  henkilö,  joka oli  viime sodan aikana  sairastunut  vakavasti  ja sitten  oli  lähellä kuolemaa.   Antakaamme  tässä hänen itsensä  puhua.  Asian hän itse salli silloin vuosia  sitten  julkaistavaksi eräässä hengellisessä  lehdessä :

”-SANOITTE KOKENEENNE  JEESUKSEN.  MITEN SE  ON TAPATUNUT ? 

- SE TAPAHTUI OMALLA  ”KUOLINVUOTEELLANI”.  OLIN SAANUT SOTA-AIKANA  VERENMYRKYTYKSEN,  EIKÄ LÄÄKKEEKSI  OLLUT SAATAVISSA PALJON MUUTA KUIN KAMFERITIPPOJA.  LÄÄKÄRIT EIVÄT ANTANEET  TOIVOA.   TÄYDELLISESTI  AVUTTOMANA  ANNOIN SILLOIN  ELÄMÄNI  KOKONAAN  JEESUKSEN KÄSIIN.  PYYSIN HÄNTÄ  PARANTAMAAN  MINUT TAI TEKEMÄÄN,  MITÄ HÄN PARHAAKSI NÄKI.  OLIN OLLUT KUUMEINEN  JA HOURAILLUTKIN,  MUTTA SILLÄ HETKELLÄ  OLIN TÄYSIN TAJUISSANI.  ENKELI, JOKA ILMESTYI  SILLOIN HETKEKSI  HUONEESEENI,  EI OLLUT KUUMEHOURETTA.  JUMALA TAHTOI  SITEN VAKUUTTAA, ETTÄ RUKOUKSENI OLI KUULTU JA PYYNTÖÖNI SUOSTUTTU.  HÄN SOLMI  KATKENNEEN YHTEYDEN  HÄNEEN JÄLLEEN  KUNTOON.  SYVÄ  RAUHA TÄYTTI  OLEMUKSENI  JA SE RAUHA ON OLLUT PYSYVÄ.”

Tuolla  tavoin tuokin  mies tarttui  kiinni  iankaikkiseen  elämään.  Tee Sinä samoin !

Ala vain ajatuksissasi  puhumaan  Jumalalle  -  aivan  omilla  sanoillasi !

Hän kyllä  sitten kuulee ja vastaa omalla  tavallaan.

Jyri

 

Onko toivoa tulevaisuudessa ?

Maailmassa on tänä päivänä monenlaista asiaa joka ahdistaa ja saa aikaan pelkoa ja toivottomuutta.

          Jumala sanoo kuitenkin sanassaan, ”Minä tunnen ajatukseni, jotka minulla on teitä kohtaan, sanoo Herra; rauhan, eikä turmion ajatukset., minä annan teille tulevaisuuden ja toivon. Jer. 29:11.Raamatun sanakirjassa sanotaan toivosta esim. näin. ”Toivo on talletettuna taivaassa, se kohdistuu ylösnousemukseen ja iankaikkiseen elämään, jonka Jumala on luvannut ennen ikuisia aikoja”. Jumala sanoo rakastavansa meitä iankaikkisella rakkaudella. Se rakkaus on tullut todeksi hänen Pojassaan, Jeesuksessa Kristuksessa. Hänen sovitustyönsä kautta meillä on toivo tulevaisuudesta.

          Mutta se ei ole toivoa vain tätä aikaa varten. Apostoli Paavali sanoo kirjeessään Korinttolaisille. ”Jos me olemme panneet toivomme Kristukseen ainoastaan tämän elämän ajaksi, olemme kaikkia muita ihmisiä surkuteltavammat”.(1 Kor. 15:19) On ihmisiä jotka etsivät Jeesusta esim. parantuakseen sairaudestaan tai vapautuakseen alkoholiongelmasta tai saadakseen apua johonkin muuhun elämän ongelmaan. Etsitään Jeesusta tämän ajan asioiden korjaamiseen. Kiitos Herralle, hän auttaa pääsemään riippuvuuksista eroon ja parantaa sairauksista. Hän on myös luvannut antaa jokapäiväisen leivän, mutta tärkeysjärjestys on tämä: ” Etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttaan, niin myös kaikki tämä teille annetaan”. (Matt.6:33)

          1 Tim. 6:17 sanotaan:” Kehota niitä jotka nykyisessä maailmanajassa ovat rikkaita, etteivät ylpeilisi, eivätkä panisi toivoansa epävarmaan rikkauteen vaan Jumalaan”. Kerran täältä on jokaisen lähdettävä. Kerran olemme elämän viimeisellä rannalla. Viimeistään siinä ollaan totuuden edessä. Olenko minä, oletko sinä kelvollinen kulkemaan tämän virran yli kultakaupunkiin. Siinä ei auta enää maallinen rikkaus ja kunnia, ei hyvä elämä, ei hyvät teot, ei uskonnollisuus, vain ja ainoastaan Jeesuksen sovitustyöhön turvautuminen. Sydämen usko Jeesukseen.

          Toivo ja usko liittyvät läheisesti toisiinsa. Toivo on yksinkertaisesti tulevaisuuteen suuntautuvaa uskoa.” Usko on luja luottamus siihen mitä toivotaan ja ojentautuminen sen mukaan mitä ei näy”. Hebr. 11:1. Usko on uskoa uskonalkajaan Jeesukseen Kristukseen. Jeesus on kerran ristillä huutanut ”Se on täytetty”. Siellä on synnit sovitettu. Ihmisen tehtävänä on vain kääntyä Jeesuksen puoleen, tunnustaa oma syntisyytensä ja ottaa vastaan tämä  täydellinen anteeksiantamus. Silloin syntyy usko, joka antaa tulevaisuuden ja toivon. Siinä saa puhtaan, Jeesuksen verellä pestyn vaatteen, johon puettuna pääsee sinne kultakaupunkiin. Usko antaa myös toivoa siitä, että Jeesus pitää meistä huolta jo täällä joka päivä. Se tuo rauhan sydämeen.

          Ensimmäisiä kristittyjä vahvisti erityisesti elävä toivo Jeesuksen pikaisesta paluusta. Jos me vähänkään tunnemme Raamattua ja katselemme tämän ajan merkkejä, tiedämme että elämme aikoja jolloin meidän tulee todella odottaa Herraamme Jeesusta tulevaksi. Se aika on lähellä. Jeesus noutaa heidät, jotka uskovat häneen ja ovat panneet toivonsa hänen sanaansa. Hän vie heidät pois koetuksen  ajasta joka kohtaa koko maanpiiriä. (Ilm.3:10.) Heistä sanotaan Ilmestyskirjassa; ”he ovat pesseet vaatteensa ja valkaisseet ne Karitsan, Jeesuksen, veressä”. Mitä se tarkoittaa? He ovat tunnustaneet syntinsä Jumalan edessä ja saaneet anteeksi Jeesuksen ristin ja veren tähden. 

          Jeesuksessa siis Jumala on antanut meille tulevaisuuden ja toivon. Tämän uhkakuvia täynnä olevan ajan keskellä on totta virren sanat:” Kun on turva Jumalassa, turvassa on paremmassa........omakseen hän meidät osti, kuolemasta eloon nosti. Käyköön myöten taikka vastaan, eipä isä hylkää lastaan, Herra ohjaa parhaaksemme, kaikki vaiheet päiviemme”. Toivossa on hyvä elää, uskossa vielä parempi.                                                       

Leena

OIKEA ASEMA

Sanalaskujen kirjasta luvusta 4 jakeesta 11-14."Minä neuvon sinut viisauden tielle, ohjaan sinut oikeille teille Käydessäsi eivät askeleesi ahtaalle joudu; juostessasi et kompastu. Tartu kiinni kuritukseen äläkä hellitä; säilytä se, sillä se on elämäsi. Älä lähde Jumalattomien polulle ja pahojen teille."

Istui muutama viikko sitten Kuopiohallissa kirkkomusiikkijuhlien messussa. Tällaisissa halleissahan on aina mainoksia siellä seinillä. Suoraan edessäni oli oikein isoilla kirjaimilla sanat OIKEA ASEMA Tunnistinhan minä sen Kuopiolaisen radioaseman mainokseksi, mutta ne sanat painuivat syvälle tajuntaani ja alkoivat elää ja tuottaa ajatuksia.

Jos me olemme lähdössä jonnekin vaikka junalla, meidän on lähdettävä oikealta lähtöasemalta, jotta saapuisimme
oikealle pääteasemalle. Hengellisessäkin mielessä meidän tulisi löytää oikeat asemat.

Eräässä hengellisessä laulussa sanotaan " Taivas on uskoni määrä, matkalle en tahdo jäädä" .Jos siis meidän matkamme pääteasema on taivas, niin mikä on oikea lähtöasema.

Minä lähdin nuorena tyttönä kirkkokuoron kautta seurakuntaan. Olin seurakuntanuorissa ja monessa muussa touhussa. Mutta mikään niistä ei ollut lähtöasema taivaaseen.

Oikea lähtöasema on Golgatalla, Jeesuksen ristin juurella. Kyllä minä silloin nuorenakin tulin siihen Golgatalle. Jollain nuorten viikonloppuleirillä Jumala kutsui voimakkaasti, mutta en lähtenyt siitä asemalta oikeaan junaan.

Jeesus sanoo Matt.7:13-14. "Menkää ahtaasta portista sisälle, Sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monta on, jotka siitä sisälle menevät; mutta se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään, ja harvat ovat ne, jotka sen löytävät. "Minä en lähtenyt ahtaan portin kautta. Kyllä hyvin läheltä kuljin, mutta kiersin sen portin, liekö se ollut liian ahdas, vai enkä ymmärtänyt sen merkitystä.
Pitkään luulin kyllä olevani matkalla kohti oikeaa pääteasemaa. taivasta. Olinhan hyvin uskonnollinen ja vilpitön. Mutta kulku oli monella tavalla vaikeaa. Jotain puuttui. Ei ollut rauhaa.
Jumala pysäytteli monta kertaa, että tarkastelisin minne olen menossa, kunnes sitten lapsemme kuolema pysäytti ja sain palata Golgatalle. Siinä sain armon astua oikean lähtöportin kautta oikealle tielle. Jeesus sanoo: "Minä olen ovi, jos joku minun kauttani menee sisälle, niin hän pelastuu ja hän käyvä sisälle ja käyvä ulos ja löytävä laitumen." Joh.10:9.

Miksi se portti on ahdas? Siksi, koska siinä ihminen joutuu nöyrtymään ja tunnustamaan oman syntisyytensä, oman pienuutensa ja oman voimattomuutensa millään omilla ansioilla päästä Jumalan valtakuntaan. Pitää tunnustaa tarvitsevansa Jeesusta .Jeesus sanoo "Minä olen tie totuus ja elämä, ei kukaan tule isän tykö muutoin kuin minun kauttani."

Surullista on sellaisen ihmisen kohdalla, joka luulee istuvansa oikeassa junassa ja luulee olevansa matkalla oikealle asemalle ja huomaakin perille tullessaan, että on aivan väärässä paikassa. Eikä sieltä voi enää palata takasin aloittamaan matkaa alusta.

Uskonnollisuuden raiteella kulkeva, hyvän elämän ja hyvien tekojen juna vie väärälle pääteasemalle.

Olen nöyrästi kiitollinen Jumalalle, että hän ei päästänyt minua "karkuun" vaan pysäytteli ja palautti oikealle lähtöasemalle ja täällä ajassa eläessäni. Ja sain lähteä oikealle tielle, hänen valmistamalleen.

Kuulin nuorten laulavan. "ota matkaan Jumala". Se vähän kalskahti korvaan ja ajattelin että eihän se niin ole. Jos minä otan Jumalan mukaani, on se sitä että minä kuljen omaa tietäni ja Jumala on mukana vain iltarukouksessa ym. mutta ei elämäni Herrana. Oikea kutsu on ."lähde Jumalan matkaan". Silloin kuljetaan Jumalan johdattamaa tietä.

"Tartu kiinni kuritukseen, äläkä hellitä." sanottiin tuossa alussa lukemassani snl:n kohdassa. Ei tämäkään tie aina ole helppo, mutta Jeesus kulkee koko ajan mukana. "Minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti."

Ristin juurella on siis oikea lähtöasema.

Kuulin äskettäin erään julistajan sanovan että, "ristin juurella on Golgatan huoltoasema. "Näin se on. Siellä puhdistetaan sisältä ja päältä. Siellä tankataan. Siellä vaihdetaan öljyt .Siellä on avoin lähde kaikkea syntiä ja saastaisuutta vastaan. Jeesuksen veri.

Näitä huoltoasemia on matkan varrella tiheässä. Siellä on käytävä joka päivä, ainakin minun.


Oikea pääteasema on siis taivaassa. Siitä sanotaan ilmestyskirjassa näin: "Ja minä kuulin suuren äänen sanovan: " Katso, Jumalan maja ihmisten keskellä! Ja hän on asuva heidän keskellänsä, ja he ovat hänen kansansa. Ja Jumala on itse oleva heidän kanssaan, heidän Jumalansa, ja hän on pyyhkivä kaikki kyyneleet heidän silmistänsä, eikä kuolemaa ole enää oleva, eikä murhetta, eikä parkua eikä kipua ole enää oleva, sillä kaikki entinen on mennyt." Ilm.21:3-4.

Meidän oppaamme lähtöasemalta pääteasemalle on Jumalan Sana. Juhannuksena kuuntelin radiosta Jumalanpalvelusta jossa saarnaaja sanoi että, "käskyt eivät ole tie pelastukseen, vaan käskyt ovat tie pelastetulle. "Me emme pääse taivaaseen Jumalan lakia orjallisesti noudattaen ja hyviä tekoja tehden, vaan ainoastaan Kristuksen Golgatan työn, ristin ja veren kautta. Niin kuin Paavali sanoo efesolaiskirjeessä: "Sillä armosta te olette pelastettu, uskon kautta, ette itsenne kautta - se on Jumalan lahja - ette tekojen kautta, ettei kukaan kerskaisi." Ef.2:8-9.

Juuri tämä, että me olemme armosta pelastetut, saa aikaan sen, että rakkaus Jumalan sanaan syttyy meidän sydämiimme ja tahdomme elää ja vaeltaa sen mukaan. Ps. 119:105 "Sinun sanasi on minun jalkaini lamppu ja valkeus minun teilläni."119:130 "Kun sinun sanasi avutuvat, ne antavat
yksinkertaiselle ymmärrystä."


Pyhä Henki, joka on tullut uudestisyntyneen ihmisen sydämeen asumaan, herättää sen rakkauden Sanaan ja tekee Sanan eläväksi. Pyhä Henki opettaa meitä, Hän johdattaa ja Hän puolustaa, Hän kirkastaa Kristusta. Mutta Puolustaja, jonka Isä on lähettävä minun nimessäni, hän opettaa teille kaikki ja muistuttaa teitä kaikesta,
minkä minä olen teille sanonut. Ja kun hän tulee totuuden Henki, , johdattaa hän teidät kaikkeen totuuteen. Sillä se, mitä hän puhuu, ei ole hänestä itsestään, vaan minkä hän kuulee, sen hän puhuu, ja tulevaiset hän teille julistaa. Hän on minut kirkastava sillä hän ottaa minun omastani ja julistaa teille." Joh. 14:26 ja 16:13-14.

Siellä samassa messussa Kuopiossa piispa Riekkinen saarnassaan sanoiettä on hyvä välillä ylittää rajoja ja
kokeilla uutta. Itse mielessäni ajattelin, että minä en ainakaan halua, enkä uskalla ylittää Jumalan Sanan asettamia rajoja, koska siinä mennään hyvin helposti harhaan. Houkutuksia tänä aikana on. Luvataan yhtä ja toista hyvää, parantumista,
voimaa ja voitelua ym.Matt.7:15 Jeesus sanoo: "Kavahtakaa vääriä profeettoja, jotka tulevat teidän luoksenne lammasten vaatteissa, mutta
ovat sisältä raatelevia susia. "Toisessa kohti Hän sanoo: "Te eksytte kun ette tunne kirjoituksia."

Kun Jumalan Sanan asettamat rajat on ylitetty, niin tuloksethan me näemme, niin kirkon, valtion kuin yhteiskunnan ja yksityisenkin ihmisen elämässä. Jumala antoi lakinsa suojellakseen ihmistä synniltä, mutta nyt laaditaan lakeja joilla suojellaan syntiä. Silloin kun minä ja useimmat meistä olimme nuoria. oli vielä jonkinlainen Jumalan pelko ja kunnioitus olemassa, eikä uskaltanut tehdä mitä tahansa. Nykyään sitä ei ole.

Pysykäämme siis Jumalan Sanassa ja kuuliaisina sille sanalle. Sanalla asema on myös muita merkityksiä.

Mikä asema meillä on esim. suhteessa Jumalaan? Ensiksikin meidän tulee olla Kristuksessa, jotta voimme uskalluksella käydä armoistuimen eteen, Jumalan Pyhyyden
eteen. Paavali sanoo Calatalaiskirjeessä: "Mutta kun aika oli täytetty, lähetti Jumala Poikansa, vaimosta syntyneen, lain alaiseksi syntyneen, lunastamaan lain alaiset, että
me pääsisimme lapsen asemaan." 4:4-5.

Suhteessa Jumalaan olemme siis lapsen asemassa. Lapsi on kuuliainen isälle, tottelevainen ja luottavainen. Kun olemme Kristuksessa, saamme sanoa Jumalaa Isäksi. Jakeessa 6 Paavali jatkaa: "Ja koska te olette lapsia, on Jumala lähettänyt meidän sydämeemme Pyhän Hengen, joka huutaa Abba, Isä. "Lapsen aseman me saamme uudestisyntymisessä.

Lähimmäistemme lähellä me olemme palvelijan asemassa. Matt. 20:26-28. "Joka teidän keskuudessanne tahtoo suureksi tulla, se olkoon teidän palvelijanne ja joka teidän keskuudessanne tahtoo olla ensimmäinen, se olkoon teidän orjanne; niin kuin ei ihmisen Poikakaan tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan, ja antamaan henkensä lunnaiksi monen edestä. "Jeesuksen mielenlaatu on palvelijan mieli.

"Sillä ne, jotka ovat hyvin palvelleet, saavuttavat itselleen kunnioitettavan aseman ja suuren pelottomuuden uskossa, Kristuksessa Jeesuksessa." 1 Tim. 3:13

Jos tämä sana meissä toteutuu, niin kunnia ei tule palvelemisesta, vaan siitä, että olemme saavuttaneet uskon Kristuksessa ja kunnia on Hänen. Me olemme vain ansiottomia palvelijoita. Ja usko Jeesukseen Kristukseen ja eläminen hänen lähellään, saa meissä aikaan halun palvella ja kunnioittaa toinen toistamme. Roomalaiskirjeessä Paavali kehoittaa: "Mutta kärsivällisyyden ja lohdutuksen Jumala suokoon teille, että olisitte yksimieliset keskenänne, Kristuksen Jeesuksen mielen mukaan, niin että yksimielisesti ja yhdestä suusta ylistäisitte Jumalaa ja meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Isää. Hoivatkaa sen tähden toinen toistanne niin kuin Kristuskin on  teidät hoivaansa ottanut JUMALAN KUNNIAKSI. Kaikki tapahtuu Jumalan kunniaksi. myös palvelutehtävät.

1 Kor.7:17,20-24 Paavali sanoo: Vaeltakoon vain kukin sen mukaan, kuin Herra on hänelle osansa antanut, ja siinä asemassa missä hänet Jumala on kutsunut; näin minä säädän kaikissa seurakunnissa. Pysyköön kukin siinä asemassa missä hänet on kutsuttu. Jos olet kutsuttu orjana, älä siitä murehdi; mutta vaikka voisitkin päästä vapaaksi, niin ole ennemmin siinä osassa. Sillä joka orjana on kutsuttu Herrassa, on Herran vapaa; samoin vapaana kutsuttu on Kristuksen orja. Te olette kalliisti ostetut; älkää olko ihmisten orjia. Pysyköön kukin, veljet, siinä asemassa, missä hänet on kutsuttu.

Pysykäämme siinä, missä meidät on kutsuttu. Pysykäämme Golgatan ristin juurella. Pysykäämme Jumalan Sanan totuudessa ja sillä tiellä minkä Sana meille viitoittaa, tiellä jonka Jeesus on edeltä valmistanut.

Pysykäämme Herran orjina, niin saamme olla hänessä vapaita. Älkäämme tavoitelko toisten paikkaa ja asemaa, vaan pysykäämme siinä asemassa mihin Jumala on itse kunkin asettanut tässä Jumalan valtakunnassa. Pysytään lähellä Jeesusta ja Hänen Sanassaan.

Oikea lähtöasema on siis Golgata. Oikea huoltoasema on Golgatalla. Oikea pääteasema on taivaassa. Jumalan luona.

"Taivaaseen ah taivaaseen ikävöitsee sydämeni Katseeni luon Jeesukseen, vain hän riittää turvakseni kunnes pääsen katsomaan aina hänen kasvojaan."

Jeesus voi tulla pian. Hän sanoo: "Pidä mitä sinulla on, ettei kukaan veisi sinun kruunuasi."

Ja jos sinulla ei vielä ole varmuutta siitä, oletko oikealla tiellä, matkalla oikealle asemalle käy tänään ristin juurelle, oikealle lähtöasemalle ja lähde matkaan kohti taivasta.

Jeesus antaa elämän, yltäkylläisen elämän, "joka alkaa jo täällä maitten päällä ja jatkuu iäti taivaassa".

LEENA

HERRA   VAHVISTAA   UUPUNUTTA   MATKAMIESTÄ

Ensimmäisen  Korinttolaiskirjeen 10. luvun  13.  jakeessa luemme :” 13. Teitä ei ole kohdannut muu kuin inhimillinen kiusaus; ja Jumala on uskollinen, hän ei salli teitä kiusattavan yli voimienne, vaan salliessaan kiusauksen hän valmistaa myös pääsyn siitä, niin että voitte sen kestää. ”

Tässä  puhutaan  tavallisista  ihmisistä.  Aivan   ’tavallisillekin’   ihmisille  Jumalan täytyy -  jostakin  syystä  -  sallia  kiusauksia  ja koetuksia.

”Viettelysten  täytyy kyllä tulla”  (Matt. 18.7).

Mutta  erityisesti  sellaisille,  jotka  käyvät todellisia  Herran  sotia,  on  myös oma lohdutuksen  sanansa.  Luemme   1. Kun.  19.1 – 8 :” 1. Mutta kun Ahab kertoi Iisebelille kaiken, mitä Elia oli tehnyt ja kuinka hän oli tappanut miekalla kaikki profeetat, 2. lähetti Iisebel sanansaattajan Elian luo ja käski sanoa: "Jumalat rangaiskoot minua nyt ja vasta, jollen minä huomenna tähän aikaan tee sinulle samaa, mikä jokaiselle näistä on tehty."

3. Kun tämä näki sen, nousi hän ja lähti matkaan pelastaakseen henkensä ja tuli Beersebaan, joka on Juudan aluetta. 4. Sinne hän jätti palvelijansa, mutta meni itse erämaahan päivänmatkan päähän. Hän tuli ja istuutui kinsteripensaan juureen. Ja hän toivotti itsellensä kuolemaa ja sanoi: "Jo riittää, Herra; ota minun henkeni, sillä minä en ole isiäni parempi." 5. Ja hän paneutui maata ja nukkui kinsteripensaan juurelle. Mutta katso, enkeli kosketti häntä ja sanoi hänelle: "Nouse ja syö."

6. Ja kun hän katsahti, niin katso, hänen päänsä pohjissa oli kuumennetuilla kivillä paistettu kaltiainen ja vesiastia. Niin hän söi ja joi ja paneutui jälleen maata. 7. Mutta Herran enkeli kosketti häntä vielä toisen kerran ja sanoi: "Nouse ja syö, sillä muutoin käy matka sinulle liian pitkäksi." 8. Niin hän nousi ja söi ja joi. Ja hän kulki sen ruuan voimalla neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä Jumalan vuorelle, Hoorebille, asti. ” 

Tuo  historiahan oli  sellainen,  että  Elija  oli äskettäin  tehnyt  suuria  tekoja  Herran  puolesta  – jotka  sinänsä  ovat  vertauskuvallisia  meille Uuden liiton  ajan ihmisille.   Ne teot kuvastavat  uskon  henkeä ja voimaa.

Mutta  Elijakin  oli ihminen  - ’yhtä vajavainen  kuin mekin ’  (Jaak.  5.17).  Hänen  fyysinenkin  olemuksesna  oli  ollut mukana  niissa  Jumalan suurissa  teoissa.  

Nyt hän oli uupunut – hyvin uupunut  sekä fyysisesti  että psyykkisesti.  Ja sielunvihollinen  kyllä näkee  sen,  millä  hetkellä  me  olemme  uupumustilassa.  Saatana käyttää  silloin hyväkseen  meidän  heikkouden  tilaamme - hetkeä,  jolloin  emme  arvaa  vastustuskykyä  tarvittavan.

Elijan  kohdalla  tuli  tuo tilanne siten,   että hän sai kuulla  Iisebelin  -  kuningas Aahabin  vaimon -   hänestä  lausumat  uhkaukset.  Siinä  hetkessä  pelko  valtasi  Elijan  ja  hän lähti  pakomatkalle -  aina eteläiseen  Beershebaan asti ja  vielä sieltäkin  päivän  matkan päähän  erämaahan,  jossa kätkeytyi   kinsteripensaan  alle.

JUMALA  EI HYLÄNNYT  ELIJAA

Ei   Jumala  kuitenkaan tuolloinkan  hylännyt  Elijaa.  Hän  vain salli  Elijan  tyhjentää  loputkin  fyysiset  voimansa  -  suorastaan  järjettömältä tuntuvalla  juoksulla  pakoon.  Siellä  hän  sitten  toivottaa  itsellensä  kuolemaa  ja pyytää  Jumalalta :

Jo riittää, Herra;  ota minun henkeni,  sillä minä  en ole isiäni  parempi.”  (1. Kun. 19.4).

Siihen  hän  sitten  asettui  maahan odottamaan  tuon  rukouksen  täyttämistä.  Jumala  ei kuitenkaan  ota huomioon  kaikkia  meidän ajatuksemme  mukaan  lausuttuja  rukouksia.  Sen sijaan  Herra  antoi  hänen  nukahtaa,  rauhoittua ja levätä.  Monesti  jo lepo  sinänsä  on  PARASTA  LÄÄKETTÄ.

Mutta  tietyllä  oikealla  hetkellä  Jumala  lähetti  enkelinsä  antamaan  hänelle  vasta luotua  leipää -  ENKELTEN  LEIPÄÄ.  Elija  nukkui  ja vielä uudelleen  enkeli herätti  hänet  ja antoi  tuolla  yliluonnollisella menetelmällä  leivottua  enkelten  leipää. 

Niin  Herra  kykenee  meitäkin   koskettamaan,  lohduttamaan,  vahvistamaan ja virvoittamaan  elon  taistojen  keskellä !   Kiitos  Jumalalle !

Martin

OLIKO  SINUN  AUTETTAVA  JUMALATONTA ?

Toisen  Aikakirjan  19.  luvun  jakeet  1 – 4 :” 1. Mutta Joosafat, Juudan kuningas, palasi onnellisesti takaisin kotiinsa Jerusalemiin. 2. Silloin Jeehu, Hananin poika, näkijä, meni kuningas Joosafatia vastaan ja sanoi hänelle: "Oliko sinun autettava jumalatonta, ja rakastatko sinä niitä, jotka vihaavat Herraa? Sentähden on sinun päälläsi Herran viha. 3. Kuitenkin on sinussa löydetty myös hyvää, sillä sinä olet hävittänyt aserat maasta ja kiinnittänyt sydämesi Jumalan etsimiseen." 4. Niin Joosafat jäi Jerusalemiin. Sitten hän meni jälleen kansan keskeen, Beersebasta lähtien aina Efraimin vuoristoon saakka, ja palautti heidät takaisin Herran, heidän isiensä Jumalan, tykö.  ”

Tämä  kohta Raamatusta  koskee aikaa  850-luvulla  e. Kr.,.  jolloin  juutalaisvaltio oli  kahtia  jakautuneena.  Pohjoisen osan,  Israelin, kuninkaana oli  jumalaton  kuningas Aahab,  ja  eteläisen  osan,  Juudan  kuninkaana oli  Joosafat. 

Edellinen luku (18)  kertoo  niistä  tapahtumista,  kun  Aahab alkoi himoitsemaan  erästä naapurimaan  aluetta.  Joosafat  oli käymässä  niihin aikoihin  Aahabin luona.  Ja Aahab  sai myös  Joosafatin  miehineen  lähtemään  sotaretkelle  siihen naapurimaan alueeseen (Gileadin Raamot).  Sen  sotaretken  yhteydessä  kuitenkin  Jumalan  tuomio  kohtasi  tuota  Aahabia ja hän kuoli.

Joosafat oli hurskas  Jumalan edessä.  Mutta  myös  hurskas – ellei valvo -  voi  langeta  poikkeamaan  sellaisille poluille,  mistä  Jumalan  Henki  tulee nuhtelemaan.  Kuten 18. luvussa  kerrottiin,  Joosafat todella oli Aahabin mukana  tuolla  kyseenalaisella  sotaretkellä. 

Ja tällaisen  nuhtelun  kuningas Joosafatille joutui tuolloin  välittämään  Jeehu, Hananin poika :  ’Oliko sinun autettava jumalatonta ?  Ja rakastatko sinä niitä,  jotka  vihaavat Herraa ? ’

Kuningas  Joosafat  oli  kuitenkin  nöyrä mies,  ja  hän  otti  huomioon  Jumalan  nuhtelevan  puheen.  Ja  kun ihminen noin  osoittaa  katumusta,  Jumala myös  antaa anteeksi  erheet,  virheet ja synnit.  Joosafat siis  siten  teki  parannuksen  ja  jatkoi  aloittamaansa  ’uskonpuhdistusta’.

KRISTITYTKIN  SAATTAVAT  TEHDÄ  VASTAAVIA  EREHDYKSIÄ

Tänäkin päivänä  voi tapahtua,   että  kristitty – jo  uskoa  tunnustanut  -  voi  erehtyä  johonkin  vastaavan kaltaiseen  epäpyhään  liittosopimukseen  tai muuhun luvattomaan yhteyteen  jumalattomien  kanssa.  Ja  Jumalan  Henki  voi sitten  tavalla  tai toisella  tulla  sellaisesta  nuhtelemaan,  sillä  Jumala  on pyhä.   Jumalan  Sana sanoo :

”--- ,  "Luopukoon vääryydestä jokainen, joka Herran nimeä mainitsee."   (2. Tim. 2.19).

Siten,  jos on langennut  johonkin  noin  hengellisessä  suhteessa  moitittavaan,  niin  sellaisesta  voi  luopua  eli tehdä parannuksen,  ja niin  pääsee   jälleen takaisin  Jumalan armoon !

N. 40  vuotta  olin  tilanteessa,   missä tietyin  tavoin  -  vaikka jo olin uskossa  -    olin  astumassa maailman  rajan ylitse.  Muistan  hyvin selvästi,  miten  sitten eräässä  hetkessä,  kun oli  laittamassa  pyörääni   työpaikkani  rakennuksen  seinustalle,  niin  Jumalan  Henki   sanoi  selvästi  seuraavassa  olevan  Raamatun kohdan,  joka on  Jaakobin kirjeen  4. luvun  4.  jakeessa :

”---,  Joka siis tahtoo olla maailman ystävä, siitä tulee Jumalan vihollinen. ”.

Sydämeni  värisi  kuullessani  Pyhän Jumalan tuon puheen.

Ja koska  en missään  tapauksessa  tahtonut  tulla  Jumalan  viholliseksi,  niin  ensi  tilassa  oikaisin  tuon  asian.

Toki  meidän  ihmisinä  - noin yleisellä  tasolla -   tulee  olla  ’ihmisiksi’  ihmisten  keskellä,  mutta  jumalattomien  ihmisten  kanssa  uskova  ei voi  mennä  sellaisiin  yhteyksiin,  missä  selvästi  on jo muut tavoitteet  kuin  Jumalan  palveleminen.

Tämä johtuu  siitä,  että  Jumala tahtoo  erotuksen  säilytettäväksi.   Tämä on  sanottu mm.  Mal. 3.18  jakeessa :” 18. Ja te näette jälleen, mikä on ero vanhurskaan ja jumalattoman välillä, sen välillä, joka palvelee Jumalaa, ja sen, joka ei häntä palvele. ” 

Anders

ARVOKAS TEHTÄVÄ.

1Tim.1-6. Minä kehoitan siis ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta, kuningasten ja kaiken esivallan puolesta, että saisimme viettää rauhallista ja hiljaista elämää kaikessa jumalisuudessa ja kunniallisuudessa. Sillä se on hyvää ja otollista Jumalalle, meidän Vapahtajallemme, joka tahtoo, että kaikki ihmiset pelastuvat ja tulevat tuntemaan totuuden. Sillä yksi on Jumala, yksi myös välimies Jumalan ja ihmisten välillä, ihminen Kristus Jeesus, joka antoi itsensä lunnaiksi kaikkien edestä, josta todistus oli annettava aikanansa.

Jeesus sanoi, että totiset rukoilijat rukoilevat Isää Hengessä ja totuudessa. Se tarkoittaa sitä, että he elävät Hengen johdatuksessa, tehden parannusta kaikista synneistänsä. Tällöin Pyhä Henki ei heitä jätä, vaan opastaa ja johdattaa heitä kaikkeen totuuteen, että heissä syntyisi uskon kuuliaisuus Jeesusta kohtaan.

Vaatiiko minua ja sinua Kristuksen rakkaus rukoilemaan, niin uskossa olevien kuin uskosta osattomienkin puolesta, että he pelastuisivat. Ettei, vaan havaittaisi kenenkään jääneen taipaleelle, vaan kaikki pääsisimme perille Herran luokse niin, ettei Kristuksen ristin kuolema menisi hukkaan yhdenkään kohdalla. Nuoruudessani laulettiinkin; ” Ei yhdeltäkään saisi peittyä, miksi Karitsa on kuollut ristillä”.

Ystävä, Jeesus rukoilee omiensa puolesta Isän oikealla puolella. Hän sanoi, että Hän tahtoo, että Hänen omansa olisivat siellä, missä Hänkin on. Hän on taivaan kirkkaudessa, ja rukoilee sinun puolestasi. Hän tahtoo vetää sinua lähemmäksi itseään, että kuulisit Hänen äänensä ja tekisit Hänen tahtonsa, ja saisit elämän ja yltäkylläisyyden.

2Aikak.7:13,14,15. Jos Minä suljen taivaan, niin ettei tule sadetta, jos Minä käsken heinäsirkkain syödä maan tahi jos Minä lähetän ruton kansaani, mutta Minun kansani, joka on otettu Minun nimiini, nöyrtyy, ja he rukoilevat ja etsivät Minun kasvojani ja palajavat pahoilta teiltänsä, niin Minä kuulen taivaasta ja annan anteeksi heidän syntinsä ja teen heidän maansa jälleen terveeksi. Nyt Minun silmäni ovat avoinna, ja Minun korvani tarkkaavat rukouksia tässä paikassa.

Eikö Suomessa olekin monenlaisia, aivan kuin heinäsirkkoja, kalvamassa tämän kansan hyvinvointia. Tarpeeksi ei ole rukoiltu. Paholainen on viritellyt ansoja, ja syössyt maata turmioon, ja syössyt ihmisiä monenlaisten paheiden orjuuteen, joista eivät pääse omin voimin vapauteen, eikä toisten ihmistenkään avulla. Siksi on rukoiltava elon Herraa, että Hän varustaisi ja lähettäisi väkevän Pyhän Hengen täyttämiä työmiehiä eloonsa. Niin, että sairaat paranisivat ja kahleissa olevat vapautuisivat Kristuksen vapauteen. Herrahan sanoi, että nyt Minun silmäni ovat avoinna, ja korvani tarkkaavat rukouksia tässä paikassa. Hän odottaa rukouksia, että saisi vastata niihin, ja saisi siunata tätä maata ja kansaa.

2Aikak.29:11. Älkää siis lapseni olko leväperäisiä, sillä teidät Herra on valinnut seisomaan Hänen edessänsä ja palvelemaan Häntä, olemaan Hänen palvelijansa ja suitsuttamaan Hänelle.

Eikö ole riemullista se, että Herra itse on valinnut meidät, rukoileen, kiittämään ja ylistämään Häntä. Pyytäkäämme siis, että Herra poistaisi meistä kaiken leväperäisyyden, joka on kuin sinilevän myrkky uskovan elämässä. Olemme taivaan kansalaisia, Jumalan lapsia, pappeja ja Jumalan perillisiä. Nosta katseesi ylös, suuntaa ajatuksesi taivaallisiin, jossa meillä on yhdyskuntamme. Ja me odotamme Herran Jeesuksen paluuta noutamaan omiaan luoksensa. Vähän aikaa vielä, ja Hän tulee. Tämä elämä on silloin taakse jäänyttä elämää, ja uusi ihmeellinen elämä alkaa. Pyrkikäämme siis tuntemaan ja tekemään Herran tahto, vielä jäljellä olevina elämämme päivinä.  

Aili

 

MITÄ  ON  RUKOUS ?

YLEISTÄ

Meillä täällä ns. kristityissä  länsimaissa  näyttää  rukouksesta  olevan  paljon  epätietoisuutta  ja erilaisia  käsityksiä.  Sensijaan joillakin muilla  uskonnoilla näyttää  rukous  olevan  luonnollisempaa – ja myös  siten luoonnollista,  että  sitä tehdään  suurella joukolla  yhdessä  ja  aivan   julkisesti !

PERUSASIOITA  KRISTILLISESTÄ  RUKOUKSESTA

Sana  ’rukous’  tarkoittaa  PUHUMISTA  JUMALALLE.   Tietenkään  keskustelu  kenenkään – ei edes Jumalan  -   kanssa  voi olla  yksipuolista.   Olisi  myös  opeteltava  siihen,  että  mekin puolestamme  KUUNTELISIMME,  mitä Jumala  puolestaan  meille  tahtoo  sanoa.

Sana ’rukous’  tarkoittaa puhumista  korkealle henkilölle -  siis  Jumalalle,  joka  on  Maan ja Taivaan Kuningas - Kaikkivaltias  Majesteetti.  Sellaiselle  henkilölle  puhuttaessa tietenkin  tulee olla  kunnioittava ja nöyrä puhesävy !

Rukouksen  lajeja – erilaisia  rukouksia

Voidaan  erottaa ainakin kahta lajia  rukousta.  Ensinnäkin  yksityinen  rukous ja toisaalta  yhteinen rukous seurakunnassa.

Koska  yksityinen  rukous on puhumista  Jumalalle,  niin  on tietenkin ensin tutustuttava Häneen.  Ja Häneen on helppo tutustua,  kun ottaa huomioon  esim.  seuraavan jakeen Raamatusta :

”---,  ja sitä, joka minun tyköni tulee, minä en heitä  ulos  ”   (Joh. 6.37). 

NUO OVAT ITSE HERRAN JEESUKSEN SANOJA.    Ja Hän vielä täsmensi  ennen  kuolemaansa  Joh.  16.24  -jakeessa :” 24. Tähän asti te ette ole anoneet mitään minun nimessäni; anokaa, niin te saatte, että teidän ilonne olisi täydellinen. ”

Tietenkin voimme rukoilla myös  ns.  ’Isä meidän’ –rukousta (Matt. 6.9-13),  mutta  siinä yhteydessä  tulee ymmärtää se, mitä  ilmenee  Joh.  14.  luvun jakeissa  8 -  11 :” 8. Filippus sanoi hänelle: "Herra, näytä meille Isä, niin me tyydymme." 9. Jeesus sanoi hänelle: "Niin kauan aikaa minä olen ollut teidän kanssanne, etkä sinä tunne minua, Filippus! Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän; kuinka sinä sitten sanot: 'Näytä meille Isä'?

10. Etkö usko, että minä olen Isässä, ja että Isä on minussa? Niitä sanoja, jotka minä teille puhun, minä en puhu itsestäni; ja Isä, joka minussa asuu, tekee teot, jotka ovat hänen. 11. Uskokaa minua, että minä olen Isässä, ja että Isä on minussa; mutta jos ette, niin uskokaa itse tekojen tähden.  ”

SIIS NOIN LÄHEINEN ON ISÄN JUMALAN JA JEESUKSEN,  JUMALAN POJAN,  VÄLINEN  SUHDE !

Sen vuoksi  voimme  täydellä  luottamuksella  alkaa  lähestymään  Isää Jumalaa  POJAN  SO.  JEESUKSEN  KRISTUKSEN KAUTTA. 

Tähän  voimme vielä lisätä  1. Tim. 2. luvun  jakeen 5 :” 5. Sillä yksi on Jumala, yksi myös välimies Jumalan ja ihmisten välillä, ihminen Kristus Jeesus, ”

Ja sitten kun  on näin tullut tuntemaan  tuon ainoan Välimiehen,  Vapahtajan, Lunastajan, Sovittajan,  Kuninkaan,  JUMALAN  JEESUKSEN KRISTUKSEN -  henkilökohtaisesti -  niin  sitten  on helppoa  yhtyä myös  yhteiseen  rukoukseen  kristillisessä seurakunnassa !

Anders  

                           SIUNAUSTA

Siunausta sinulle, siunausta elämääsi, siunausta päivääsi, siunausta
matkaasi ja siunausta.
Näinhän kuulee usein toivoteltavan, ainakin kristillisissä piireissä.
                                    ****
Olen miettinyt sanaa siunaus. Mitä se merkitsee vai merkitseekö se
mitään? Onko siunauksen
toivottaminen vain tapa? Miten itse suhtaudun kun joku toivottaa minulle
siunausta? Onko siunauksen toivottaminen vain fraasi?
                                   ****
Itse muistan törmänneeni siunaukseen koko elinikäni. Minut on siunattu
kasteessa. Puolestani on rukoiltu jo silloin kun olin aivan pieni.
Rukoukseenhan liittyy kiinteästi siunaus. Muistan kuinka
isovanhempani ja monet muut lähisukulaiseni kertoivat rukoilleensa puolestani.
                                   ****
Lapsena ollessani kotona opetettiin iltarukoukset. Koulussa opetettiin
siunaamaan ruoka.
Rippikouluvaiheessa opetettiin Isä Meidän rukous ja Herran siunaus. Kun
käy kirkossa, niin
siellä siunaus kulkee mukana läpi jumalanpalveluksen ja lopuksi on vielä
Herran siunaus joka lähettää matkaan. Seurakunnan eri toiminnat
aloitetaan tai päätetään yleensä rukouksella ja monesti Herran siunaus
tai Isä meidän rukous ovat rukouksina.
                                  ****
Eri elämän tilanteissa meitä siunataan monin eri tavoin. Koulunsa
aloittavia lapsia siunataan mm. Helsingissä koulutielle. Valtaosalla
meistä on ristiäiset, rippijuhlat ja häät, joihin siunaus liittyy
kiinteästi. Kaikilla meillä on kerran hautajaiset jolloin meidät
siunataan viimeiselle matkalle. On myös paljon kodin siunaamisia ja
muita perhejuhlia, joissa esimerkiksi pappi on mukana ja pappi pitää
puheen ja rukouksen kautta siunaa juhlivaa kotia ja ihmisiä siellä.
                                 ****
Seurakunnassa on myös erilaisia tehtäviin siunaamisia ja vihkimisiä.
Papit, seurakunnan työntekijät, luottamushenkilöt ja lähetystyöntekijät
mm. siunataan tehtäviinsä.
                                 ****
Piispa Huovisen piispan rukouksessa määritellään siunauksen tarkoittavan
hyvää sanaa, hyvän puhumista, hyviä sanoja toisille ja hyvän toivomista
itselle. Piispan mukaan siunauksessa on pohjimmiltaan kysymys Jumalan
omasta puheesta. Siunaus tarkoittaa, että Jumala puhuu sanallaan
ja lupaa hyvää ja antaa hyvää.
Siunaus ei ole palkka siitä, miten ihminen on elänyt. Siunaus ei ole
meidän käskettävissä eikä hallittavissa. Siunaus on Jumalan armoa ja
hyvyyttä, jota Hän jakaa silloin kun itse tahtoo.
                                ****
Kirkkomme uusi katekismus puhuu siunauksesta näin; " Elämme joka päivä
Jumalan siunauksen varassa. Hänen hyvyytensä ja armonsa ympäröi meidät.
herra varjelee elämämme, vaikka emme aina hänen rakkautensa teitä
tunnekaan. Hän antaa meille sisäisen rauhan, joka kantaa elämän
rikkinäisyydenkin keskellä. Jumalan siunauksen turvissa voimme myös
kerran kuolla. Kun siunaamme toisiamme tai pyydämme siunausta
itsellemme, voimme luottaa siihen, että Kolmiyhteinen Jumala kääntyy
meidän puoleemme ja on meidän kanssamme."
                              ****
Kun lukee piispan rukousta, niin voi huomata sen kuinka suuri merkitys
siunauksella onkaan.
Siunaus kulkee mukanamme koko elämän läpi, tiedostimmepa sitä tai emme.
Ei ole siis ollenkaan merkityksetöntä toivottaa toiselle siunausta. Se
mitä usein kutsumme elämässämme onneksi, tuuriksi tai vaikka
varjelukseksi onkin mitä suurinta Jumalan hyvyyttä ja armoa kohdallamme.
Itse kutsun sitä siunaukseksi
                             ****
Itselleni on lähtemättömästi jäänyt mieleen ukkini joka aina erotessamme
ja vielä viimeisillä voimillaankin toivotti "Siunausta matkaan!"
Toivottakaamme mekin toisillemme siunausta.

Pekka

HERRA,  KUINKA  KAUAN  ?

Tämän  kysymyksen  ovat  Jumalan  ihmiset  joutuneet  aika ajoin tekemään  Herralle.  Jo psalmeissa  on tuo kysymys.  Otan esimerkiksi  Psalmin  13 :

” 1. Veisuunjohtajalle; Daavidin virsi. 2. Kuinka kauan, Herra, minut yhä unhotat, kuinka kauan kätket minulta kasvosi? 3. Kuinka kauan minun täytyy kantaa huolia sielussani, päivät päästään murhetta sydämessäni? Kuinka kauan saa vihollinen ylvästellä minua vastaan?

4. Katsahda tänne, vastaa minulle, Herra, minun Jumalani. Valaise silmäni, etten nukkuisi kuolemaan; 5. ettei minun viholliseni sanoisi: "Minä voitin hänet", etteivät ahdistajani riemuitsisi, kun minä horjun. 6. Mutta minä turvaan sinun armoosi; riemuitkoon minun sydämeni sinun avustasi. Minä veisaan Herralle, sillä hän on tehnyt minulle hyvin. ”

Toki   saamme  tuonkin mukaisia  kysymyksiä  Herralle  tehdä.  Jumalan  pyhät ovat kautta  aikojen olleet monenlaisissa ahdistuksissa, tuskissa, vaivoissa ja vaikeuksissa.   Eräs vanha suomalainen virsi on runoiltu  lausumaan :   ’Tääll’  on sota,  kilvoitus,  vaiva  ja työ.’ 

Mutta sitten tuonkin  virsirunoilijan katse kääntyi tulevaan  autuuteen :  ’Vaan siellä on päiväksi  vaihtunut  yö !’

Ja  jo  viimeisessä  jakeessa  psalmintekijä  riemuitsee Jumalan  avusta :  ’Minä  veisaan Herralle,  sillä  hän  on tehnyt minulle  hyvin’.

ERITYISSANOMA  VIIMEISELLÄ   AJALLA

Johanneksen  Ilmestyksen  6. luvussa – jakeissa  9  - 11  -  on  huomionarvoinen  kohta,   missä  tuo kysymys  myös  on  esitetty Jumalalle :” 9. Ja kun Karitsa avasi viidennen sinetin, näin minä alttarin alla niiden sielut, jotka olivat surmatut Jumalan sanan tähden ja sen todistuksen tähden, joka heillä oli. 10. Ja he huusivat suurella äänellä sanoen: "Kuinka kauaksi sinä, pyhä ja totinen Valtias, siirrät tuomiosi ja jätät kostamatta meidän veremme niille, jotka maan päällä asuvat?" 11. Ja heille kullekin annettiin pitkä valkoinen vaippa, ja heille sanottiin, että vielä vähän aikaa pysyisivät levollisina, kunnes oli täyttyvä myös heidän kanssapalvelijainsa ja veljiensä luku, joiden tuli joutua tapettaviksi niinkuin hekin. ”

Näillä  kysyjillä  olikin  enemmän  ’kanttia’  kuin muilla  ihmisillä.   He olivat  jo antaneet  elämänsä  Jumalan  asian hyväksi.  Siksi  Jumala  heille  myös  vastaa. 

Ja tämä  vastaus on myös siksi,   että  meille  muille  tulee  tuon  episodin  kautta  tärkeää  tietoa.   Näyttää  siltä,   että  noiden  ensimmäisten  sinettien   tapahtumien  jälkeen  tulee sekä näkyvässä   että näkymättömässä  maailmassa  hiljaisuus  (Ilm.  7.1-3 ja 8.1).    Marttyyrien  sielut ovat siitä  tietoisia ja ihmettelevät,  jolloin heillä  herää  ajatus tehdä  Herralle kysymys.  Ja se tapahtuu  asianmukaisesti, kunnioittavassa  muodossa.  Näyttää siltä,  että tuo  hiljainen hetki maan päällä  ennakoi sitä,  että  toisaalta  armon evankeliumin  julistamisen ajalla ovat silloin  viimeiset hetket – ikään kuin loppukiri.

Mutta  toinen -  meille  nykyihmisille  hyvin tärkeä  -  tieto  on   tuo  11.  jakeessa   oleva :  MYÖS  LOPUN AJALLA  TULEVAT  KRISTUKSEN  PALVELIJAT  KULKEMAAN  MARTTYYRITIETÄ.  Siihenhän tosin viittaavat myös esim.  Ilm. 13. ja 17. lukujen  tietyt  profeetalliset sanat.

Mutta Luukkaan evankeliumin 21. luvun  28.  jakeen rohkaiseva  sana  on aina syytä pitää  mielessä !  Tuo jae kuuluu :” 28. Mutta kun nämä alkavat tapahtua, niin rohkaiskaa itsenne ja nostakaa päänne, sillä teidän vapautuksenne on lähellä."

Anders

Unohdettu  Jumala.
   "Minä olen Herra, sinun Jumalasi, älä pidä muita Jumalia. Mitä se on?
Meidän tulee yli kaiken peljätä ja rakastaa Jumalaa ja turvautua yksin
Häneen. " Tämä on ensimmäinen käsky, jonka varmaan suurin osa suomalaisista on
opetellut ainakin rippikoulussa.
    "Mutta pian he unhottivat hänen tekonsa, eivätkä odottaneet Hänen
neuvoansa" Ps.106:13. Useimmille varmaan käy näin. Ulkoa on käsky opeteltu,
mutta se unohtuu ja elämä jatkuu ja turvaa haetaan kaikesta muusta kuin
Jumalasta. Raamatussa, Hoosean kirjassa sanotaan" he tulivat kylläisiksi ja
ovat unhottaneet Jumalan". Nykyihminen ajattelee että pärjäämmehän me
omillammekin, mihin sitä Jumalaa tarvitaan?  Ja kuitenkin jokainen
sisimmässään kaipaa jotain. Jotain sellaista mitä ei tämä näkyvän elämän
yltäkylläisyys voi antaa. Jumala on "kaiken luonut kauniisti aikanansa,
myöskin iankaikkisuuden hän on pannut heidän sydämiinsä. "Saarn. 3:11.
    Samalla kun Jumala unohtuu, myös Jumalan Sana unohdetaan ja päinvastoin:
kun Jumalan Sana pannaan syrjään, unohtuu myös Jumala. "Poikani, älä unohda
minun opetustani, vaan sinun sydämesi säilyttäköön minun käskyni." Snl.3:1.
Mitä tapahtuu kun Jumala ja Sana unohtuu. "He menevät pahuudesta pahuuteen
mutta minua he eivät tunne, sanoo Herra." Jer.9:3. Kaikenlainen pahuus ja
vääryys on lisääntynyt. Sitä ei käy kieltäminen, jos kuka vaan avoimin silmin
ja kuuntelevin korvin tätä maailman menoa seuraa, myös tässä meidän rakkaassa
Suomen maassa. Minkä tähden näin on käynyt? "Sen tähden, että he ovat
hyljänneet minun lakini, jonka minä heille annoin, eivätkä ole kuulleet minun
ääntäni., eivätkä vaeltaneet sen mukaan." Jer.9:13. Näin meille kansana on
käynyt.
     Mutta onko Jumala unohtanut meidät. Jesajan kirjassa sanotaan: "Sen
tähden Herra odottaa. että voisi olla teille armollinen, sen tähden hän nousee
armahtaaksensa teitä, Sillä Herra on oikeuden Jumala." Jes.30:18. Hän tahtoo,
että me kääntyisimme hänen puoleensa, että hän voisi olla meille armollinen.
Hän kutsuu jokaista ihmistä. Hän sanoo Raamatussa: "Kääntykää minun tyköni,
niin minä käännyn teidän tykönne. Kääntykää pois pahoilta teiltänne ja
pahoista teoistanne."  Sak.1:3,4. Jumala on aina avosylin vastaanottamassa
jokaista, joka hänen puoleensa kääntyy. Saamme rukoilla, "Jumala ole minulle
armollinen hyvyytesi tähden, pyyhi pois minun rikkomukseni suuren laupeutesi
tähden." Jumala on alati kuulolla ja on valmis armahtamaan. "Sillä minä tunnen
ajatukseni, jotka minulla on teitä kohtaan, sanoo Herra: rauhan, eikä turmion
ajatukset; minä annan teille tulevaisuuden ja toivon. Te etsitte minua ja
löydätte minut, kun te etsitte minua kaikesta sydämestänne. Ja minä annan
teidän löytää itseni. "Jer. 29:11,13. "Ja minä pyyhin pois sinun rikkomuksesi,
itseni tähden, enkä sinun syntejäsi muista. "Jer. 43:25. Kaiken tämän Hän
tekee Jeesuksen Kristuksen tähden.
   Kaikenlainen synti ja monenlaiset uhkakuvat ovat joka päivä edessämme. Nyt
olisi aika kääntyä unohdetun Jumalan puoleen, ja huutaa häntä avuksi. "Sillä
jokainen, joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu."Room.10:13.
Leena

LUOMISTAPAHTUMAAN  LIITTYVIÄ  PERUSASIOITA

1. Moos.  1.  luvun jae 1 KR 1933 mukaan :” 1.  Alussa loi Jumala taivaan ja maan.  ”

Jerusalemissa toimivan  ns. Rönningin ryhmän ’Sana  sanalta’ –käännöksen (myöh.  Rön)  mukaan sama jae kuuluu :

”Alussa loi  Jumala (mon.) –taivaan (mon.) ja  -maan” (- viiva on merkkinä alkutekstissä olevasta objektin merkistä).

YLEISTÄ

Tässä  artikkelissa  pyrin syventymään eräiden  luomistapahtumaan liittyvien  peruskäsitteiden merkitykseen  ja asemaan – eläen siinä toivossa,  että sellainen analyysi  antaisi  lisävalaistusta  luomisen asiaan.  Tavallisestihan nämä jakeet luetaan ikäänkuin  rutiininomaisesti läpi.  Kunnioitan kaikkia yrityksiä päästä jotenkin paremmin käsittämään  nämä asiat,  vaikka tiedänkin,  mitä Saarnaajan kirjan 3. luvun jakeessa  11 sanotaan :” 11. Kaiken hän on tehnyt kauniisti aikanansa, myös iankaikkisuuden hän on pannut heidän sydämeensä; mutta niin on, ettei ihminen käsitä tekoja, jotka Jumala on tehnyt, ei alkua eikä loppua.  ”

Emme  siis  pohjaan saakka kykene käsittämään  alkua eikä loppua,  mutta käymme seuraavassa kuitenkin  analysoimaan  Raamatun  ensmmäisiä  käsitteitä.  Kuitenkin meillä tulee koko ajan olla asenteenamme sellainen nöyryys,  että  myönnämme,  et-temme  koskaan tule loppuun asti ymmärtämään Jumalan tekoja.

ERÄIDEN PERUSKÄSITTEIDEN ANALYSOINTIA

’Alussa’

Hebr.     tywarb

Karmel- järjestön  suomi –hebrea – sanakirjan s. 20  sana ’alku’  ilmaistaan jopa 3 sanalla.  Yksi niistä on Gen. 1.1  käyttämä. 

IRT:n mukaan on sana-artikkelista ’alku’  hebr. kielisiä ’sisäänmenoja’ 8 kpl. Yleisesti sana ’alussa’  lienee käsitetty ajan adverbiaaliksi. Ilmaisu silloin tarkoittaa laajaa, mittaamatonta, määrittelemätöntä asiaa.  Sellaisena se siis jo ulottuu ulkopuolelle ihmismahdollisuuksien.  Siten emme koskaan voi tietää, milloin, ja kuinka kauan sitten on tuo ’alussa’  ollut.

Voitaneen ajatella myös niin,  että ’taivaat’ – siis ennen muuta näkymätön maailma on luotu paljon ennen näkyväistä.  Allekirjoittanut ei näe mitään ajatuksellisia esteitä sille,  että näkyväinen kosmos on lähtenyt liikkeelle ’alkuräjähdyksestä’ ilmeisesti n. 13,5 miljardia vuotta sitten.  Mutta jo sitä ennen on ollut sellainen tuntemattoman pitkä aika,  jolloin Jumala on koonnut sen  materiaalin  yhteen alkupisteeseen,  ja sitten tiettynä hetkenä se saavutti kriittisen tilan ja räjähti – Jumalan suunnitelmallisen sallimuksen mukaan.  Nyt edelleen jatkuva avaruuden laajeneminen on mitattavissa ns. Doppler-siirtymän avulla.

Mutta  suuren Luojan teko ja läsnäolo nähdään siinä, mitä  kirkkoherra Heikkilä totesi :  ’Sehän tässä suurin ihme on,  että tuota räjähdystä seurasi järjestys  eikä kaaos’.

Lisävivahteita   Bereshit- sanalle  saattaisi olla, johtuen sekä suomen- että hebrean kielen ilmaisurikkaudesta, myös esim. ’[Kaiken] alkuna Jumala loi ---’.

Prof. R. Sollamon sel. (s. 15) :

tywar =  \alku.  Sanan st. abs.  (status absolutus) ón st. c. ( sama kuin  status constructus)

tywarb on prep. e ja st.abs. eli alussa.  Voisi olla myös b e ja st.c. (pääsanana koko seuraava lause) eli  alussa, kun ---‘.

C

Karmel- yhdistyksen toimittaman hebr.-suomi –sanankirjan s. 34 prepositio  eri muodoissaan (vokalisointi- ym. merkkeineen) näyttää sisältävän  instrumentaalisia ym. vaikutuksia ja mainitun sanakirjan mukaan  merkityksiä ovat ’avulla, -lla, luona, kuluessa, aikana, jkn tilanteen vallitessa, joukossa, vuoksii, tähden, hyväksi, jkn mukaan, kaltaiseksi,  monien verbien objektiin liittyvä prep. ,  usein substantiivin  adverbiksi muuttava prepositio’. 

’loi’

Hebrean sanajärjestyksen mukaan edellä mainitun adverbiaalin jälkeen seuraakin jo predikaattiverbi.  Ja sehän on lauseessa se sellainen ’sielu’,  joka ilmaisee ’mitä tapahtuu’ jne. Mennään siis suoraan asiaan kuvaamaan tekemistä, tapahtumista jne. 

Ison Raamatun Tietosanakirjan (IRT) palst.  3277-78  mukaan hebreassa on luomista koskevia ’sisäänmenoja’ 11 kpl ja kreikan kohdalla 6.  Siten tässäkin näemme hebrean kielen suuremman rikkauden kreikkaan nähden.  Esim.  Hebr.  11.3  kuitenkin kuvaa Jumalan luomistekoa sanalla ’rakentaa’ (suom. KR 1938)

Mainittu jae kuuluu NOVUMIN mukaan kuitenkin on :

”Uskolla huomaamme valmistetuiksi (κατηρτιςται)

 aikakaudet sanalla Jumalan,  niin että eivät näkyvistä katseltavat – katseltava ole tulleita.”

Ja Hebr. 1. luvun  2. jakeessa :  ’jonka asetti perijäksi kaiken, kautta jonka myös aikakaudet teki ---’.

Tuon jakeen yhteydessä  jo siirryttiin siihen salaisuuteen,  että JUMALAN POIKA, Jeesus Kristus, on ollut luomisteoissa jo tuolloin alussa Isän kanssa.

Gen. 1.1 –jakeessa siis on heprean  verbi  ’arb’  ’luoda’.  Verbi on sinänsä aivan tavallinen muoto (Kal. pf. yks. 3. m.)  Koska asia ei ole ihmiskeinoin paljonkaan selitettävissä,  toteamme asiaan  liittyviä yksityiskohtia suoraan Sanasta. Ja siihen on eräitä näkökohtia 1. Mooseksen kirjan  2. luvun 1-3 jakeissa, jotka KR 1933 käännöksen mukaan kuuluvat :” 1. Niin tulivat valmiiksi taivas ja maa kaikkine joukkoinensa. 2. Ja Jumala päätti seitsemäntenä päivänä työnsä, jonka hän oli tehnyt, ja lepäsi seitsemäntenä päivänä kaikesta työstänsä, jonka hän oli tehnyt. 3. Ja Jumala siunasi seitsemännen päivän ja pyhitti sen, koska hän sinä päivänä lepäsi kaikesta luomistyöstänsä, jonka hän oli tehnyt. ”

Kysymys siten on tietyssä määrin resultatiivisesta asiasta eli työstä,  joka saavutti tietyn tuloksen – tuli valmiiksi.  Tuo  ’valmiiksi  tuleminen’ sanotaan siinä yhteydessä,  kun ovat menneet kaikki kuusi  LUOMISPÄIVÄÄ.  Seitsemäs päivä ei enää ole luomispäivä,  sillä Jumala sinä päivänä, niin sanotusti,  ’lepäsi’  ’kaikesta työstänsä, jonka hän oli tehnyt ’ (KR 1933).

Engl. kuningas  Jaakon käännöksen (KJV)  mukaan :

” 1. Thus the heavens and the earth were finished, and all the host of them.

2. And on the seventh day God ended his work which he had made; and he rested on the seventh day from all his work which he had made.

3. And God blessed the seventh day, and sanctified it: because that in it he had rested from all his work which God created and made. ”

RÖN- käännöksen mukaan nuo jakeet kuuluvat :

’ 1 tulivat valmiiksi taivas ja maa ja kaikki niiden joukot   2 oli saanut valmiiksi Jumala  päivänä seitsemäntenä työntekonsa  jota oli tehnyt   lakkasi päivänä seitsemäntenä kaikesta  työnteostaan jota oli tehnyt   3 siunasi Jumala  -päivä seitsemännen pyhitti sen sillä  siinä lakkasi kaikesta työnteostaan  jonka loi Jumala  tehden  (4 nämä (ovat) syntyvaiheet taivaan ja maan kun ne luotiin päivänä jona teki Herra Jumala maan ja taivaan). ’

Tuon 4. jakeen olen ottanut tuohon sillä ajatuksella,  että jonkin tulkinnan mukaan voi 4. jae liittyä noihin kolmeen edelliseen.

Katson siis  siten,  että tuo ’valmiiksi tuleminen’  maan osalta oli täyttynyt, kun ihminen oli 6. ’päivänä’  tullut luoduksi.

Tähän yhteyteen vielä – Jumalan luomisen tuloksen toteamisena  otan  1. Mooseksen kirjan 1. luvun 31.-  jakeen (KR 1933) :31. Ja Jumala katsoi kaikkea, mitä hän tehnyt oli, ja katso, se oli sangen hyvää. Ja tuli ehtoo, ja tuli aamu, kuudes päivä. ”

Tuosta jakeesta näkyy,   että luomistapahtuma siis on ollut tietyn ajan kestävä.  Luominen ei samassa mielessä ole myöhemmin jatkunut.

Jakeen Gen.  1.1 (Rön.)  analyysi  jatkuu :

’taivaan (mon. )’

Rohkenen kysyä,  miksi  Rönningin ryhmä on kääntänyt  yksikössä ’taivaan’,  vaikka muualta  Raamatusta käy ilmi,  että on useampia  ’taivaita’.  Jopa näkymättömällä puolella,  jonne  Paavali temmattiin  2. Kor.   12.2- jakeen mukaan.  Tähtitaivas sisältää ’Linnunradan’ ja muut galaksit ja kosmiset muodot  Mutta myös näkyväisessä olomuodossa voidaan erottaa maan lähin ’ilmataivas’.  Tuon ’taivaanvahvuuden’ tekemisestä  eli luomisesta kertoo hieman myähemmin Gen. 1.7-jae.

’ja –maan’

Tämä  taivaankappale, jolla me nyt asumme, on tämän mukaan alusta alkaen ollut erityishuomion alaisena  ja erityiskohtelussa.  Tämä taivaankappale oli itse  asiassa vain yksi pieni pisara ainesta, joka lähti liikkeelle siinä suunnattomassa  alkuräjähdyksessä (Big Bang).  Sen ’pisaran’ Jumala valitsi ja määräsi siihen erityisasemaan, joka nyt maapallolla on ihmisen ja muun elollisen luonnon näkyvänä asumuksena.

Jo yksistään 1. ja 2. jakeen  välillä voi  olla  suunnattoman pitkät ajanjaksot. 

Ensimmäisen  Mooseksen kirjan l. luvun jae 2 KR 1933 mukaan :” 2. Ja maa oli autio ja tyhjä, ja pimeys oli syvyyden päällä, ja Jumalan Henki liikkui vetten päällä. ”

Rön.  mukaan jae  kuuluu :

’ja maa oli, tuli autio ja muotoa vailla  ja pimeys päällä pinnan syvyyden ja Henki Jumalan (oli) leijailemassa päällä pinnan vetten’.

Luonnollisesti  tuo ’pisara’  alkumassaa oli vielä tuolloin kauan ’muotoa vailla’, koska  sen täytyi jäähtyä, jotta sille muodostuisi  kova kuori, maan ja meren pohja.  Tätä  jäähdytysoperaatiota varten Jumala laittoi sen kulkemaan valtavan vesimassan sisään.  Alkupamauksen siten on täytynyt olla valtava  vetyräjähdys ja vesihän on vedyn palamistuote.  Aurinkokuntamme muilla planeetoilla ei sitten vettä taida ollakaan,  ellei nyt jotakin kosteutta ole aivan nimeksi löydetty !

Jumala, joka oli jo alusta saakka ohjannut tuohon ’pisaraan’  oikeat ainekset, mineraalit, malmit ym. siten,   että sitten aikanaan tuleva ihminen niitä voisi hyväksi käyttää.  Jumalan taitava käsi nyt ohjasi tuon ’pisaran’ olemaan tarkalleen oikean ajan tuolla valtavan vesimassan sisässä.  Siellä tietenkin pimeys peitti näkyvyyden  kaikkialle ’syvyyteen’  eli jokaiseen avaruuden mittaamattomaan suuntaan. 

Mutta kaikkea tuota Mestarin työtä valvoi  Jumala tarkkaan Henkensä kautta. Ja sitten eräänä hetkenä ’pisara’  ohjattiin  ulos pimeydestä,  sillä  seuraavana Jumala sanoo niin kuin on  1. Moos. 1.3 –jaleessa.

Jotkut ovat nähneet,   että tuossa vaiheessa olisi jo muinainen maailma tuhottu,  koska siinä yhteydessä – heidän mukaansa - langennut enkeli Lucifer joukkoineen heitettiin alas maan päälle.  Se ’teoria’ perustuu tuon ’olla’  tai ’tulla’- verbin tulkintaan.  Jotenkin vain tuntuu,  että onkohan hieman kuin väkinäistä ’survoa’ tuollaisia asioita tekstiin,  kun siinä ei sellaista ole.  On kyllä totta,  että viimeistään paratiisissa oli vihollinen jo olemassa maan päällä,  mutta meille ei näytä olevan annettuna selvää tietoa siitä, milloin tuo konflikti on tapahtunut.  Sellaiset aikamäärät Jumala on selvästi tarkoittanut olemaan ihmisen tietopiirin ulkopuolella ja siihen meidän on tyytyminen.  Vielä 1.  Moos.  1. luvun jae 31 puhuu siitä, miten se Jumalan alkuperäisesti luoma maailmankaikkeus,  Taivaat ja maa, oli sangen hyvä !  Tuonkin jakeen huomioon ottaen tuntuisi väkinäiseltä laittaa jo 1. jakeen jälkeen jotakin suurta hävitystä !

Ensimmäisen Mooseksen kirjan 1. luvun jakeessa 3 (KR 1933 mukaan) :” 3. Ja Jumala sanoi: "Tulkoon valkeus." Ja valkeus tuli. ”

Rön. käännös sanoo asian näin : 

’sanoi Jumala  tulkoon  valo (ja) tuli valo’.

Jos nyt arvioimme näitä peruskäsitteitä,  niin ainakin sellainen erotus pitäisi kaiketi tehdä,  että ovat erikseen  taivaallinen  kirkkaus ja  maallinen valo.  Maallinen auringonvalokin on jo niin kirkas,  ettei sitä voi paljain silmin katsoa – saati sitten taivaallinen kirkkaus Jumalan läheisyydessä.

Tuossa alkutilanteessa olivat taivaankappaleet vielä nykyistä paljon lähempänä toisiaan, joten hyvin kirkas valo oli se, jonka nyt ’pisara’, maapallo,  kohtasi  tullessaan  alkuvesimassasta ulos.   Sitä kirkasta valoa kuvaamaan kyllä hyvin sopisi tuo vanhemman raamattukielen sana  ’valkeus’.  Sitten vasta ihmisen aikaansaamia varsinaisesti kutsuttakoon ’valo’- nimellä.  Jumalan kirkkauteen verrattuna kaikki maalliset valot kuitenkin ovat vain himmeää hohdetta.

’tulkoon’

Tässä on Raamatun ensimmäinen käskysana.  Kieliopillisesti se on Kal. impf. juss. sg. 3. m.  ’olkoon, tulkoon’.  Ts. se tarkoittaa ’tulkoon olevaiseksi’ -  siis kyse on asioista,  jotka Jumala teki pysyviksi.  Ja Jumala, joka itse on Valkeus,  heti alkuun  määräsi  myös näkyvän maailman olemaan Valossa.  Itse asiassa  valo on yksi niistä elämän synnyttämisen peruselementtejä, joita Jumala käytti elollisen elämän esiinkutsumiseen.

Ensimmäisen Johanneksen kirjeen 1 luvun  5. jakeen mukaan on kirjoitettu :” 5. Ja tämä on se sanoma, jonka olemme häneltä kuulleet ja jonka me teille julistamme: että Jumala on valkeus ja ettei hänessä ole mitään pimeyttä. ”

Ja niin  tuli  valkeus maan päälle.

Ensimmäisen Mooseksen kirjan 1. luvun 4. jae  (KR 1933 mukaan) :” 4. Ja Jumala näki, että valkeus oli hyvä; ja Jumala erotti valkeuden pimeydestä. ”

Tämä Sana varmaan on yleispätevä niin Taivaissa  kuin maan päällä,  joten  tässä  saattaisi olla löydettävissä sekin,  että  jo Taivaista lähtien Jumala alkoi erottamaan  valkeuden pimeydestä.   Hes.  28.14 -jakeessa ilmeisesti on meille  tarkoitettu viitetieto siitä, mitä joskus kaukaisessa muinaisuudessa  tapahtui Taivaissa :  Eräs kerubi ylpistyi (Hes. 28.17) siitä kauneudesta, jonka oli saanut.  Siinä oli alku kaikelle pahalle ja pimeydelle.  Ja sen Jumala  kohta  varhain  erotti  erikseen nähtäväksi.   Ja suuret Taivaan joukot jäivät  kuitenkin Jumalalle uskollisiksi.

Mutta meidän näkyväisen maapallomme kehittelylle, jota Jumala nyt oli tuossa  tekemässä, oli tärkeätä,  että Jumalan antamat  valo, valkeus, ja  elämä lähtivät muoodostumaan siten kuin ne Jumalan kädestä sitten tulivat.

MONILLA ON  VAIN ÄÄRIAJATTELU  MIELISSÄÄN

KOROSTAN SIIS SITÄ,  ETTEN MISSÄÄN  TAPAUKSESSA  TÄSSÄ OPETA MITÄÄN  ITSESTÄÄN KEHITTYMISEN OPPIA,  VAAN KAIKESSA ON TEKIJÄNÄN SUUREN, VIISAAN,  KAIKKIVALTIAAN JUMALAN JA LUOJAN KÄSI, VAIKKA  SIIS  NÄYTTÄÄ SILTÄ, ETTÄ  JUMALA ON KAIKKEEN TÄHÄN  KÄYTTÄNYT  AIVAN ERILAISIA AIKAMITTOJA KUIN MTÄ ME IHMISET KÄYTÄMME !

Toiset luulevat,  että Jumala ihmisvuorokausissa loi kaiken ! 

Ja toiset  sanovat,  että kaikki on syntynyt vain itsestään !

Totuus on mielestäni  VÄLIMUOTO :  JUMALA  LOI KAIKEN  OMASSA AIKATAULUSSAA,  VÄHITELLEN KEHITTELEMÄLLÄ !  Siinä suuret enkelijoukot ihastuksella seurasivat pitkää näytelmää, kun Jumala aikaansai elollisen luonnon, ihmisen  ja kaiken muun.

Jopa Jesajan 55. luvun  jakeissa 8-9  sanotaan :” 8. Sillä minun ajatukseni eivät ole teidän ajatuksianne, eivätkä teidän tienne ole minun teitäni, sanoo Herra. 9. Vaan niin paljon korkeampi kuin taivas on maata, ovat minun tieni korkeammat teidän teitänne ja minun ajatukseni teidän ajatuksianne. ”

Aamen !

Ewertsson

RUKOUS

Herra anna anteeksi uneliaisuutemme. Armahda meitä Iankaikkinen Isä. Sillä me emme ole koettaneet lepyttää sinua, niin että olisimme antaneet sinun vapauttaa meidät jälleen. Me olemme olleet uppiniskaisia, kuuroja ja sokeita.

Oi Kaikivaltias Jumala, joka puolella on jumalaton valmiina syöksemään sinun omasi pois paikaltaan; on valmiina täyttämään meidät uneliaisuuden hengellä ja me olemme olleet niinkuin ovimatto tai katukivetys, jota pitkin vihollinen on tallannut meitä. Herra kuule, Herra, anna anteeksi. Herra huomaa ja tee tekosi itsesi tähden, älä viivyttele, minun Jumalani, sillä sinun kansasi on Sinun nimeesi otettu!

Jumala, me haluamme nousta sinun poikasi Jeesuksen Kristuksen nimessä ja maahanvuotaneessa veressä. Me haluamme vastustaa saatanaa Jeesuksen nimessä. Me emme enää suostu olemaan hänen ovimattojansa, jota pitkin hän on kävellyt, sillä me olemme arvokkaita sen työn perusteella, jonka meidän Herramme ja Vapahtajamme, Jeesus Kristus on tehnyt Golgatan ristillä, jossa Hän antoi henkensä monien puolesta. Me tahdome herätä tällä viimeisellä hetkellä ja valvoa kun ylkä tulee.

Me tahdomme alati rukoilla Suomen Siionin puolesta, esivallan puolesta, päättäjien puolesta. Me tahdomme siunata Israelia. Me tahdomme Jeesuksen nimessä sitoa kaikkea pahan valtaa ja voimaa ja päästää Jumalan enkelit toimimaan, kukin omassa kodissaan, asuntoalueellaan, kaupunginosassaan, kaupungissaan, maassaan.

Herra, niinkuin Mooses kohotti kätensä ja Punainen Meri jakautui kahtia, samalla tavalla me tahdomme kohottaa kätemme Sinun puoleesi kaikken rakkaitemme puolesta. Herra pelasta meidän lapsemme, puolisomme, vanhempamme, työtoverimme. Kaikki jotka meille ovat rakkaita.

Herra, Kuule. Älä käännä kasvojasi rukoukseltamme. Armahda meitä. Auta meitä, etemme hukkuisi.

Sinä yksin olet auttajamme ja pelastajamme. Sinulla on kaikki valta taivaassa ja maan päällä.

Amen.

IANKAIKKINEN ELÄMÄ

Raamatussa sanotaan ”Ja minä annan heille iankaikkisen elämän, ja he eivät ikinä huku, eikä kukaan ryöstä heitä minun kädestäni.” Joh.10:28   Edelleen raamatussa opetetaan ”Sillä synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa meidän Herrassamme.” Room.6:23

Mitä iankaikkinen elämä tarjoaa meille?

Ensimmäiseksi Ilm.21:1 mukaan uuden taivaan ja maan. Meitä odottaa uusi taivas ja maa, uusi asunto katoamattomassa ihanuudessa.

Toiseksi Ilm.22:4 sanoo ”ja näkevät hänen kasvonsa... ” . Saamme nähdä kaikkivaltiaan kasvot ja katsella hänen käsittämätöntä kirkkauttaan.

Kolmanneksi 1Joh.3:2  sanoo ”Rakkaani ,nyt me olemme Jumalan lapsia, eikä vielä ole käynyt ilmi , mitä meistä tulee. Me tiedämme tulevamme hänen kaltaisikseen, kun hän ilmestyy, sillä me saamme nähdä hänet sellaisena kuin hän on.” Hänen kirkkautensa katselemisesta seuraa muuttuminen hänen kaltaisekseen.

Neljänneksi Matt.13:43 sanoo ” Silloin vanhurskaat loistavat Isänsä valtakunnassa.... ”  Hänen kirkkautensa katselemisesta seuraa myös se, että vanhurskaat loistavat kuin aurinko, joka säteilee elämää herättävää ja parantavaa valoa.

Viidenneksi Ilm.21:4 mukaan ” ja hän on pyyhkivä pois kaikki kyyneleet heidän silmistänsä, eikä kuolemaa ole enää oleva, eikä murhetta...”. Saamme kokea iankaikkista iloa ja riemua.

Kuudenneksi Ilm.21:6 sanoo ” ja hän sanoi minulle: Se on tapahtunut. Minä olen A ja O, alku ja loppu. Minä annan janoavalle elämän veden lähteestä lahjaksi. ” Saamme virvoituksen elämän veden lähteestä, joka sammuttaa kaiken janon.

Seitsemänneksi 1.Kor 13:12 ”Sillä nyt me näemme kuin kuvastimesta arvoituksen tavoin, mutta silloin kasvoista kasvoihin: nyt minä tunnen vajavaisesti , mutta silloin minä olen tunteva täydellisesti, niin kuin.... ” Täydellisen tiedon tunteminen, jolloin kaikki salaisuudet ovat paljastetut. Siitä on kyse.

Kahdeksanneksi Fil.3:21 sanoo ” joka on muuttava meidän alennustilamme ruumiin kirkkautensa ruumiin kaltaiseksi sillä voimallaan jolla hän myös voi tehdä kaikki itsellensä alamaisiksi.” Kirkastettu ruumis, joka on Jeesuksen kirkastetun ruumiin kaltainen ja varustettu samoilla voimilla ja ominaisuuksilla.

Yhdeksänneksi Ilm.3:21 sanoo ” Joka voittaa sen minä annan istua kanssani valtaistuimella, niin kuin minäkin olen voittanut ja istunut Isäni kanssa hänen valtaistuimellansa.” Ilm.22:5 ” Eikä yötä ole enää oleva...... ja he hallitsevat aina ja iankaikkisesti.” Saamme armon istua hänen istuimellaan ja hallita hänen kanssaan.

Miten iankaikkisen elämän voi löytää

Raamattu kertoo Joh.6:47 ”Totisesti, totisesti minä sanon teille; joka uskoo, sillä on iankaikkinen elämä.  Yksinkertaisesti uskomalla ja ottamalla Jeesuksen vastaan sydämeensä omana pelastajana ja Vapahtajanaan. Ja kuin vakuudeksi Ilm.21:7 sanoo ”Joka voittaa on tämän perivä, ja minä olen oleva hänen Jumalansa ja hän on oleva minun poikani .”(tai tyttäreni) Kun uskon kautta on omistanut iankaikkisen elämän, niin on tallella paljon ihanampi perintö, kuin tämän maailman mahtavimmalla kuninkaalla tai hallitsijalla. Sitä voi ajatella ja iloita siitä.

Pekka 

 

RUOKKIVATKO   KORPIT  ELIJAA   

Vuoden 1992  suomalaisessa  Raamatun käännöksessä  on  1. Kun.  17. luvun jakeissa  5-6  seuraavasti :

” 5. Hän lähti matkaan ja teki niin kuin Herra oli käskenyt. Hän meni Keritinpurolle, joka on Jordanista itään, ja jäi sinne. 6. Korpit toivat hänelle aamuin illoin leipää ja lihaa, ja purosta hän sai juodakseen. ”

 

Vuoden 1933 käännöksen mukaan puolestaan sanotaan :

” 5. Niin hän meni ja teki Herran sanan mukaan: hän meni ja asettui Keritin purolle, joka on Jordanin itäpuolella.

6. Ja kaarneet toivat hänelle leipää ja lihaa aamuin sekä leipää ja lihaa illoin, ja hän joi purosta. ”

 

Engl.  kuningas Jaakon käännös

” 5. So he went and did according unto the word of the LORD: for he went and dwelt by the brook Cherith, that is before Jordan.

6. And the ravens brought him bread and flesh in the morning, and bread and flesh in the evening; and he drank of the brook. ”

Siten sekin käännös – ilmeisesti monien muiden eurooppalaisten ohella – puhuu tuosta ’linturuokinnasta’.

Mutta,  onkohan  asia  kuitenkaan aivan noin selvä ?  En suinkaan tahdo kenellekään  lisätä epäilyjä Raamatun totuudesta.   Mutta kuitenkin tiedossamme on,  ettei käytössämme  mitenkään ole  ’alkuteksti’,  vaan kaikki varhaisimmatkin ovat jäljennösten sarjan jäljennöksiä  ja niistä tehtyjä käännöksiä !

vl  myayb  mybrihv   Näin siis on jakeen 1. Kun  17.6 – jakeen  ensimmäiset  sanat heprean kielellä.

VeHarabim   -  eikö  olisi  asiallisempaa  miettiä esim. sitä,  että esim.  Karmelin suomalais-heprealaisen sanakirjan  s.  25 on sana-artikkelin  mukaan  ’arabi,  arabialainen’   tybri

Seuraava kysymykseni on,  oliko  ’arabeja’ eli ’arabialaisia’  jo tuolloin n. 850-870  e. Kr. ? 

Otan  tähän   Britannicasta  otteen :

” Sabaeans.

 

The  people who called themselves  Saba` (biblical Sheba) are both the earliest and the most abundantly attested in the surviving written records. Their

centre was at  Ma`rib, east of present-day San'a` and on the edge of the sand desert. (In the indigenous inscriptions Ma`rib is rendered Mryb or Mrb; the

modern spelling is based on an unjustified "correction" by medieval Arabic writers.) The town lay in a formerly highly cultivated area watered by the great

Ma`rib Dam, which controlled the flow from the extensive Wadi Dhana basin.

Sabaean rulers--who are mentioned in Assyrian annals of the late 8th and early 7th centuries BC (although some scholars date Sabaean inscriptions to about the 6th

century BC)--were responsible for impressive constructions both cultic and irrigational, including the greatest part of what is now visible of the dam; but there are

traces of earlier dam works, and the silt deposits indicate agricultural exploitation far back in prehistory.

 

From the early historic period one ruler, named Karib`il Watar, has left a long epigraphic record of victories over peoples throughout the major part of Yemen, most

importantly the Awsanian kingdom to the southeast, but the victories did not lead to permanent conquest. Nor did his campaigns ever extend into the Hadhramaut

region or to the Red Sea coastal area. At no period of their history as an independent people did the Sabaeans have real control of those two areas; in the Red Sea

coastal area the sole indication of their presence is a small temple near Zabid, probably attached to a military outpost guarding a route down to the sea.

S

Siis  esimerkkinä  tässä mainitsen  nuo  Sabalaiset.  Heistähän on maininta jo myös  Job  2.15 –jakeessa.  Mutta tunnettuahan on,  että  seemiläiset kansat ovat olleet noilla alueilla  jo esihistoriallista  ajoista.   Siten on mielestäni täysin mahdollista,  että  seemiläisiä  beduiiniheimoja on asunut ja vaeltanut  paimentolaisina  myös niissä erämaaseuduissa,  missä  Elija  oleskeli  Keritin purolla.  Mutta myös korppilintuja  oli.

Kuten  jo alussa sanoin,  ei tarkoituksenani ole missään tapauksessa  kenenkään uskoa  saattaa ’alamaihin’  eikä pönkittää epäuskoa.  Tarkoitukseni on aivan  päinvastainen. 

Katson nimittäin,  että  onhan Raamattu helpompi uskoa  todeksi,  jos sieltä riisutaan pois  epätodenmukaiset tarunomaisuudet silloin,  kun  joku asia on muulla tavopin selitettävissä.  Samankaltainen on kansainvälisesti  tunnettu väite,  että Saban kuningatar olisi tullut Salomon luo riikinkukkojen  vetämissä vaunuissa.  Sellaistakaan ei väitetä ei tue mikään  kohta Raamatussa.  Salomon ’tuontitavaraan’ kyllä kuului myös riikinkukkoja (2. Aik. 9.21).

SIIS  KOHOTTAKAAMME  JUMALAN SANAN ARVOVALTAA MYÖS SITEN,  ETTÄ  PUHUMME  TOTTA.

Herman

Siunausta päiväänne!

Ylistys elävälle Herrallemme!
Herra, kiitos että pelastat Suomen kansan. Kiitos, että annat voimakkaan herätyksen maassamme. Kiitos, että armahdat meitä.
Kiitos, että teet kaiken pahan, väärän, epäoikeudenmukaisuuden, epärehellisyyden, juonittelun, väärän kunnian tavoittelun, heikkojen sortamisen, rakkaudettomuuden, pahan suvaitsevaisuuden, kaiken, Herra, mikä ei ole sinusta täysin tyhjäksi maassamme.

Kiitos, että sinä siunaat ja varjelet ja olet läsnä kaikessa, mitä yhteiskuntamme ja kristillisten kirkkojemme päättäjät ja työntekijät ovat tekemässä.
Kiitos, Herra, että annat heille kaikille ja meille kaikille Sinun mieltäsi ja totuuttasi.
Kiitos, Herra, Sinulla on valta, voima ja kunnia!
Ylistetty olkoon Sinun nimesi!

Kiitos, Herra, kiitos Herra!

"Minä olen tie, totuus ja elämä."
"rakkaus on suurin"

'Sirpale'

Sanoja ja SANOJA

   Meillä on paljon sanoja. Jaamme sanoja toistemme kanssa. Toiset ovat harvasanaisempia, kun taas toiset puhuvat niin paljon, että hukuttavat kuulijansa sanoihinsa. On paljon sanoja jotka jättävät ihmisen tyhjäksi. On taas sanoja jotka antavat paljon. On hyvä, että voimme kommunikoida sanoilla.

   Entä kun tulemme tilanteeseen, missä sanat loppuvat? Ei osaakaan sanoa mitään. Silloin voimme ottaa avuksemme Jumalan Sanan. ”Kun sinun sanasi avautuvat, niin ne valaisevat ja antavat yksinkertaiselle ymmärrystä.” Ps.119:130. Raamatusta löytyy sanoja kaikkiin elämämme tilanteisiin. ”Sillä Jumalan sana on elävä ja voimallinen…” Hebr.4:12. Usein meidän ihmisten sanat ovat todellakin tyhjiä ja voimattomia. Mutta Jumalan sanassa on voima joka ei jätä ihmistä tyhjäksi, jos hän vain haluaa sitä kuulla. ”…se on terävämpi kuin kaksiteräinen miekka.” Hebr.4:12. Jumalan sana usein satuttaa, kun se muistuttaa meitä pahoista teoistamme ja sanoistammekin.  Ja niin sen tuleekin tehdä. Onhan Jumala antanut lakinsa ja käskynsä sanassaan muistuttamaan meitä siitä, että olemme syntisiä. Mutta se toinen ”terä”, armon ja rakkauden sana, parantaa ja lohduttaa. Se muistuttaa meitä Jeesuksen Kristuksen kautta tulleesta anteeksiantamuksesta. Sana puhdistaa sydäntä ja saa aikaan sen, että ihminen voi uudestisyntyä Sanan kautta ja se saa aikaan myös rakkautta lähimmäisiin. ”Puhdistakaa sielunne totuuden kuuliaisuudessa vilpittömään veljenrakkauteen ja rakastakaa toisianne hartaasti puhtaasta sydämestä, te jotka olette uudestisyntyneet, ette katoavasta, vaan katoamattomasta siemenestä, Jumalan pysyvän Sanan kautta.” 1 Piet.1:22-23.

    Meidän sanamme voivat sisältää paljon valheellisuutta. Vaikka emme suoranaisesti valehtelisi, mutta niin sanotuilla ”valkoisilla valheilla” voimme kiertää totuuden. Mutta Jumalan Sana on aina totta.  Jeesus rukoilee Joh.17:17 ”Pyhitä heidät totuudessa, sinun sanasi on totuus.”  Jos vain annamme Jumalan Pyhän Hengen kirkastaa meille Sanan totuutta, se tulee meille eläväksi ja voi muuttaa meidän elämäämme. ”Sillä niin kuin sade ja  lumi, joka taivaasta tulee, ei sinne palaja, vaan kostuttaa maan, tekee sen hedelmälliseksi ja kasvavaksi, antaa kylväjälle siemenen ja syöjälle leivän, niin on myös minun sanani, joka minun suustani lähtee; ei se minun tyköni tyhjänä palaja, vaan tekee sen, mikä minulle otollista on, ja saa menestymään sen, mitä varten minä sen lähetin.” Näin sanoo Herra Jes. 55:10-11.  Sana synnyttää yhteyden Jumalan ja ihmisen välille, Jeesuksessa.

    Meidän sanamme ovat katoavia, niin kuin ”ruoho kuivuu ja kukkanen lakastuu”, mutta ”meidän   Jumalamme sana pysyy iankaikkisesti.” Jer.40:8.Varsinkin nykyaikana ihminen yrittää tehdä Jumalan Sanan tarpeettomaksi, mutta ”Hän ei peruuta sanojaan”  Jes.31:2, ”Hän valvoo sanaansa, toteuttaaksensa sen.”Jer.1:12. ”Tänä päivänä, jos te kuulette Jumalan äänen hänen sanassaan älkää sulkeko korvianne siltä ääneltä, ettei sydämenne paatuisi” Hebr.4:9. ”Kultaomenia hopeamaljassa ovat sanat, sanotut aikanansa.” Snl.25:11. Saakoon Jumalan sana täyttää meidän sydäntämme, silloin sanamme toisiammekin kohtaan ovat totuudessa ja rakkaudessa sanottuja.

Leena

JUMALAN HUOLENPITO

Olen kiitollinen koko sydämestäni taivaalliselle isälle,  kaikesta siitä rakkaudesta ja huolenpidosta, jota hän on minua kohtaan osoittanut kaikkina minun elinpäivinäni. Ja niitä on ollut paljon.  Hän on antanut ainoasyntyisen poikansa tänne maailmaan kärsimään ja kuolemaan meidän syntiemme tähden, että meillä olisi anteeksiantamus, ylösnousemus ja iankaikkinen elämä, jos me uskomme Häneen. Hänelle, Taivaallinen Isä on antanut vallan voiman ja kirkkauden. Hänellä, on valta taivaassa ja maan päällä. Hän ohjaa ja suojelee meitä jos uskomme häneen. Hän on ihmeellinen parantaja ja neuvonantaja.

    Olen elämäni aikana nähnyt, miten suuria ja todella ihmeellisiä asioita voi tapahtua, jos meillä on luja usko Jumalaan  ja hänen poikaansa Jeesukseen Kristukseen, joka on antanut meille mahdollisuuden ylösnousemukseen ja iankaikkiseen elämään.

    Kun Jumala loi ihmisen maan päälle, hän antoi meille kauniin asuinsijan. Kaikkia luonnon antimia sai vapaasti käyttää. Yhtä käskyä ei ihminen pystynyt pitämään, eli olla syömättä yhdestä puusta; hyvän- ja pahantiedon puusta. Jumala tiesi jo aikaisemmin, mikä vaara on ihmisellä. Hän tiesi edeltä päin, että Lusifer jolla ei ollut sijaa taivaassa. tavoittelisi valtaa jos haluaisi ihmisen puolelleen. Jumala kaikkivaltias teki suunnitelman ihmisen pelastamiseksi..

Daniel 2 jakeet 37- 38.  ”Sinä kuningas, jolle taivaan Jumala on antanut vallan, voiman,  väkevyyden ja kunnian, ja jonka käteen hän on antanut ihmiset. Missä ikinä heitä asuu. Ja kedon eläimet ja taivaan linnut.  Asettanut  sinut  niiden kaikkien valtiaaksi. Sinä olet se kultainen pää.” Näin jo vanhassa testamentissa ennustetaan Kristuksesta, joka on ollut jo luomassa maailmaa Isän kanssa. Meillä ihmisillä tämä maanpäällinen elämä on opin aikaa.  Paholaisen houkutus oli hyvin suunniteltu, hänen suunnitelmansa meni perille, kun hän käytti Eevaa välikätenä.. Jos  Adam ei olisi syönyt siitä puusta, niin Adam olisi jäänyt yksin paratiisiin ja Eva olisi karkotettu. Mutta koska he molemmat söivät, myöskin molemmat karkotettiin pois paratiisista, Jumalan kasvojen edestä. Ja molemmat karkotettiin koska he eivät totelleet Jumalan käskyjä, vaan uskoivat paholaista. Niin he olivat saman tuomion alaisia. Kun ajattelee, miltä mahtaa tuntua antaa oma poikansa kuolemaan ihmisten syntien sovittamiseksi. Siinä täytyy olla käsittämättömän suuri rakkaus. Mutta Jumala tunsi millainen Lusifer on, ei hän voinut jättää ihmiskuntaa tuhon omaksi. Meillä on pelastus Jeesuksessa Kristuksessa. Paholainen on tullut vaan tappamaan ja tuhoamaan. Ja viekoittelemaan. ihmiset kaikenlaiseen pahaan. Ihmisillä on nyt  vaikeat ajat. Rikollisuus on niin suuri, että jo lapsetkin ovat suuressa vaarassa joutua kaikenlaisen pahan valtaan. Suuri osa ihmisistä sanoo, ”Me emme tarvitse Jumalaa.” Silloin he ovat jo valintansa tehneet. Vaikka elämä näyttäisi hyvältä, se ei tule sellaisena kestämään. Pahimmat vaikeudet ovat edessä päin. Kenen puolella olemme, sitä sopii kysyä. Mutta toivoamme emme saa menettää. Runoilija, joka kirjoitti kokemastaan, tunsi aika heikkoa elämän uskoa.

Uskon sisar

JUMALAN JA MOOSEKSEN RATKAISU VELKAONGELMAAN

5Moos.15:1. "Joka seitsemäs vuosi pane toimeen vapautus.

2. Ja näin on vapautuksesta määrätty: jokainen saamamies luopukoon siitä, minkä hän on lähimmäiselleen lainannut, älköönkä velkoko lähimmäistänsä ja veljeänsä, sillä silloin on Herran kunniaksi vapautus julistettu. 11. Koska köyhiä ei koskaan puutu maasta, sen tähden käsken minä sinua näin: Avaa auliisti kätesi veljellesi, kurjalle ja köyhälle, joita sinun maassasi on. 12. Jos joku veljesi, hebrealainen mies tai nainen, on myynyt itsensä sinulle ja palvellut sinua kuusi vuotta, niin päästä hänet seitsemäntenä vuotena luotasi vapaaksi, 13. ja kun päästät hänet luotasi vapaaksi, niin älä lähetä häntä tyhjin käsin.

Pohdittaessa asiaa tulee muistaa, että velanantajilla on yleensä lakimieskoulutus ja vuosikymmenien kokemus ja vastuun lisäämisellä hillitään tehokkaasti velkamarkkinointia ja tarjontaa. Monen kokemattoman nuoren perheen ja heidän lastensa elämä voisi varjeltua.

Matt.10: 28. Älkääkä peljätkö niitä, jotka tappavat ruumiin, mutta eivät voi tappaa sielua; vaan ennemmin peljätkää häntä, joka voi sekä sielun että ruumiin hukuttaa helvettiin.  Nim. Moraalisia kysymyksiä.


Palstalle mahtuu uusia kirjoituksia ! (palstan toimitus)


takaisin etusivulle